Kupang Masak Cili Yang Menggoda

Bismillah.

Semalam Cik Qila tak tahu nak masak apa lepas balik dari kerja. Peti ais masih banyak stok lauk memandangkan Sabtu lepas baru saja ikut Encik Zauji pergi ke pasar. Kami memang selalu ke Pasar Borong Selangor beli lauk untuk stok dua minggu. Beli ayam, ikan,¬†seafood,¬†sayur-sayuran, bawang, telur dan macam-macam lagi lah. Tak lupa, kupang pun turut dibeli. Satu beg RM10, boleh bahagi dua rumah. ūüôā

Anyways, disebabkan beli dari hari Sabtu, semalam dah hari Rabu. Dah agak lama kupang tu disimpan. Jadinya, memang semalam decide untuk masak selepas beberapa hari tertangguh.

Resepinya Cik Qila ambil dari blog Ita Masam Manis ¬†ūüôā Bila nak memasak, Cik Qila memang suka cedok idea resepi dari Puan Ita ni,¬†blog¬†Azie Kitchen, dan blog Dapur Tanpa Sempadan.¬†Rata-rata memang puas hati dengan resepi-resepi dari mereka bertiga ni.

Okay, jom tengok resepi dulu. Ada bahan yang Cik Qila tak letak sebab malas nak beli. Guna apa yang ada kat rumah je. Sukatan bahan-bahan pun Cik Qila ubah sesuaikan untuk 2 orang makan.

KUPANG BERCILI

1 kg kupang – direndam, cuci, buang pasir2 dan teritip2 kat cengkerang dia dan toskan
1/2 tin nenas kiub dlm tin
1 pokok daun ketumbar – dihiris
1 batang cili merah – dihiris
1 kiub ikan bilis
1 biji tomato dibelah 4
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa (gula tu dlm 3 sudu besar)

Bahan Tumisan
3 labu bawang besar – dikisar (pilih yg sedang2 aje..)
3 ulas bawang putih – dikisar
15 tangkai cili kering – direndam hingga lembut kemudian dikisar
1 inc belacan – agak besar duit 20 sen
kesemua bahan diatas dikisar halus

Cara Memasak

Tumis bahan yg dikisar hingga harum dan garing. Masukkan Air asam jawa dan masak lagi. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.  Masak lagi hingga kuah sedikit kering. Kemudian masukkan tomato buah dan nenas. Masak lagi hingga mereneh. Kemudian masukkan kupang tutup periuk sebentar hingga kupang masak. Buka tutup dan biarkan kuah kering dan pekat. Akhir sekali tutup api dan taburkan daun ketumbar dan cili gaul rata.

TADAAAAA!!!!!!!!

sdr

 

Menggoda tak? Makan dengan nasi putih panas dan tomyam campur.

Selamat mencuba.

Ingin dapatkan produk-produk Shaklee dengan konsultasi lengkap?

Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-2644198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Heart 

Advertisements

Bawang Putih Pembunuh Cacing 

intestinal-worms

Bila nak mula menulis tentang cacing dalam perut ni, teringat zaman sekolah dulu-dulu. Jururawat berbaju putih datang buat medical check up  kat sekolah. Ukur tinggi, timbang berat, check degupan jantung. Pastu, tulis dalam buku rekod kesihatan yang warna biru tu. Kalau ada injection, pun akan diupdate segala mak nenek dalam tu lah. Tak lupa juga, ada yang kena makan ubat cacing.

Persoalannya sekarang, adakah ubat cacing masih diperlukan even kita dah dewasa ni? Sebelum tu, meh Cik Qila share sikit macam mana cacing boleh masuk ke dalam badan kita.

JANGKITAN CACING

Jangkitan cacing boleh berlaku pada semua orang tidak mengira usia. Akan tetapi, jangkitan ini kerap berlaku kepada kanak-kanak. Pada 2006, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan jangkitan cacing di seluruh dunia melebihi 1.5 billion. Cacing boleh membiak di dalam badan manusia apabila seseorang itu tanpa sedar telah makan makanan yang dicemari dengan telur cacing. Contohnya, apabila kita membeli makanan di gerai-gerai yang tidak dimasak dengan sempurna.

