Kulit Bebas Cela Dan Jerawat Dengan Shaklee

Assalamualaikum. Bismillah. Hari ini Cik Qila terpaksa ambil half day. Sis Honey tak berapa sihat. Kasihan pulak dekat si kenit dua orang ni takde siapa nak tengokkan makan. Sis Honey tak sempat masakkan apa-apa. Kepala pening sangat-sangat. Terbaring je tu kat dalam bilik. Jadinya, sambil-sambil tengokkan anak-anak, kita update lah blog bisnes sikit. Kata #Supermak kan, haruslah multitasking. Sambil menaip ni pun, ada je Muhammad Akmal Syafi ni duduk sebelah sambil makan kerepek. Kejap-kejap, dia tanya dalam bahasa dia apa yang Cik Qila tengah buat. 

Okay, di entri yang lepas, Cik Qila ada terangkan 7 punca jerawat yang perlu dielakkan untuk kulit yang bebas cela. Entri kali ini, mari kita sama-sama berkongsi suplemen yang boleh membantu mengurangkan masalah jerawat. Jom kita. 

GLA COMPLEX

gla-complex_tranparent
GLA Complex

GLA atau Gamma Linolenic Acid banyak digunakan untuk keadaan kesihatan yang melibatkan kulit seperti systemic sclerosis, psoriasis, dan eczema. Kebanyakan produk GLA di pasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO), minyak biji blackcurrant, dan biji bunga borage.

Related image
Bunga borage

Biji bunga borage mengandungi lebih dua kali ganda GLA berbanding EPO dan Shaklee mengekstrak GLA daripada borage yang ditanam secara organik di Saskatchewan, Kanada. Setiap kapsul GLA Complex mengandungi lebih 300mg GLA yang merupakan sumber terbaik Omega-6 dan digabungkan dengan minyak bunga matahari dan Vitamin E.

Antara manfaat utama borage yang dapat digunakan untuk memperbaiki jerawat adalah:

  • Mengawal selia hormon estrogen dan testosteron – GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara
  • Memperbaiki inflamasi kulit – GLA membantu mengurangkan inflamasi kulit, ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan dan kurap.

 

SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS

vita-c-plus-transparent
Sustained Release Vita C Plus

Setiap tablet Vitamin C Shaklee mengandungi vitamin C yang bersamaan dengan 7 setengah biji oren. Teknologi pembebasan berterusan secara semula jadi membolehkan khasiatnya dibebaskan ke dalam badan setiap jam secara berperingkat. Ujian klinikal telah membuktikan Vitamin C di dalam 2 tablet SR Vita C Plus mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam.

Manfaat utama SR Vita C dalam membantu masalah jerawat adalah:

  • Membentuk kolagen – Merangsang pembentukan kolagen yang merupakan sebatian asas kepada otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, SR Vita C mampu mengurangkan kedutan dan menghalang otot menjadi lembik
  • Mencantikkan kulit – Ambil Vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmen yang merupakan penyebab utama jeragat

 

VITA E COMPLEX

vita-e-complex-transparent
Vita E Complex

Diperbuat daripada minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan Vitamin E. Digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gamma, delta), Vita E Complex adalah sumber Vitamin E paling lengkap yang berada di pasaran. Satu kapsul Vita E turut mengandungi 10mg Selenium yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara membran sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. Selenium juga mampu menyahtoksik logam berat di dalam badan selain daripada mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina mata.

Manfaat Vita E Complex dalam menangani masalah jerawat adalah:

  • Anti-penuaan – 1 kapsul Vita E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, jerawat, dan bintik penuaan.
  • Anti-oksidan yang kuat – Pengambilan lebih daripada 1,200 IU anti oksidan sehari berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor dan mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas.
  • Memperbaiki parut – Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh digunakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.

 

ENERGIZING SOY PROTEIN – ESP

ESP (10)
ESP

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan kita. Protein juga dalah komponen utama kepada hormon manusia. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut dan masalah-masalah lain.

ESP juga mampu membekalkan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Satu hidangan ESP bersamaan dengan protein daripada 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu. ESP rendah lemak, bebas kolesterol, tiada asid urik dan mudah diserap oleh tubuh manusia.

Antara manfaat ESP dalam menangani masalah jerawat adalah:

  • Keremajaan kulit – Merangsang pertumbuhan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radiance kulit, percepatkan kesembuhan luka dan mengurangkan kesan parut
  • Membaiki pigmentasi – Membaiki masalah rambut seperti rambut beruban dan rambut gugur, memperbaiki pigmentasi dan kesan tua.

 

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin dapatkan set ini melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah 

esellshaklee

PENAFIAN : PRODUK YANG DISEBUT DALAM BLOG/LAMAN WEB INI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT

Advertisements

Hapuskan 7 Punca Jerawat

Bismillah. Assalamualaikum semua. Di entri yang lepas, ada Cik Qila sharekan produk skincare yang Cik Qila nak cuba untuk hilangkan adult acne. Agak-agak korang tahu tak kenapa wanita dewasa masih mengalami masalah jerawat? Selalu kita hanya dengar kanak-kanak yang menginjak usia remaja saja yang mempunyai masalah jerawat, tapi kenapa bila dah dewasa, ada segelintir dari kita masih mengalami masalah yang sama?

