Mobile Spa – Bantu Wanita Jana Pendapatan

Assalamualaikum. Bertemu lagi kita dalam entri blog Cik Qila. Kali ini nak story mory pula pasal tajuk di atas. Amacam? Percaya tak yang dengan bisnes mobile spa, ramai wanita yang dah mula bangkit untuk baiki ekonomi diri dan keluarga?

 

Zaman serba mencabar ini memang memerlukan suami dan isteri sama-sama bekerja untuk mantapkan ekonomi keluarga. And guess what? The Walking Beauty memang projek spa yang paling tepat untuk golongan wanita. Jom kita tengok apa yang membezakan The Walking Beauty dengan projek spa yang lain.

 

1. Produk Shaklee 100%

 

Nak tahu tak, projek spa The Walking Beauty menggunakan 100% produk Shaklee. Dari skincare, vitamin, minuman kesihatan, semuanya digunakan dalam spa kami. Produk best seller ESP tu pun kami guna jadikan masker muka. Semua produk Shaklee adalah halal dan dah diuji selamat untuk digunakan tanpa was-was. Scrub untuk facial, foot and hand spa, lulur dan sauna pun kami guna vitamin-vitamin Shaklee tau. Betapa versatile nya produk Shaklee ni. 

 

 

2. Permintaan yang tinggi

 

Target market spa adalah wanita. Cuba toleh kiri kanan korang. Wanita ni teringin nak cantik-cantik dan belai diri. Dengan marketing dan promosi yang betul, mudah sangat untuk korang dapatkan customer. Confirm juga yang akan repeat servis. Sambil-sambil tu, boleh juga upsell vitamin-vitamin Shaklee.

 

an-nour mobile spa
Cik Qila facialkan bakal pengantin

 

3. 6 penjuru income

 

Di The Walking Beauty, kami bukan saja akan ajar bagaimana nak jana pendapatan melalui spa, tapi ada juga 5 penjuru income yang lain tau. Untuk sustain dalam bisnes, kita perlukan sistem yang boleh jalan sendiri in case sesuatu terjadi pada kita. Contohnya, kalau kita tak sihat, dengan sistem TWB, kita masih boleh dapat income spa tau. 

 

4. Trip mewah ke luar negara secara PERCUMA

 

Bila korang join The Walking Beauty, secara automatik korang adalah ahli Shaklee. Dan, korang juga layak untuk join trip Shaklee secara percuma. Bukan pergi sorang-sorang tau, boleh juga bawak husband dan anak-anak. Ada caranya dengan TWB. Tahun 2017/2018 Shaklee belanja top achivers pergi Mediterranean Cruise dengan Bangkok trip. Untuk Cycle 2019/2020 pula, Shaklee akan bawa top achievers pergi Switzerland. Jom layan video geng Shaklee pergi Bangkok.

 

 

5. Support Group Yang Superb

 

Dengan pakej spa yang TWB sediakan, korang bukan balik dengan tangan kosong. Kita juga akan bagi panduan macam mana nak cari customer, dan macam mana nak set up kedai spa bergerak korang yang pertama. Ramai ahli alumni TWB yang akan bantu bagi nasihat dan tips bila korang blur nak start bisnes. 

 



Okay, jom kita tengok testimoni Alumni TWB yang dah berjaya buat duit dengan TWB.

Ramai yang dah berjaya buat duit kepuk-kepuk

 

Hasil spa dapat pergi oversea

 

Income 4 angka dengan TWB


Berminat nak join TWB? Contact Cik Qila sekarang.

Whatsapp:017-2644198
Facebook: Aqilah Rohizad

Part Time Job Mobile Spa

Bismillahirrahmanirrahim.

Dah lamaku tinggalkan blog ni sampai nak bersawang jadinya. Tahun 2019 ni, jom lah tanam azam nak aktif berblog semula. Terima kasihlah pada Master Ainul Shahrazad yang wujudkan team bloggers ni. Baru bersemangat sikit nak menulis. Hehe.

Haa.. tu dia tajuk yang nak dibincangkan. Part time job dengan mobile spa. 