Telur cacing akan menetas di dalam usus kecil, kemudian akan membesar dengan mendapat zat makanan di usus ketika proses penghadaman berlaku. Cacing yang dewasa akan mengawa dan bunting lalu bergerak ke usus besar dan rektum. Kemudiannya, telur cacing akan keluar melalui najis.

Satu lagi cara cacing boleh menyusup masuk ke dalam badan manusia apabila mengabaikan kepentingan membasuh tangan sebelum makan. Ataupun, cacing menyusup masuk melalui kulit kaki yang terdedah.

Jadi, sebelum makan di tempat awam, pastikan dulu kebersihan dan cara masakannya. Cuci tangan sebelum makan dan pakai kasut dan selipar ketika berjalan. Jika menggunakan tandas awam, pastikan kebersihan mangkuk tandas sebelum menggunakannya.

Jangkitan cacing yang kronik boleh menyebabkan kerosakan otak, luka pada usus, sembelit dan perut kembung.

SIMPTOM JANGKITAN CACING 

Antara tanda-tanda seseorang itu telah dijangkiti cacing adalah:

  1. Kurang selera makan
  2. Tumbesaran terganggu
  3. Kerap muntah
  4. Kurang darah merah (anemia)
  5. Cepat rasa lemah dan letih
  6. Abdomen yang kembung
  7. Kegatalan pada kulit kaki dan lubang dubur
  8. Mulut berbau
  9. Hilang berat badan

 

BUNUH PARASIT DENGAN BAWANG PUTIH 

Selain daripada digunakan dengan meluas di dalam masakan, bawang putih telah dikenalpasti sebagai antibiotik semulajadi dan makanan anti-parasit yang membantu mengatasi pelbagai jenis cacing di dalam perut. Bawang putih mentah mengandungi¬†“allicin”,¬†sejenis sebatian organosulfur yang bersifat anti-parasit. Bawang putih juga mempunyai ciri anti-bakteria, anti-kulat dan antiseptik semula jadi yang dapat membunuh mikrob di dalam badan.

Tapi, allicin hanya terhasil apabila bawang putih diketuk atau dihancurkan. Allicin inilah yang memberikan aroma kepada bawang putih segar. Walaupun berkhasiat, allicin ini bersifat tidak stabil dan akan hilang begitu sahaja.

Mesti ada yang terfikir cara macam mana nak makan bawang putih ni kan? Antara petuanya adalah dengan amalkan 3 biji bawang putih mentah (yang dah dipecahkan ye). Pastikan perut kosong sebelum telan, setiap hari selama seminggu.

Cara yang kedua adalah didihkan 2 biji bawang putih hancur dalam satu setengah cawan susu. Juga diminum semasa perut kosong selama seminggu.

Amacam? Ada berani?

garlic

GARLIC COMPLEX

Fret not my dearest (speaking London pulok) :). Bagi yang tak sanggup nak telan bawang putih mentah-mentah, jangan risau. Di Shaklee, kami sentiasa membantu anda (macam kenal tagline tu…).

dav

Garlic Complex dibuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik di California, Amerika Syarikat sewaktu musim panas. Proses penanamannya pula adalah bebas daripada 100% racun perosak.

Pembuatannya pun sangat terkawal iaitu diproses pada keadaan suhu bilik tanpa haba untuk mengekalkan keaktifan Allicin pada tahap 100%.  Menggabungkan khasiat bawang putih, spearmint dan rosemary bagi meningkatkan lagi kuasa antioksida. Antara khasiat lain Garlic Complex adalah bertindak sebagai antibiotik semulajadi, mengekalkan paras kolesterol, mengekalkan paras sihat tekanan darah dan mengurangkan risiko sakit jantung dengan meningkatkan pengaliran darah.

Jadi, selepas ini tak perlu runsing-runsing lagi untuk telan bawang putih bila ada masalah parasit. Garlic Complex boleh selesaikan masalah anda.