Sejujurnya, saintis dan pakar-pakar kulit masih belum mempunyai jawapan. Secara asas, jerawat disebabkan oleh penghasilan sebum atau minyak yang berlebihan di wajah. Dan apabila minyak ini bercampur dengan bakteria dan menyumbat liang-liang pori, maka terhasillah jerawat, bintik putih dan bintik hitam. Jadi, di entri in, Cik Qila nak kongsikan 7 punca jerawat di kalangan orang dewasa.

Ketidakstabilan Hormon

Image result for unbalanced hormone

Wanita dan hormon memang tak dapat dipisahkan. Datang bulan, kehamilan, pemakanan adalah beberapa keadaan yang disebabkan oleh hormon yang tidak stabil. Sebagai contoh, hormon yang turun naik, terutamanya hormon androgen, sebelum permulaan kitaran haid akan menyebabkan munculnya jerawat kemerahan dan bercyst di dagu, leher, dan belakang badan. 

 

Stres 

Image result for stress

 

Tekanan pun adalah salah satu punca mengapa hormon kita turun naik. Sama ada seseorang itu bekerja, Supermak sepenuh masa, atau WAHM, takkan terlepas daripada stres. Dr. Shultz dari Beauty Rx Skincare, ” Apabila stres, ada organ di badan dipanggil ‘adrenal gland’ yang akan menghasilkan hormon stres cortisol supaya tubuh badan boleh menangani tekanan.” Akan tetapi, kelenjar adrenal ini juga turut merembeskan hormon testosterone yang mempengaruhi kelenjar minyak untuk menghasilkan sebum berlebihan yang menjadi punca jerawat. 

 

Pencemaran

Image result for pencemaran

 

Udara yang kotor akan menyebabkan kulit wajah turut kotor. Lagi-lagi kalau tinggal di kawasan bandar yang tinggi kadar pencemaran udaranya. Cuba satu hari kita pergi berjalan di luar rumah selama setengah jam dan kembali semula ke rumah. Kemudian, ambil toner dan facial cotton, sapukan di muka. Banyak tak kesan-kesan hitam pada facial cotton tu? Kalau banyak, maksudnya banyaklah kekotoran yang melekat di wajah.

Penggunaan produk kecantikan yang salah

Related image

Kalau kita ni wanita yang mempunyai kulit jenis berminyak atau “combination skin” dan mudah dapat jerawat, sila sila sila guna produk kecantikan yang ada label “oil-free”, “non-comodogenic” atau “water-based”. Produk kecantikan yang ada bahan-bahan berunsur begini akan memastikan liang-liang pori tidak tersumbat dengan krim-krim kecantikan yang kita guna. Kalau sebelum ini, kita guna pelembap yang pekat dan padat, cuba bertukar kepada pelembab jenis gel yang lebih ringan di wajah. 

 

Terlalu kerap mencuci muka

Image result for wash face

Perasan tak di belakang tiub pencuci muka, selalu ditulis, cuci muka hanya dua kali sehari? Nak tahu tak, kalau kita cuci muka lebih daripada dua kali sehari, kulit berpotensi jadi kering. Bila kering, kelenjar minyak akan jadi lebih aktif dan hasilkan lebih banyak minyak untuk melembabkan kulit secara semula jadi. Bila minyak terlebih, jerawat pun mudah nak naik ke wajah. 

Makanan tertentu boleh menyebabkan jerawat

Related image

Ada orang kata makan coklat boleh jadi penyebab naik jerawat. Ada orang kata makanan berminyak, pizza, minuman kafien dan kekacang memang musuh utama untuk kulit yang mulus, tulus dan suci. Tapi kan, para saintis belum jumpa lagi bukti konkrit mana-mana makanan yang benar-benar jadi penyebab jerawat. 

Tapi, kalau kita sendiri rasa, bila makan coklat, jerawat makin banyak, maka kurangkanlah. Kalau kita rasa bila makan makanan bergoreng, pipi tu makin meriah dengan biji-biji merah, bawak-bawaklah insooofff. Lain orang, lain penyebabnya ye. 

Terlebih gula

 

Image result for insulin spike and acne

 

Cik Qila selalu kata budak-budak hyper ni terlebih gula. Tapi sebenarnya, bila orang dewasa terlebih gula, haaa..jerawat mula memanjat tanpa malu. Ohoii. Nak tau tak kenapa? Gula akan meningkatkan tahap insulin. Bukti sains banyak menunjukkan insulin ni boleh meningkatkan perembesan hormon lelaki yang menghasilkan minyak. Macam mana nak kurangkan gula? Gula ni bukanlah gula putih kita buat bancuh air semata tu. Apa sahaja makanan yang kita ambik ni akan ditukar kepada gula dalam badan. Jadi, ambillah makanan yang mempunyai Indeks Glisemik (GI) rendah yang lambat terurai dalam badan dan tidak meningkatkan tahap insulin. Ehem, ESP dan Cinch Shake adalah contoh produk Shaklee yang rendah GI tau. 

Jadi, dah tahu rahsia kulit bebas jerawat? Sebolehnya kita cuba elakkan 7 punca jerawat yang Cik Qila dah senaraikan di atas. Cuba sehabis baik untuk ubah cara hidup, pemakanan, produk kecantikan dan tambahkan supplemen untuk detoks dan cantikkan kulit. Untuk entri seterusnya, Cik Qila akan kongsikan bagaimana Vitamin C, B Complex, Vitamin E dan ESP membantu mencantikkan kulit. Okay?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda yang membaca. Ingin dapatkan produk Shaklee atau mendaftar jadi ahli melalui Cik Qila, boleh hubungi Cik Qila di sini: 

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

Kredit