Kalau ada yang berminat nak cari duit lebih dengan bisnes mobile spa, tak semestinya kita perlu tinggalkan kerjaya yang sedia ada. Boleh saja nak mulakan bisnes spa sendiri secara part time. Macam Cik Qila pun, bermula secara part time dan masih lagi ambil customer spa secara part time. Bagi yang suri rumah pula, boleh saja keluar rumah attend customer di waktu siang waktu suami dan anak pergi ke sekolah dan bekerja. Bila buat secara part time, kita akan rasa mudah untuk kawal masa sebab kita tak terikat dengan komitmen-komitmen lain. 

KENAPA MOBILE SPA?

Nak tahu tak, permintaan mobila spa di Malaysia ni terlampau banyak. Rata-rata wanita bekerja bila pulang ke rumah, dah sibuk menguruskan rumah tangga. Letak saja handbag, belum sempat tukar baju dah singsing lengan mandikan anak, dan masak untuk anak dan suami. Bukan itu saja, rutin harian yang sibuk menyebabkan sesetengah isteri tak berpeluang nak memanjakan diri. Suami-suami yang menghargai dan prihatin dengan keadaan isteri pun akan hulur duit nak pastikan fizikal isteri terjaga. Happy wife, happy life gittew. 

Akan tetapi, rutin harian yang sibuk ini menyebabkan para wanita tak berpeluang nak keluar rumah. Alasannya, jalan sesak. Tak nak memandu jauh-jauh untuk ke pusat spa. Tiada orang nak jaga anak dan sebagainya. 

Jadi, servis mobile spa lah yang menjadi jawapan kepada semua permasalahan ni. Nampak tak peluang yang terbentang luas ni? Bayangkan kalau semua wanita di kejiranan kita ambil servis mobile spa setiap bulan. Banyak tak income yang boleh kita dapat? 

Dengan duit hasil mobile spa ini insyaAllah boleh buat tambah-tambah mana yang tak cukup. Nak tahu rahsia tak? Ada geng Alumni TWB yang berhenti kerja sebagai pensyarah bila pendapatan mobile spa secara part time dah melebihi gaji kerja hakiki. Yes, ini cerita betul. Bukan rekaan. Dengan hanya mobile spa dan berhenti kerja, beliau mampu bayar sewa rumah, loan kereta dan komitmen-komitmen lain. 

KENAPA THE WALKING BEAUTY? 

kursus spa the walking beauty
Kursus Spa The Walking Beauty

Sebenarnya, banyak syarikat di luar sana yang menawarkan perkhidmatan spa bergerak. Tak terkata banyaknya. Tapi, apa yang membezakan The Walking Beauty dengan group atau company yang lain? 

The Walking Beauty hanya menyediakan kursus spa termurah di pasaran. Para pelajar yang dah lengkap menjalani kursus akan dikenali sebagai Alumni TWB dan boleh terus memulakan bisnes spa sendiri. TWB tidak mengambil sebarang komisen pun atas apa-apa juga servis yang setiap pelajar berikan. Tiada sebarang perjanjian atau surat lantikan di antara The Walking Beauty dengan pelajar. Ibaratnya TWB ni hanyalah sebuah sekolah yang memberikan kursus rawatan spa. Hanya keluarkan modal sekali sahaja, dan boleh mulakan bisnes setelah tamat kursus. 

Uolls boleh baca pengalaman Cik Qila buat training spa di entri Kursus Spa 1 Hari Bersama TWB

Selain daripada menyediakan kursus spa termurah di pasaran, founder TWB juga selalu organize trip ke luar negara untuk Alumni TWB yang berjaya. Eh, dah kerja keras buat duit dengan spa, apa salahnya kita reward diri untuk travel ke luar negara kan? 

Support group yang kuat juga merupakan keistimewaan TWB berbanding penyedia perkhidmatan spa yang lain. Selepas tamat kursus, Alumni akan dibimbing dengan tips marketing dan asas-asas menjalankan bisnes supaya tidaklah terumbang-ambing. Tinggal nak apply atau tidak saja. 

PAKEJ KURSUS SPA TERBARU 2019

Okay, apa yang TWB tawarkan di tahun 2019 ni?

Kursus Spa TWB 2019
Pakej TWB Terbaru 2019

Pada yang berminat nak belajar dan menjadi salah seorang daripada Alumni TWB yang hebat ni, boleh pilih salah satu daripada pakej kat atas. Psst..untung tau ambil pakej B tu. Dah lengkap dah semua peralatan. Ni pakej tarik troli terus boleh buat duit namanya. Tak sia-sia dapat bonus kelas makeover yang Cik Qila pun takde peluang nak rasa.