Dapatkan GARLIC COMPLEX dengan Cik Qila melalui:

WhatsApp : 017-264 4198

FB: Aqilah Rohizad

Page : In Love With Your Health

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit

Atasi Masalah Kekurangan Nutrisi Dengan Set Optimum Health

Bismillah.

Assalamualaikum semua. Seronok sambut Aidil Adha bersama keluarga? Alhamdulillah tahun ni, Cik Qila sambut Aidil Adha bersama umi ayah dan adik-adik di Sungai Buloh seperi tahun-tahun sebelumnya. Encik Zauji pulak petang raya tu baru bertolak balik dari Johor ke Kuala Lumpur. Dapatlah spend masa sekejap. Hehe.

Anyways, Cik Qila sebenarnya nak share pasal Set Optimum Health Shaklee yang memang Cik Qila amalkan. Ada tiga komponen utama dalam Set Optimum Health ni iaitu VitaLea, B Complex dan Sustained Release Vitamin C.

“Saya rasa okay je Cik Qila. Jarang masuk hospital, jarang pergi klinik. Badan saya okay-okay je. Tak perlu supplement bagai ni.”

Puan A

Cik Qila pasti ada di antara kita yang akan bagi jawapan macam ni. Tapi antara sedar dengan tidak, badan kita telah pun menunjukkan tanda-tanda kekurangan nutrisi tetapi kita yang tidak ambil peduli. Mari kita lihat tanda-tanda kekurangan nutrisi dalam badan.

7 TANDA KEKURANGAN NUTRISI DALAM BADAN

 

Keletihan Melampau

Sesiapa yang letih melampau sebenarnya mengalami kekurangan zat besi yang penting untuk penghasilan sel darah merah. Bila sel darah merah tak cukup, oksigen tak dapat dibawa ke seluruh badan menyebabkan kita akan selalu rasa cepat letih. Cuba check balik, adakah anda susah nak bangun pagi? Pastu sampai office, pukul 10 macam tu dah mula rasa mengantuk? Kalau ya, mungkin anda alami simptom keletihan melampau.

 

Image result for keletihan

 

Rambut Mudah Putus

Rambut akan sangat sihat bila kita cukup protein. Kalau kurang nutrisi, rambut akan mudah patah, kering dan jarang. Kalau rambut selalu gugur dalam kuantiti yang banyak, itu adalah tanda kurang protein, zat besi dan lemak baik.

Image result for rambut gugur

 

Kuku Bergerigi dan ada Bunga Kuku

Kuku yang sihat akan berkilat dan tiada bunga kuku. Ala, yang putih-putih macam bentuk bulan separuh tu. Bila kuku rapuh dan ada bunga kuku, maksudnya kita kurang protein dan zat besi dan mungkin juga ada anemia.

Image result for bunga kuku

 

Mulut Kering

Mulut kering di bahagian tepi mulut dan pecah-pecah juga merupakan tanda kekurangan Vjtamin B12 dan zat besi.

Image result for mulut kering

Cirit birit

Kadang kita tak sedar yang sebenarnya kita dapat cirit birit sebab ketidakmampuan usus untuk serap nutrisi dari makanan ke dalam badan. Tanda-tanda usus tak sihat adalah perut kembung, berangin, kejang atau cramp kat perut, najis terlalu keras dan berat badan menyusut.

Image result for cirit birit

Hilang selera makan

Selalu terjadi pada mereka yang berumur sebab lidah makin tua akam makin hilang kepekaan terhadap rasa makanan. Kurang makan, kuranglah nutrisi.

Image result for hilang selera makan

Kulit kusam tak bermaya

Kulit kering adalah tanda kita kurang lemak baik macam Omega 3 dan 6. Kulit yang mudah dijangkiti dan kurang anjal pulak kurang vitamin C.

Image result for kulit kusam

Sekarang, cuba anda check, adakah anda alami tanda-tanda kekurangan nutrisi ini tanpa anda sedari? Jika ya, Cik Qila sangat-sangat sarankan anda untuk amalkan Set Optimum Health ini.

