7 Tips Atasi Kemurungan Selepas Keguguran

 

Bismillah.

Assalamualaikum semua. Buat apa cuti panjang ni? Mesti ada yang ambil peluang balik kampung kan? Since Cik Qila ni memang orang pure KL, kampung kat sini-sini je, kita manfaatkanlah masa yang ada ini untuk update blog yang bersawang ni. 😛

Sebenarnya Cik Qila nak sambung cerita mengenai “molar pregnancy” atau kehamilan anggur yang Cik Qila alami pada tahun 2014. Pada yang agak-agak lupa ceritanya, boleh baca di SINI. Seperti juga wanita-wanita lain, tentulah excited gila bila buat pregnancy test naik dua line kan? Masa tu lah dah mula berangan nama anak, baju warna apa, barang apa nak beli, nak decorate bilik semua kan? Tapi, bila angan-angan hanya tinggal angan-angan,tentu hati akan rasa remuk, hancur, menangis tiap-tiap malam kerana zuriat yang ditunggu tak diizinkan Allah untuk lahir ke dunia kan? Macam tu lah jugak yang Cik Qila rasa. Tambah lagi, bila semuanya terpaksa dihadapi seorang diri sebab Encik Zauji tak dapat pulang ke Malaysia waktu itu.

Jadi, macam mana sebenarnya kita nak hadapi kehilangan? Cik Qila percaya, Allah tak jadikan sesuatu itu dengan sia-sia. Walaupun kehilangan itu menyakitkan, tetapi mungkin juga Allah tahu yang kami suami isteri sebenarnya belum bersedia untuk membesarkan anak sendiri. Tambahan lagi, situasi kami ketika itu (pada pendapat peribadi Cik Qila, at least) memang sangat tidak sesuai untuk berkeluarga. 

Anyways, macam yang Cik Qila dah janjikan, hari ini Cik Qila nak kongsi tips untuk elakkan kemurungan selepas kehamilan anggur atau pun keguguran, mengikut pengalaman Cik Qila sendiri. 

the

1. REDHA DENGAN KETENTUAN

Sebagai orang Islam, kita hendaklah yakin dan percaya dengan Qada’ dan Qadar. Apa sahaja yang berlaku adalah di atas kehendak dan izin Allah SWT. Kita, sebagai hamba perlu percaya akan hikmah di atas setiap segala yang berlaku.

Ucapkanlah kalimah istirja’ iaitu

Innalillahi wa inna ilahi rajiun.

Kita ini milik Allah, dan kepadaNya kita kembali

Kalimah istirja’ ini juga merupakan satu doa yang digalakkan baca apabila ditimpa musibah. 

Dalam Shahih Muslim, disebut Bab Doa Ketika Ditimpa Musibah, salah satu hadithnya ialah:

Dari Ummu Salamah, aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda, “Tidaklah seorang muslim ditimpa musibah, lalu dia mengucapkan doa yang diperintahkan oleh Allah,

إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ. الَّهُمَّ أَجُرْنِي فِي مُصِيبَتِي وَأَخْلِفْ لِي خَيْرًا مِنْهَا.

Inna lillahi wa inna ilaihi roji’un. Allahumma ajurni fi mushibati wa akhlif li khairan minha
(Sungguh kami hanya milik Allah dan kepada-Nya kami kembali. Ya Allah, berilah aku pahala kerana musibah yang menimpaku ini dan gantikanlah untukku dengan sesuatu yang lebih baik daripadanya.)

melainkan Allah akan menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik dari yang hilang.”

2. MENANGIS

Wanita ni memang terkenal dengan drama air mata. Tambahan lagi dengan hormon semasa hamil yang tidak stabil. Bila alami keguguran, perasaan sedih mesti ada. Jadi, menangislah sepuasnya. Suarakan kesedihan dan rasa hati pada suami. Elakkan duduk berseorangan dan melayan perasaan yang sedih seorang diri. 

3. ZIKIR

Sentiasa basahkan lidah dengan zikrullah. Ingat Allah sepanjang masa. Dalam Surah Ar-Rad ayat 28 pun dah sebut, “Dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.” Bila tiba-tiba rasa sedih, ambil masa tenangkan diri sekejap dan teruskan berzikir. 

4. MAKAN MAKANAN SEIMBANG

Sepanjang proses berpantang, pastikan makanan-makanan berkhasiat diambil untuk memastikan keperluan nutrien tubuh dipenuhi. Banyak menu-menu sihat yang sesuai diambil oleh wanita keguguran semasa berpantang. Sebaiknya sebagai orang Melayu, ambillah petua-petua lama. Elakkan makanan sejuk dan berangin.

5.  DAPATKAN TIDUR DAN REHAT  YANG CUKUP 

Ambil kesempatan sepanjang waktu pemulihan ini untuk dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti. Tidur yang cukup mampu membantu stabilkan emosi semasa dalam tempoh berpantang. Jika hospital bagi cuti sakit yang sedikit, pergi ke klinik dan minta cuti sakit lagi. Pastikan badan dapat rehat yang betul sebelum kembali bekerja. 

6. BERURUT

Ya, wanita yang keguguran pun perlu berurut. Banyak pakej-pakej rawatan berurut ditawarkan di pasaran. Pilihlah pakej-pakej yang sesuai. Berurut mampu mengembalikan rasa relaks, mengendurkan urat-urat yang tegang dan mengembalikan rahim ke tempat asalnya.

7. AMALKAN SET BERPANTANG DAN SUPPLEMEN

Untuk kembali sihat dan cergas, amalkan Set Berpantang dan Supplemen dan sesuai. Di Shaklee, Set Berpantang Premium terdiri daripada ESP, VitaLea, Vita C, Alfalfa, Zinc Complex, B Complex dan Ostematrix. Made with Square InstaPic

  • ESP – kaya dengan 9 asid amino penting dalam membaiki sel yang rosak. Diperbuat daripada kacang soya non-GMO yang diproses pada suhu rendah. Sangat baik dalam pemulihan ovari dan uterus. Mempercepatkan proses pemulihan luka dan mengurangkan kesan parut.
  • VITA-LEA IRON FORMULA – multivitamin dan mineral pertama yang dicipta di dunia. Memberikan tenaga, mencergaskan tubuh dan membantu daya ingatan. Iron pula sesuai untuk ibu-ibu yang kehilangan banyak darah.
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS – Merangsang pertumbuhan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ia mampu mengurangkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik. Membantu membina sel darah merah dan membantu penyerapan zat besi yang lebih baik. 
  • B COMPLEX – Melawan tekanan, memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, kemurungan dan insomnia. 
  • ALFALFA COMPLEX – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit. 
  • OSTEMATRIX – Menguatkan tulang, mengatasi kekejangan, menggalakkan tidur yang selesa. Juga memperbaiki depresi, sakit kepala dan pitam.
  • ZINC COMPLEX – Mempercepatkan proses pemulihan luka luaran dan dalaman dan luka pembedahan. 

 

Cik Qila doakan sesiapa yang membaca entri ini sekiranya sedang mengalami kesedihan akibat kehamilan anggur atau keguguran atau musibah-musibah lain berkaitan kelahiran, semoga dapat bersabar dan dikurniakan Allah dengan rezeki yang lebih baik. InsyaAllah. 

Jom hubungi Cik Qila untuk dapatkan SET BERPANTANG  anda di:

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s