Okay, macam mana? Teruja tak dengan peluang ni? Kalau ya, cepat-cepat ambil telefon dan whatsapp ke nombor telefon Cik Qila. Kita sembang-sembang. 

Whatsapp : +6017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

PROMOSI SHAKLEE YANG BEST DI TAHUN BARU

Assalamualaikum semua. Hopefully belum terlambat untuk Cik Qila nak ucapkan Selamat Tahun Baharu 2018. Semoga tahun baru ni, kita akan jadi lebih bersemangat untuk mencapai segala target yang dirancangkan. 

Okay, kita teruskan dengan promosi Shaklee di tahun baru. Untuk bulan Januari 2018, Shaklee ada 3 promosi yang best.

 

OMEGA GUARD

 

Omega Buy 3

Omega Guard dari Shaklee adalah minyak ikan tulen berkepekatan tinggi yang membekalkan asid lemak Omega-3 gred farmaseutikal yang asli dan tulen. Terdiri daripada tujuh komponen utama termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang normal. Satu sajian Omega Guard (3 kapsul) membekalkan sehingga 990mg asid lemak omega-3 sehari.

Bezanya Omega Guard dengan minyak ikan omega-3 jenama lain adalah dari segi penghasilannya. Omega Guard dihasilkan melalui proses penyulingan propritari tiga kali yang bertujuan untuk meningkatkan kepekatan asid lemak omega-3 dan pada masa yang sama menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang sering mencemari pelbagai spesis ikan.

Antara fungsi lain Omega Guard Shaklee adalah mengurangkan risiko penyakit jantung, bersifat anti-radang, mengurangkan simptom alahan, membaiki kulit kering dan garis halus serta memelihara kesihatan otak.

 

dav

 

Omega Guard Shaklee juga mempunyai bau, rasa dan kesan hanyir yang minimum jika dibandingkan dengan minyak ikan jenama lain. Turut diiktiraf oleh Friend of the Sea, sebuah badan persijilan produk makanan laut yang mampan untuk memastikan terdapat bekalan minyak ikan berkualiti di pasaran tanpa menjejaskan alam sekitar.

Bulan ini, boleh beli 3 botol dan dapatkan diskaun 5% serta keahlian percuma. 

 

COQ-TROL PLUS

 

CoQ-Trol

Antara bahan utama di dalam CoQ-Trol Plus adalah Coenzyme Q10 yang bertanggungjawab menghasilkan tenaga dalam setiap sel. Coenzyme Q10 ini boleh ditemui di dalam mitokondria setiap sel dan bertindak sebagai “spark plug” untuk memulakan proses penghasilan tenaga dengan menukarkan makanan kepada tenaga. 

CoQ10 penting untuk membekalkan tenaga berterusan, memperbaiki peredaran darah, memperbaiki kesihatan reproduktif, memberikan kulit yang cantik dan menajamkan minda. 

CoQ-Trol Plus boleh didapati mulai Januari 2018 dengan harga RM 157.58 untuk 30 biji. Jadi ahli, boleh jimat lagi.

 

VITALEA FOR KIDS

Vitalea For Kids

 

Jika Vita-Lea sesuai digunakan oleh orang dewasa untuk mendapatkan pelbagai nutrien penting, Vita-Lea For Kids pula sesuai untuk anak-anak kecil kita kerana dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif. Setiap hidangan menyediakan 100% kesemua lapan vitamin B, C, D dan E yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat. Tak perlu risau gigi anak rosak kerana Vita-Lea for Kids menggunakan xylitol sebagai pemanis semula jadi yang tidak menggalakkan kerosakan gigi. Juga tanpa tambahan pengawet dan perasa tiruan. Boleh jimat berganda dengan promosi beli 3 percuma 1.

 

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health

Kulit Bebas Cela Dan Jerawat Dengan Shaklee

Assalamualaikum. Bismillah. Hari ini Cik Qila terpaksa ambil half day. Sis Honey tak berapa sihat. Kasihan pulak dekat si kenit dua orang ni takde siapa nak tengokkan makan. Sis Honey tak sempat masakkan apa-apa. Kepala pening sangat-sangat. Terbaring je tu kat dalam bilik. Jadinya, sambil-sambil tengokkan anak-anak, kita update lah blog bisnes sikit. Kata #Supermak kan, haruslah multitasking. Sambil menaip ni pun, ada je Muhammad Akmal Syafi ni duduk sebelah sambil makan kerepek. Kejap-kejap, dia tanya dalam bahasa dia apa yang Cik Qila tengah buat. 