SET OPTIMUM HEALTH 

dav

Jom kita kenal trio mantap dalam Set Optimum Health atau nama lainnya Set Kesihatan Asas Shaklee.

VITA-LEA IRON FORMULA

Merupakan vitamin pertama yang dicipta di dunia pada tahun 1915 oleh pengasas Shaklee sendiri iaitu Dr. Forrest C. Shaklee. Mengandungi 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Pengambilan Vita-Lea secara harian dapat menggalakkan kecergasan dan kesihatan keseluruhan tubuh badan, menguatkan tulang dan sistem imun, serta melindungi tubuh daripada serangan radikal bebas. Selain daripada itu juga, Vita-Lea turut membantu memelihara jantung, minda dan mata.

Vita-Lea dilengkapi dengan teknologi “salutan mikro asid folik berpaten” yang membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B. ¬†Bukan itu saja, lebih daripada 340 ujian kualiti dijalankan untuk memastikan ketulenan dan potensi produk.

SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS

Sebotol Sustained Release Vita-C Plus mengandungi 180 tablet yang menawarkan manfaat vitamin C tulen melalui kaedah penghantaran proprietari serba semula jadi yang berperanan melepaskan vitamin C secara berperingkat ke dalam tubuh dalam tempoh 5 jam. Seolah-olah seperti kita makan 1.5 biji oren dalam masa satu jam.

Kenapa perlu makan Vitamin C? Kerana Vitamin C adalah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan sistem imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh.

Lengkap dengan BIOFLAVONOID daripada lemon, buah oren dan limau gedang (grapefruit) yang membantu penyerapan Vitamin C dengan lebih baik.

B COMPLEX 

Tekanan harian, pengambilan alkohol dan sesetengah ubat preskripsi boleh menyumbang kepada risiko kekurangan vitamin B. Vitamin B amat penting dalam keseluruhan fungsi tubuh, daripada sintesis DNA sehinggalah kepada penghasilan tenaga.

B Complex daripada Shaklee mampu membekalkan 8 vitamin B yang lengkap dalam kuantiti seimbang bagi memenuhi masalah kekurangan vitamin B dan menyihatkan tubuh.

Bezanya Shaklee B Complex dengan jenama lain? Teknologi “Sistem Penyerapan BioAktif Berpaten”berupaya untuk meningkatkan penyerapan nutrien penting iaitu asid folik. Kuantiti asid folik yang mencukupi dalam diet wanita hamil telah terbukti berkesan untuk mengurangkan risiko kecacatan otak atau saraf tunjang kepada bayi yang baru lahir.

Berminat nak dapatkan SET OPTIMUM HEALTH ni? Hubungi Cik Qila segera untuk konsultasi eksklusif di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit

Kenali Tanda-tanda dan Perbezaan Antara Gerd dan Gastrik

Gerd dan Gastrik. Cik Qila pasti ramai yang familiar dengan gastrik tapi jarang-jarang atau tak pernah dengar pasal Gerd. Jadi, apa kata kita belajar sedikit pasal perbezaan dua kondisi ini.

GERD

Gastroesophageal reflux disease (GERD) adalah keadaan apabila kandungan asid refluks dalam perut tertolak ke atas dan memasuki saluran esofagus atau kerongkong. Aliran songsang ini menyebabkan pedih hulu hati,  ketidakselesaan di bahagian dada yang menular hingga ke kerongkong, mulut terasa masam dan loya.

Menurut kajian yang dilakukan di seluruh Asia pada tahun 2012 tentang kesan GERD terhadap mutu kehidupan, anggaran 60 peratus penghidapnya merasa tidak sihat, mengelak daripada makan sesetengah jenis makanan dan minuman, merasa letih dan khuatir disebabkan simptom GERD, manakala 50 peratus terjaga daripada tidur sekurang-kurangnya sekali atau dua kali sebulan akibat simptom penyakit.

