Minyak Ikan Superfood Untuk Perkembangan Otak Bayi

omega-guard-baby
Syafi dan Ummi

 

Kehamilan merupakan momen terindah bagi setiap yang bergelar wanita. Saat diketahui ada insan kecil yang sedang membesar di dalam tubuh kita, seakan dunia hanya tertumpu kepada anak yang bakal dilahirkan. Cik Qila pun tak terkecuali. Gembira tak terkata kan?

Rata-rata semua mengetahui insan kecil itu perlu nutrien yang cukup untuk memastikan perkembangan yang sihat dari segi fizikal dan mental. Semua ibu dan bapa semestinya mahukan yang terbaik untuk anak di dalam kandungan. Pemakanan dan gerak geri ibu disusun rapi, ibadah dipertingkatkan dan pelbagai doa dipanjatkan demi anak yang bakal lahir sempurna dan selamat hendaknya.

Bagaimana dengan perkembangan otak anak-anak? Sering kali kita menonton televisyen dan mendengar susu-susu formula yang diperkaya dengan DHA dan EPA untuk perkembangan otak. Ditambah itu dan ini kononnya boleh jadikan anak lebih bijak dan cerdas. Hari ini, Cik Qila nak kongsi kepentingan minyak ikan dalam diet ibu hamil untuk perkembangan otak bayi sejak dalam kandungan lagi.

(Nota: Cik Qila tidak menggalakkan susu formula, bahkan menyokong penyusuan susu ibu secara eksklusif)

OMEGA – 3

Omega-3 sangat penting untuk perkembangan saraf dan penglihatan bayi. Semasa dalam kandungan, janin akan memperolehi Omega-3 dari tubuh ibu untuk perkembangan sistem sarafnya. Selepas proses kelahiran, bayi akan mendapat nutrien Omega-3 melalui susu ibunya.  Sekiranya ibu kurang mengambil diet makanan yang mengandungi Omega-3 yang cukup, tubuh ibu akan kekurangan Omega-3 dan akan berterusan untuk menurun untuk kehamilan seterusnya.

Penambahan EPA dan DHA dalam diet wanita hamil memberi kesan berikut:

  • meningkatkan perkembangan penglihatan dan kognitif bayi
  • mengurangkan risiko alergi di kalangan bayi
  • mencegah kelahiran pramatang
  • mengurangkan risiko pre-eklampsia
  • mengurangkan risiko bayi lahir kurang berat
  • mengurangkan risiko meroyan/kemurungan (post-natal depression)

 

Kajian mendapati ikan yang kaya dengan asid lemak Omega-3 mampu untuk meningkatkan kemampuan otak bayi. Omega-3 dihasilkan di dalam tubuh dengan kadar dan tempoh yang sangat perlahan. Oleh itu, manusia mendapatkan sumber omega-3 daripada diet seharian.

Satu kajian oleh Harvard Medical School merumuskan bahawa semakin banyak ikan yang dimakan oleh wanita hamil sepanjang trimester kedua, lebih tinggi peluang bayi mereka untuk cemerlang di dalam ujian perkembangan mental semasa usia 6 bulan. Menurut Dr. Lisa Elliot, Professor Madya di Rosalind Franklin University of Medicine and Science, Chicago, Omega-3 terdapat di dalam sel membran otak, yang mempengaruhi pelbagai fungsi otak. (Kredit)

Walaubagaimanapun, hanya ikan yang berminyak sahaja yang baik untuk ibu hamil kerana bukan sahaja kaya dengan asid lemak omega-3 tetapi juga vitamin-vitamin dan nutrien penting lain. Ibu-ibu hamil boleh memilih pelbagai jenis ikan berminyak seperti:

  • salmon
  • cencaru
  • kembung
  • bawal hitam
  • sardin
  • tenggiri
  • terubuk
  • belut
  • keli
  • tongkol
  • selar kuning
  • ikan bilis

Antara sumber makanan lain yang kaya dengan asid lemak omega-3 adalah petai, kacang panjang, kacang buncis, tofu, kacang soya, walnut, sayuran hijau berdaun, telur, susu, keju dan bijan.