Okay, di entri yang lepas, Cik Qila ada terangkan 7 punca jerawat yang perlu dielakkan untuk kulit yang bebas cela. Entri kali ini, mari kita sama-sama berkongsi suplemen yang boleh membantu mengurangkan masalah jerawat. Jom kita. 

GLA COMPLEX

gla-complex_tranparent
GLA Complex

GLA atau Gamma Linolenic Acid banyak digunakan untuk keadaan kesihatan yang melibatkan kulit seperti systemic sclerosis, psoriasis, dan eczema. Kebanyakan produk GLA di pasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO), minyak biji blackcurrant, dan biji bunga borage.

Related image
Bunga borage

Biji bunga borage mengandungi lebih dua kali ganda GLA berbanding EPO dan Shaklee mengekstrak GLA daripada borage yang ditanam secara organik di Saskatchewan, Kanada. Setiap kapsul GLA Complex mengandungi lebih 300mg GLA yang merupakan sumber terbaik Omega-6 dan digabungkan dengan minyak bunga matahari dan Vitamin E.

Antara manfaat utama borage yang dapat digunakan untuk memperbaiki jerawat adalah:

  • Mengawal selia hormon estrogen dan testosteron – GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara
  • Memperbaiki inflamasi kulit – GLA membantu mengurangkan inflamasi kulit, ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan dan kurap.

 

SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS

vita-c-plus-transparent
Sustained Release Vita C Plus

Setiap tablet Vitamin C Shaklee mengandungi vitamin C yang bersamaan dengan 7 setengah biji oren. Teknologi pembebasan berterusan secara semula jadi membolehkan khasiatnya dibebaskan ke dalam badan setiap jam secara berperingkat. Ujian klinikal telah membuktikan Vitamin C di dalam 2 tablet SR Vita C Plus mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam.

Manfaat utama SR Vita C dalam membantu masalah jerawat adalah:

  • Membentuk kolagen – Merangsang pembentukan kolagen yang merupakan sebatian asas kepada otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, SR Vita C mampu mengurangkan kedutan dan menghalang otot menjadi lembik
  • Mencantikkan kulit – Ambil Vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmen yang merupakan penyebab utama jeragat

 

VITA E COMPLEX

vita-e-complex-transparent
Vita E Complex

Diperbuat daripada minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan Vitamin E. Digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gamma, delta), Vita E Complex adalah sumber Vitamin E paling lengkap yang berada di pasaran. Satu kapsul Vita E turut mengandungi 10mg Selenium yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara membran sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. Selenium juga mampu menyahtoksik logam berat di dalam badan selain daripada mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina mata.

Manfaat Vita E Complex dalam menangani masalah jerawat adalah:

  • Anti-penuaan – 1 kapsul Vita E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, jerawat, dan bintik penuaan.
  • Anti-oksidan yang kuat – Pengambilan lebih daripada 1,200 IU anti oksidan sehari berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor dan mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas.
  • Memperbaiki parut – Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh digunakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.

 

ENERGIZING SOY PROTEIN – ESP

ESP (10)
ESP

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan kita. Protein juga dalah komponen utama kepada hormon manusia. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut dan masalah-masalah lain.

ESP juga mampu membekalkan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Satu hidangan ESP bersamaan dengan protein daripada 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu. ESP rendah lemak, bebas kolesterol, tiada asid urik dan mudah diserap oleh tubuh manusia.

Antara manfaat ESP dalam menangani masalah jerawat adalah:

  • Keremajaan kulit – Merangsang pertumbuhan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radiance kulit, percepatkan kesembuhan luka dan mengurangkan kesan parut
  • Membaiki pigmentasi – Membaiki masalah rambut seperti rambut beruban dan rambut gugur, memperbaiki pigmentasi dan kesan tua.

 

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin dapatkan set ini melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah 

esellshaklee

PENAFIAN : PRODUK YANG DISEBUT DALAM BLOG/LAMAN WEB INI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT

Tak Suka Makan Asid Folik Semasa Hamil? Ini Akibatnya.