Asid refluks terjadi apabila otot sphincter terbuka

Bagaimana Gerd ini terjadi? Sebenarnya, di dalam perut setiap orang mengandungi asid yang membantu mencerna makanan yang kita makan. Apabila asid ini naik ke esofagus, struktur dinding esofagus tidak mampu mengendalikan asid ini lalu menyebabkan rasa terbakar (burning sensation) yang dikenali sebagai pedih hulu hati. Tidak semua yang alami pedih hulu hati ini adalah penghidap GERD tetapi sekiranya keadaan ini melanda anda lebih dari satu jam dan agak kerap, kemungkinan anda perlu berjumpa dengan doktor untuk diagnosis lanjut.

Antara simptom lain termasuk rasa mual dan muntah, perut kembung atau angin, sesak nafas terutama apabila berbaring dan sendawa kuat yang berlebihan. Penghidap GERD juga seringkali mengalami sakit dada yang terjadi apabila otot pencerut sphincter  tidak tertutup dengan sempurna lalu menyebabkan asid naik semula ke esofagus. Komplikasi GERD yang kronik boleh menyumbang kepada asma, batuk yang kronik dan pulmonary fibrosis. 

Penghidap GERD juga disarankan untuk mengelakkan beberapa jenis makanan dan minuman seperti arak, minuman berkafein, minuman berkarbonat, coklat, buah-buahan sitrus, makanan berlemak atau bergoreng, makanan pedas dan makanan berasaskan tomato seperti sos tomato, spaghetti dan lain-lain.

GASTRIK 

Bagaimana pula dengan gastrik? Gastrik berlaku apabila kandungan asid hidroklorik (HCL) atau asid di dalam perut tidak stabil semasa proses pencernaan. Asid ini mempunyai sifat corrosive  atau menghakis yang boleh mencederakan sekiranya terkena pada kulit. Walaubagaimanapun, perut kita mempunyai perlindungan khas daripada asid HCL iaitu mukosa yang berfungsi sebagai barrier daripada kesan asid HCL ini. Terdapat tiga jenis gastrik yang sering didiagnos oleh para doktor iaitu:

  1. Gastritis ringan
    • Inflamasi (pembengkakan) pada bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan
  2. Gastritis berat
    • Berlaku kecederaan (luka) berpanjangan pada bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.
  3. Ulser gastrik (Peptic ulcer)
    • Ulser gastrik boleh terjadi apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid HCL yang terlalu banyak dan lapisan pertahanan mukosa yang menjadi lemah. Apabila lapisan mukosa menjadi lemah, asid hidroklorik boleh sampai kepada sel dan menyebabkan keradangan.
    • Boleh dikesan melalui muntah yang pekat dan mengandungi darah atau warna gelap seperti kopi dan najis yang gelap dan hitam

Antara tanda-tanda gastrik termasuklah:

  1. Sakit perut pada bahagian atas perut atau abdomen.
  2. Rasa senak, berangin atau pedih
  3. Rasa tidak selesa dan kembung, sering sendawa selepas makan
  4. Rasa loya dan muntah
  5. Penurunan berat badan (pada peringkat gastrik yang teruk)

 

BOLEHKAH GERD DAN GASTRIK DIRAWAT?

Para pengamal perubatan mungin akan mencadangkan penghidap GERD dan gastrik untuk mengamalkan antasid yang boleh dibeli di farmasi untuk meneutralkan asid perut atau membantu otot mengosongkan perut anda. Sekiranya kondisi GERD anda semakin serius, pembedahan laparoskopik mungkin terpaksa dilakukan.

Tapi, takkanlah sampai bedah kan? Di sini Cik Qila nak cadangkan alternatif lain mengurangkan simptom-simptom GERD semestinya dengan supplement Shaklee.

Peppermint Ginger Plus

Supplement  ini mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Tablet Peppermint ini juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas dan diminum sebagai minuman herba semulajadi yang menyegarkan.

