Ayam Masak Halia

Bismillah. Assalamualaikum. Hari ni Cik Qila nak share resepi ayam masak halia. Lauk ni adalah salah satu kegemaran Cik Qila kalau nak tapau nasi time balik kerja. Kadang tu, balik lambat, tak sempat masak, on the way balik kerja, Cik Qila akan call kedai, order Nasi Putih Ayam Masak Halia. 

Rasanya sedap masin masin sikit, dengan aroma halia yang harum dan tak berapa tajam. Lepas makan confirm keluar angin satu badan. Seperti biasa, Cik Qila suka refer resepi daripada blog Tiffin Biru atau Azlita Masam Manis. Sukatan bahannya Cik Qila agak-agak je sesuai untuk dua orang makan. Jadi, jom kita layan resepi. 

AYAM MASAK HALIA

Bahan-bahannya:
3 ketul ayam potong ikut suka
2 inci halia, mayang halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong (Cik Qila tak letak)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
Separuh batang lobak merah, hiris bulat
2 batang jagung muda, hiris serong
Sedikit kobis bunga, dipotong ikut putiknya
2 camca besar sos tiram
2 camca besar kicap cair
2 cawan air
Hirisan daun bawang, untuk hiasan (Cik Qila tak letak)
Cara masak:
  1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Gaul ayam tadi bersama kicap cair dan halia yang dimayang halus hingga rata. Perap ayam tadi 1 jam (simpan dalam peti sejuk)..
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan ayam yang diperap, kacau dan masak hingga ayam air ayam kering. Tuang sos tiram dan gaul rata. Masukkan air, kacau dan biar mendidih.
  3. Masak dengan api kecil hingga ayam empuk. Masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau dan sayur-sayuran. Kacau dan masak hingga pekat sedikit. Rasa dan letakkan garam dan gula secukup rasa. Cik Qila tak letak garam sangat sebab kicap cair dah masin. 
  4. Angkat, dan hidang bersama nasi putih panas. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s