Kupang Masak Cili Yang Menggoda

Bismillah.

Semalam Cik Qila tak tahu nak masak apa lepas balik dari kerja. Peti ais masih banyak stok lauk memandangkan Sabtu lepas baru saja ikut Encik Zauji pergi ke pasar. Kami memang selalu ke Pasar Borong Selangor beli lauk untuk stok dua minggu. Beli ayam, ikan, seafood, sayur-sayuran, bawang, telur dan macam-macam lagi lah. Tak lupa, kupang pun turut dibeli. Satu beg RM10, boleh bahagi dua rumah. 🙂

Anyways, disebabkan beli dari hari Sabtu, semalam dah hari Rabu. Dah agak lama kupang tu disimpan. Jadinya, memang semalam decide untuk masak selepas beberapa hari tertangguh.

Resepinya Cik Qila ambil dari blog Ita Masam Manis  🙂 Bila nak memasak, Cik Qila memang suka cedok idea resepi dari Puan Ita ni, blog Azie Kitchen, dan blog Dapur Tanpa Sempadan. Rata-rata memang puas hati dengan resepi-resepi dari mereka bertiga ni.

Okay, jom tengok resepi dulu. Ada bahan yang Cik Qila tak letak sebab malas nak beli. Guna apa yang ada kat rumah je. Sukatan bahan-bahan pun Cik Qila ubah sesuaikan untuk 2 orang makan.

KUPANG BERCILI

1 kg kupang – direndam, cuci, buang pasir2 dan teritip2 kat cengkerang dia dan toskan
1/2 tin nenas kiub dlm tin
1 pokok daun ketumbar – dihiris
1 batang cili merah – dihiris
1 kiub ikan bilis
1 biji tomato dibelah 4
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa (gula tu dlm 3 sudu besar)

Bahan Tumisan
3 labu bawang besar – dikisar (pilih yg sedang2 aje..)
3 ulas bawang putih – dikisar
15 tangkai cili kering – direndam hingga lembut kemudian dikisar
1 inc belacan – agak besar duit 20 sen
kesemua bahan diatas dikisar halus

Cara Memasak

Tumis bahan yg dikisar hingga harum dan garing. Masukkan Air asam jawa dan masak lagi. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.  Masak lagi hingga kuah sedikit kering. Kemudian masukkan tomato buah dan nenas. Masak lagi hingga mereneh. Kemudian masukkan kupang tutup periuk sebentar hingga kupang masak. Buka tutup dan biarkan kuah kering dan pekat. Akhir sekali tutup api dan taburkan daun ketumbar dan cili gaul rata.

TADAAAAA!!!!!!!!

sdr

 

Menggoda tak? Makan dengan nasi putih panas dan tomyam campur.

Selamat mencuba.

Ingin dapatkan produk-produk Shaklee dengan konsultasi lengkap?

Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-2644198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Heart 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s