Perlu diingatkan juga bahawa ikan yang hidup di laut terdedah kepada pencemaran merkuri dan ibu hamil disarankan mengehadkan pengambilan ikan sebanyak 2 hidangan sahaja seminggu. Selain daripada merkuri, ikan juga terdedah kepada pencemaran PCB (polychlorinated biphenyls) dan dioksin. (Kredit)

BAGAIMANA NAK DAPATKAN SUMBER MINYAK IKAN OMEGA-3 YANG SELAMAT?

Sekiranya ada ibu hamil yang tidak menggemari ikan berlemak seperti salmon atau sardin, makanan tambahan yang mengandungi Omega-3 boleh dipilih. Panduan Diet Amerika tahun 2015 mengesyorkan ibu hamil untuk mengambil 8-12 oz makanan laut seminggu yang bersamaan dengan 250mg omega-3. Omega-3 dalam bentuk supplement lebih selamat kerana bebas daripada pencemaran merkuri atau PCB.

Walaubagaimanapun, berhati-hati dengan supplement omega-3 yang diambil daripada sumber minyak hati ikan kod kerana dikhuatiri mempunyai kandungan vitamin A yang tinggi yang boleh menjadi toksik kepada ibu hamil.

OMEGA GUARD SHAKLEE – SUMBER OMEGA-3 YANG SELAMAT DAN BERKESAN 

Omega Guard dari Shaklee adalah minyak ikan tulen berkepekatan tinggi yang membekalkan asid lemak Omega-3 gred farmaseutikal yang asli dan tulen. Terdiri daripada tujuh komponen utama termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang normal. Satu sajian Omega Guard (3 kapsul) membekalkan sehingga 990mg asid lemak omega-3 sehari.

Bezanya Omega Guard dengan minyak ikan omega-3 jenama lain adalah dari segi penghasilannya. Omega Guard dihasilkan melalui proses penyulingan propritari tiga kali yang bertujuan untuk meningkatkan kepekatan asid lemak omega-3 dan pada masa yang sama menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang sering mencemari pelbagai spesis ikan.

Antara fungsi lain Omega Guard Shaklee adalah mengurangkan risiko penyakit jantung, bersifat anti-radang, mengurangkan simptom alahan, membaiki kulit kering dan garis halus serta memelihara kesihatan otak.

dav

 

Sekarang cuba kita bandingkan kandungan Omega-3 dalam Omega Guard Shaklee dengan jenama lain di pasaran.

omega-guard1omega-guard2

Bulan Oktober 2016 adalah bulan promosi Omega Guard. Beli 6 percuma 1 atau dapatkan 2 botol dengan diskaun 5%. Tapi, benda baik kan harus dikongsi. Cik Qila nak kita kongsi rezeki sama-sama untuk beli 7 botol bersama-sama.

Bonus berganda-ganda bila anda berjaya cari 6 orang kawan untuk beli Omega Guard bersama. Bukan saja dapat sebotol percuma, tapi keahlian percuma dan Vitamin C percuma sebab beli 6 botol Omega Guard melayakkan anda untuk dapat 200uv. Boleh klik SINI untuk bonus keahlian baru bulan Oktober ni.

Jom hubungi Cik Qila untuk dapatkan Omega Guard anda di:

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

 

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit

Advertisements

Best Ke Jadi Ahli Shaklee?

Bismillah.

Apa khabar? Buat apa cuti hujung minggu ni? Cik Qila macam biasa duduk-duduk di rumah. Sambil fikir-fikirkan strategi untuk meroket di bulan Oktober. Hehe. Nama pun berbisnes, perlulah ada target dan strategi kan? Kita capai target yang kecil-kecil dulu, kemudian, kita bergerak ke target yang lebih besar pula.

Okaylah, ramai sebenarnya yang masih belum tahu lagi apa yang bestnya menjadi ahli Shaklee. Jangan terkejut kalau Cik Qila kata ada je yang beli dan makan produk Shaklee, tapi masih belum jadi ahli. So, kat entry ni, Cik Qila nak share apa kelebihan-kelebihan menjadi ahli Shaklee.

kelebihan-jadi-ahli-shaklee

BELI PRODUK SHAKLEE PADA HARGA AHLI

Bila dah jadi ahli, semestinyalah boleh beli produk Shaklee pada harga ahli. Jika dibandingkan dengan harga retail, harga ahli 20%-30% lebih murah. Contoh: Beli produk A pada harga ahli RM 128.26, tapi kalau beli pada harga retail RM 159.00. Kan dah boleh jimat RM 30.74 termasuk GST lagi.