Okay, sekarang Cik Qila nak terangkan bagaimana Peppermint Ginger Plus ini berfungsi mengurangkan ketidakselesaan akibat GERD. Ada empat komponen utama dalam Peppermint ini iaitu:

  1. Daun Pudina – melegakan otot perut, membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, pedih hulu hati dan cirit birit. Juga mampu melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan hilang selera makan.
  2. Halia – merangsang rembesan enzim untuk mencernakan makanan, melegakan ketidakselesaan perut dan usus.
  3. Jintan hitam Рmenghilangkan kembung perut dan membantu masalah saluran usus
  4. Jintan manis – melegakan masalah pencernaan dengan merangsang rembesan jus gastrik

 

“Cik Qila, saya takde Gerd tapi gastrik. Asyik sakit perut kalau makan lambat. Shaklee takde¬†supplement¬†yang boleh tolong ke?”

Hehe. Sabarlah. Satu-satu Cik Qila cerita ya?

Pada yang mempunyai masalah gastrik, Cik Qila syorkan Set Gastrik Shaklee yang mengandungi empat supplement khas termasuklah killer product bulan ini iaitu ESP. 

set gastrik

Bagaimana Set Gastrik ini berfungsi?

Energizing Soy Protein (ESP)

  • Membantu meneutralkan keasidan dalam perut kerana protein yang bersifat alkali.
  • Mengandungi 20 jenis asid amino lengkap yang membantu membina sel-sel baru dan menggantikan sel lama yang rosak akibat hakisan asid hidroklorik pada perut semasa proses pencernaan.

Ostematrix 

  • Lengkap dengan kalsium, magnesium dan vitamin D yang bersifat alkali membantu mengurangkan keasidan dalam perut.
  • Mengurangkan rasa pedih hulu hati dengan cara meneutralkan asid yang memasuki esofagus.

B Complex 

  • Membantu dalam proses sintesis DNA, menguruskan tekanan dan membina tenaga dalam proses metabolisme.
  • Mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh bagi menggantikan nutrisi Vitamin B yang hilang dari badan setiap hari akibat tekanan

Peppermint Ginger Plus 

  • Mengurangkan masaah sebu, senak perut dan menyingkirkan angin dalam badan
  • Mengurangkan ketidakselesaan akibat masalah penghadaman.

 

TESTIMONI SET GASTRIK SHAKLEE

Jom Cik Qila share testimoni mereka yang pernah mengamalkan Set Gastrik Shaklee.

gastrik ESP

esp-gastrik 2

 

testimoni esp pedih ulu hati

Pada anda yang mempunyai masalah Gerd atau Gastrik dan berminat untuk ikhtiar dengan supplement Shaklee, boleh hubungi Cik Qila di:

Whatsapp : +6017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit

Kes Virus Zika Pertama di Malaysia

 

1 September 2016.

Hari ini Malaysia dikejutkan dengan pengesahan Menteri Kesihatan, Datuk Dr. S. Subramaniam mengenai kewujudan kes virus Zika di Malaysia. Jujurnya, Cik Qila pernah dengar penularan virus Zika ni di Brazil, masa Rio sedang bersedia untuk anjurkan Olimpik Musim Panas. Terbayang di kepala Cik Qila, risiko yang perlu ditanggung oleh wanita hamil dan anak-anak yang bakal lahir dengan kepala kecil. Betul, seingat Cik Qila, itulah golongan yang paling terdedah dengan virus ini.

Dan hari ini, Malaysia telah mencatat kes virus Zika pertama di Klang. Memetik kenyataan rasmi Menteri Kesihatan, ” dilaporkan pada 31 Ogos 2016, Kementerian Kesihatan Malaysia telah menerima laporan satu kes yang disyaki dijangkiti virus Zika. Pesakit merupakan seorang wanita berumur 58 tahun yang menetap di Bandar Botanic, Klang, Selangor dan merupakan ibu kepada pesakit yang disahkan dijangkiti Zika di Singapura. Pesakit bersama suaminya telah melawat anaknya di Singapura pada 19 Ogos 2016 dan pulang ke Malaysia pada 21 Ogos 2016.

