Daging Masak Blackpepper

Hari Sabtu yang lepas Cik Qila masak Daging Blackpepper atau Daging Masak Lada Hitam untuk makan tengah hari. Dari Subuh dah keluarkan daging untuk direndam dalam sink. Sambil tunggu daging lembut, Cik Qila settlekan masuk kain baju dalam mesin basuh, lipat kain jemuran hari Jumaat dan clearkan meja kopi merangkap work station sementara. Cadar bilik pun Cik Qila siap tukar. Memang dah jadi rutin untuk Cik Qila tukar cadar, tuala dan kain lap sekurang-kurangnya seminggu sekali. Kalau datang mood M tu, lajak lah sikit sampai dua minggu. Settle mengemas, solat sunat dhuha dulu. Dalam pukul 10.30, Cik Qila pergi check daging. Nampak macam dah mula lembut. Bolehlah mulakan proses memasak. Jom kita layan resepi. Macam biasa, Cik Qila ambil resepi dari Che Mat Tiffin Biru dan sesuaikan bahan untuk dua orang makan. 

daging masak blackpepper

DAGING MASAK BLAKPEPPER 

Bahan-bahan:
400 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan*
2 ulas bawang putih, tumbuk halus*
1/2 inci halia, tumbuk halus*(*disatukan dan perap sekejap)
10 kuntum cedawan butang, belah 2 setiap 1 – Cik Qila tak letak 
4 – 5 camca besar sos lada hitam (mat guna jenama Puteri)
1 camca besar kicap cair
1 biji bawang besar, belah 6 dan leraikan
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 pokok daun bawang dikerat pendek – Cik Qila tak letak 
1/2 cawan air
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum. Masukkan daging dan goreng sekejap. Tambah sos lada hitam dan kicap cair. Kacau rata dan biar daging mesra dengan bahan2 tadi. Tuang air dan masak hingga daging empuk, guna api kecil.
  2. Bila pekat, masukkan bawang besar dan jika kurang masin, boleh tambah sedikit lagi kicap cair. Akhir sekali masukkan batang bawang,kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk lain.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s