PELUANG JANA PENDAPATAN (CASH)

Bila dah jadi ahli, beli produk untuk sendiri consume tetiap bulan dan minimum 150uv (mata belian produk), korang layak untuk dapat bonus cash back dari 5% sehingga 21%. Kalau korang decide nak buat bisnes? Memang boleh dapatlah 21%. Berapa banyak 21% tu? Almost 4 angka hoccay in RINGGIT MALAYSIA.

BONUS MENJADI PENGEDAR 

Bonus Shaklee ada 3 iaitu Cash, Car, Convention. Shaklee bukan sahaja bagi bonus wang tunai bila dapat capai target jualan minimum tapi juga Shaklee akan bagi bonus insentif kepimpinan, program subsidi kereta, program konvesnyen ke luar negara, trip umrah dan pelancongan. Bestnya!!!

MACAM MANA NAK DAFTAR JADI AHLI?

Ada 3 cara untuk daftar dan jadi ahli.

  1. Bayar yuran pendaftaran RM 80 (Semenanjung) atau RM 90 (Sabah/Sarawak) termasuk kos pos Member Kit. Boleh contact Cik Qila untuk jadi ahli. Settle pembayaran, Cik Qila akan proseskan dengan HQ dan hari yang sama jugak dah boleh dapat ID ahli. Untuk pendaftaran, bagi je maklumat diri korang seperti yang di bawah ni pada Cik Qila.
    • Nama
    • No Kad Pengenalan
    • Nama dan No Kad Pengenalan pasangan (jika ada)
    • Alamat rumah/surat menyurat
    • Emel
    • No telefon
    • No akaun bank
  2. Kalau korang nak jimat duit pos, korang boleh walk-in ke cawangan-cawangan Shaklee yang berhampiran dengan korang. Tanya dekat kaunter, macam mana nak jadi ahli. Ambil borang membership, dan letakkan ID Cik Qila (ID NO: 1189347) sebagai penaja korang. Bayar yuran pendaftaran RM 68.90 dan voila!! Dah jadi ahli. Senarai alamat cawangan Shaklee boleh refer kat SINI.
  3. Cara ketiga pulak, korang beli produk Shaklee minimum RM 660 dengan Cik Qila, automatik jadi ahli, dan terus dapat cash back 5% yang akan dikreditkan terus ke akaun bank korang. Untuk dapat belian sampai RM 660 ni, korang boleh kongsi beli dengan kawan-kawan, adik beradik, sedara mara, jiran dan sesiapa yang ada kena mengena dengan korang lah. Benda baik, kita kongsi bersama kan? Hehe.

Amacam? Cara daftar jadi ahli mana yang menarik?

Bila mendaftar dengan Cik Qila, Cik Qila akan masukkan korang dekat secret group WhatsApp untuk konsultasi berpanjangan dan promosi-promosi lain yang hanya special untuk team Cik Qila sahaja. Bukan sahaja bimbingan untuk generate income 4-5 angka, tetapi bonding yang erat untuk berjaya bersama-sama dalam Shaklee.

Untuk promosi bulan Oktober ni pulak, Shaklee nak bagi hadiah untuk yang daftar jadi ahli. Nak tahu caranya? Klik SINI.

Hubungi Cik Qila untuk info lanjut tentang keahlian Shaklee di:

WHATSAPP : +6017 – 264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health

Kejutan Di Bulan Oktober!!

Bismillah.

Hari ini hari baru di bulan Oktober. Siap pakej hujung minggu yang panjang sebab hari Isnin kita semua akan bercuti sempena Awal Muharram. Semalam, 30 September 2016, closing sales day untuk bulan September dan ramai di kalangan #TeamSparkle dah naik rank dalam Shaklee. Cik Qila tumpang happy untuk kawan-kawan. Cik Qila pun tak terkecuali. Dapat jugak buat personal sales dan capai target untuk bulan September.

Anyways, untuk terus meroket di bulan baru ni, Shaklee tiba-tiba bagi kejutan. Yang memang seolah-olah sesuatu yang diimpikan oleh para SID. (Nota: SID tu Shaklee Independent Distributor ya. Kami-kami yang menjual dan mengedar produk Shaklee ni dipanggil SID). Apa kejutannya tu?

new-enrollment-oct-2016
TADAAAA!!!!!!!!!