“Pesakit mula mendapat gejala ruam pada 28 Ogos dan pada 30 Ogos 2016, pesakit telah mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta di Klang. Memandangkan pesakit mempunyai sejarah melawat ke Singapura dan anak perempuannya yang berada di negara tersebut telah disahkan dijangkiti virus Zika pada 30 Ogos 2016, maka Pengamal Perubatan swasta berkenaan telah mendiagnosa pesakit sebagai “disyaki kes Zika”. Pada hari yang sama pesakit dirujuk ke Hospital Sungai Buloh dan hasil pemeriksaan ujian air kencing pesakit untuk PCR pada 31 Ogos 2016, adalah positif untuk virus Zika. Manakala ujian darah pesakit masih menunggu keputusan.” Kenyataan penuh Menteri Kesihatan boleh baca di sini.

zika3

Di sini Cik Qila nak terangkan apa yang kita perlu tahu tentang virus Zika.

Apakah virus Zika?

Zika adalah penyakit virus yang disebarkan oleh nyamuk Aedes iaitu vektor yang sama bagi demam denggi, chikugunya dan demam kuning. Antara tanda-tanda penyakit ini adalah ia menyerupai demam denggi seperti demam, sakit otot, sakit sendi, sakit kepala, konjunktivitis serta ruam. Namun begitu, sebahagian besar mereka yang dijangkiti tidak menunjukkan sebarag gejala klinikal.

Walaubagaimanapun, di Brazil, pemerhatian mendapati peningkatan kelahiran bayi yang mengalami sindrom microcephaly atau otak kecil dan pengamal perubatan percaya kecacatan ini mungkin berkait rapat dengan Zika dan juga sindrom Guillan-Barre di beberapa negara lain.

microcephaly
Sindrom microcephaly

Bolehkah Zika dirawat?

Sehingga kini, masih tiada ubat khusus untuk merawat virus Zika dan vaksin memerlukan kajian dan dana yang besar. Simptom-simptom Zika hanya dirawat dengan ubat demam biasa. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan mereka yang dijangkiti supaya minum air dengan kuantiti yang banyak serta merawat kesakitan badan serta demam dengan ubat-ubatan yang biasa.

Negara yang terkesan dengan Virus Zika?

Mula dilaporkan di Brazil pada Mei 2015dan merebak dengan pantas ke 24 negara lain di rantau berkenaan sehingga 28 Januari 2016. Virus ini telah dikesan di Singapura pada 20 Ogos 2016 dan telah sah dikesan di Malaysia pada 30 Ogos 2016. Beberapa kes juga telah dikenalpasti di Thailand.

Langkah-langkah pencegahan

Di sini dicadangkan langkah-langkah pencegahan yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia:

  • Elakkan gigitan nyamuk dengan memakai baju berlengan panjang dan seluar panjang, elakkan pakaian gelap yang lebih mudah menarik perhatian nyamuk, menggunakan¬†repellent (bahan untuk mengelakkan / menangkis gigitan nyamuk pada kulit yang terdedah) dan tidur di tempat yang berkelambu.
  • Elakkan melakukan aktiviti luar sepanjang tempoh waktu puncak gigitan nyamuk aedes, iaitu beberapa jam sebelum senja dan selepas subuh.
  • Sekiranya terdapat individu yang menunjukkan tanda da gejala penyakit ini semasa berada di negara dijangkiti atau setelah pulang ke Malaysia, maka segeralah mendapatkan rawatan di klinik atau hospital yang berhampiran.

Penyebaran Zika melalui hubungan seks?

Zika juga boleh merebak melalui hubungan seks termasuklah melibatkan seks oral, seks anal, mahupun perkongsian penggunaan alat membantu rangsangan. Pasangan suami isteri yang sedang dalam perancangan untuk menambah zuriat dinasihatkan untuk memikirkan semula perancangan tersebut di kala virus Zika sedang menular.

Manakala, lelaki yang mempunyai simptom virus Zika dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks dengan isteri sehingga 6 bulan kerana virus Zika masih boleh hidup di dalam air mani (semen) lebih lama sehingga berbanding di dalam darah atau air kencing (di luar badan manusia). Sebuah laporan kes mendapati seorang lelaki yang telah sembuh dari jangkitan Zika, tetap masih mempunyai virus yang aktif di dalam air maninya 93 hari selepas simptom bermula.