Cuba tengok pic kat atas tu!!! Shaklee nak bagi hadiah percuma untuk sesiapa yang mendaftar jadi ahli dan beli produk Shaklee. Ada dua hadiah tu. Satunya Lecithin, dan satu lagi hot selling item bulan September, tentulah Vitamin Cantik, Vitamin C!!! Excited Cik Qila tau. Masa Cik Qila register dulu-dulu takde pun promotion  free camni. Jadi, korang-korang yang daftar jadi ahli bulan Oktober ni memang sangat-sangat beruntung.

Macam mana nak dapat hadiah percuma ni? Meh Cik Qila terangkan.

DAFTAR AHLI –> PERCUMA LECITHIN

Apa yang korang perlu buat adalah :

  1. Contact SID yang korang admire (Cik Qila la tu :))
  2. Daftar ahli dengan bayar yuran keahlian RM 68.90 (termasuk GST)
  3. Beli produk bernilai 100uv (Minimum RM 350)
  4. Dapat produk yang dah dibeli dan dapat Lecithin percuma!!

Psst: Ada rahsia lagi tau. Klik SINI cepat.

DAFTAR AHLI –> PERCUMA SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS

  1. Contact SID yang korang admire (Cik Qila la tu :))
  2. Beli produk bernilai 200uv (Minimum RM 660)
  3. Tak perlu bayar yuran keahlian RM 68.90 tu sebab dah dapat auto-membership
  4. Dapat produk yang dah dibeli dan dapat Vita C percuma!!
  5. Dan paling best, dapat bonus 5% yang akan di bank -in  ke akaun korang.

Agak-agak mana lagi untung? Jadi, jomlah jadi ahli Shaklee. Pakat dengan adik beradik, kawan-kawan, sedara mara untuk cukupkan kuota UV tu. Bukan saja dapat beli produk dengan harga ahli yang lebih murah 20%-30% dari harga biasa, dapat juga bonus yang menarik!! Apa kelebihan jadi ahli Shaklee? Korang klik je SINI.

Jom Sihat, Cantik, dan Bertenaga dengan Shaklee.

Shaklee Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan, Sentiasa Mesra Alam.

Hubungi Cik Qila untuk pembelian produk dan pendaftaran ahli di:

WHATSAPP : 017-2644198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health

Kejutan Lagi? Shaker Baru Dari Shaklee!!

Bismillah.

Hello Oktober!!!

Terperanjat betul Cik Qila dengan kejutan Shaklee di bulan Oktober ni. Mula-mula dengan offer new enrollment. Dapat Lecithin atau Vita C bila mendaftar jadi ahli. Ingatkan satu tu je, rupanya ada lagi. Cuba korang tengok ni.

shaker
Shaker/Tumbler 828 mL

 

Kalau korang nak tahu, sepanjang September 2016, SID seluruh Malaysia tergila-gilakan Shaker 600mL baru berwarna biru. Ingatkan lepas bulan September, dah tak dapat beli. Rupanya, Shaklee nak kita semua berebut pulak Shaker baru warna hijau ni. Lebih besar, dan dengan warna yang lebih menarik.

Tapi tapi tapi….Shaker/Tumbler ni ONLY AVAILABLE dengan konsep PURCHASE WITH PURCHASE. Beli produk bernilai 100uv (anggaran RM350)  dalam satu resit, and this tumbler/shaker is yours at RM 23.32 ONLY!!!!!!! 

Haaa.. produk apa yang sampai 100uv tu? Macam dalam poster tu, dicadangkan untuk grab promosi seperti di bawah:

  1. Omega Guard beli 6 percuma 1; atau
  2. 2 set Get Clean Home Care System; atau
  3. 2 set Essential Health; atau
  4. 1 set Immune Protection/ Advanced Protection
  5. Atau boleh juga nak campur-campur produk lain

Cik Qila pun rasa tak sabar nak rebut laju-laju shaker baru ni. Korang pun sama kan? Hehe. :p

Hubungi Cik Qila segera untuk dapatkan shaker gojes meletop di:

WHATSAPP: 017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health