Saranan Cik Qila?

Memandangkan Virus Zika ini adalah virus baru dan masih belum banyak kajian perubatan yang dijalankan oleh para pengamal perubatan, Cik Qila fikir adalah lebih baik untuk kita ikhtiar untuk tingkatkan sistem imunisasi badan. Caranya?

nutriferon
Nutriferon

NUTRIFERON 

NutriFeron¬ģ berfungsi menguatkan sistem imun dengan menggalakkan penghasilan interferon semula jadi dalam badan dan dihasilkan dengan kombinasi tumbuhan semulajadi seperti:

  • Ekstrak biji labu (cucurbita moschata) –¬†mendorong pengeluaran interferon
  • Biji plantago (platage asiatica) –¬†mengandungi polisakarida yang digunakan untuk merangsang sistem imunisasi
  • Bunga Safflower (carthamus tinctorius) – polisakarida yang telah dikenalpasti dapat mendorong pembanguan makrofaj, sejenis sel darah putih
  • Bunga Japanese Honeysuckle (lonicera japonica) –¬†banyak digunakan dalam perubatan Asia

6 Sebab Anda Harus Memilih NutriFeron¬ģ

  1. Terbukti daripada 4 kajian klinikal pada manusia –¬†Campuran fitonutrien yang berkesan dan selamat ini memberi sokongan imun yang tepat pada peringkat sel. Kajian menunjukkan khasiat kesihatan yang luar biasa dan perlindungan imunyang diperolehi daripada campuran khas 4 ekstrak tumbuhan di dalam NutriFeron¬ģ.
  2. Meningkatkan paras interferon secara semulajadi – Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti inteferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat. NutriFeron merupakan satu-satunya makanan tambahan di Amerika Syarikat yang telah ditemui mampu menambahkan penghasilan interferon dalam badan secara semulajadi.
  3. Rumusan berpaten yang eksklusif – NutriFeron tidak boleh dijumpai di mana-mana kedai. Hanya melalui Shaklee kerana penghasilannya telah dipatenkan dan telah diuji secara saintifik dan klinikal yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.
  4. Dicipta oleh Individu Yang Menemui Interferon – Pakar immunologi, Dr, Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo.
  5. 40 tahun kajian – Dr. Yasuhiko Kojima, seorang pakar immunologi telah berjaya menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semula jadi di dalam badan setelah menjalankan kajian selama 40 tahun.
  6. Sejak NutriFeron¬ģ dibangunkan, beberapa kajian klinikal manusia telah mendokumenkan keberkesanan makanan tambahan ini. Kajian ini telah disiarkan di pelbagai jurnal perubatan seperti¬†Journal Gastroenterology, Clinical Pharmacology and Therapy, dan Journal of Alternative and Complimentary Medicine yang mengetengahkan pelbagai faedah yang berkaitan dengan NutriFeron¬ģ.

Jom ikhtiar atas Zika dengan NutriFeron. Untuk dapatkan konsultasi pantas, boleh hubungi Cik Qila melalui:

Facebook : Aqilah Rohizad

Email : aqilahrohizad@gmail.com

Pages Facebook : In Love With Your Health

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit

Breakfast dan Shaklee

Assalamualaikum dan Selamat Pagi. Jom ikut Cik Qila breakfast.

Jalan-jalan pergi kedai tadi nampak mihun goreng sambal dengan telur yang menggoda perut. Terus rasa nak sambar nyam nyam nyam.

Sebelum makan, letak kat tepi pillbox supplement Shaklee kesayangan. Supaya tak lupa untuk ditelan.

Owh, Cik Qila nak bagitau, promo Shaklee bulan September awesome sangat macam rasa nak lompat bintang.

Kejap lagi Cik Qila share. Nak makan dulu.

Daaa..

#sayajualshaklee #shakleemurah #shakleebangsar #shakleemalaysia #shakleeKL #Shakleeserdang