Teks: Aqilah Rohizad

Gambar : Google

Para pengamal perubatan sering menyarankan kepada ibu-ibu yang sedang dalam proses untuk hamil (try to conceive, TTC) mengamalkan pengambilan Asid Folik sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum hamil. Apabila telah disahkan hamil, ibu-ibu digalakkan pula untuk terus amalkan Asid Folik sehingga kandungan berusia 3 bulan. 

Mengapa penting sangat Asid Folik ni? Pernah Cik Qila terbaca satu komen di group Fesbuk ibu-ibu hamil. Katanya tak mahu makan Asid Folik yang Klinik Kesihatan bekalkan sebab baunya busuk. Tak lalu di tekak. Dan akhirnya Asid Folik tu masuk ke tong sampah. Rugi tau. Kalau tak lalu dan tak mahu makan ubat-ubatan percuma yang diberikan kerajaan, setidak-tidaknya, pulangkan semula ke Klinik Kesihatan. Atau bagitahu siap-siap pada doktor atau nurse yang korang tak mahu ubat. Sekurang-kurangnya tidaklah ubat tu dibazirkan begitu saja. Tapi tahukah ibu-ibu kepentingan Asid Folik kepada bayi dalam kandungan?

Spina Bifida

Ibu-ibu pernah dengar Spina Bifida? Spina Bifida adalah satu bentuk kecacatan tulang belakang yang berlaku apabila tiub neural tidak berkembang dengan betul semasa kehamilan. Apabila ini berlaku, saraf tunjang seakan mempunyai bukaan atau “gap” di antara vetebra dan tidak tertutup sepenuhya. Ini juga menyebabkan saraf tunjang dan saraf-saraf lain pada bayi gagal untuk tumbuh sepenuhnya.

Jenis-jenis Spina Bifida

Terdapat 3 jenis Spina Bifida iaitu:

  1. Spina Bifida Okulta
  2. Mielomeningosele
  3. Spina Bifida meningolese

 

spina bifida
Jenis-jenis Spina Bifida

 

Spina Bifida Okulta 

Spina-Bifida-Occulta-Symptoms
Spina Bifida Okulta

 

Spina Bifida Okulta atau spina bifida tersembunyi merupakan jenis yang paling biasa berlaku dan yang paling ringan. Bagi kes spina bifida okulta, terdapat jarakan (“gap”) kecil di antara vetebra pada tulang belakang. Kebanyakan mereka yang mempunyai spina bifida okulta mempunyai simptom-simptom yang ringan atau tiada simptom langsung dan sebahagian besar daripada mereka tidak sedar mereka sebenarnya mempunyai penyakit spina bifida okulta. 

Tanda-tanda seseorang itu mungkin mempunyai masalah spina bifida okulta adalah tumbuh rambut atau tanda lahir pada belakang badan. Ada juga yang mempunyai tanda seperti kerutan kulit yang seolah-olah menunjukkan sedikit jarak di antara vetebra. 

Mielomeningosele (Myelomeningocele)

myelomeningocele
Myeolomeningocele

Ini adalah jenis spina bifida yang paling serius. Jarakan atau “gap” di antara vetebra di tulang belakang terlalu besar menyebabkan cecair keluar melaluinya dan membentuk benjolan berupa cyst atau pundi yang diselaputi kulit yang biasanya boleh dilihat di belakang badan. Cyst ini mengandungi tisu dan saraf. Saraf tunjang pula rosak atau tidak terbentuk dengan sempurna. Bayi yang mengalami spina bifida jenis ini biasanya mengalami kerosakan saraf atau kelumpuhan pada bahagian-bahagian tertentu. Ini bergantung kepada di mana cyst tersebut berada. Bayi ini juga berkemungkinan tidak mampu mengawal kencing atau tidak mampu untuk berjalan. Kebanyakan kanak-kanak yang mengalami spina bifida jenis ini juga mengalami hydrocephalus, iaitu cecair di sekeliling otak tidak dapat disalurkan ke dalam aliran darah. Beberapa bahagian otak menjadi rosak sebelum bayi dilahirkan, lantas menghalang cecair tersebut daripada keluar dengan sempurna. Tekakan yang meningkat memampatkan lagi otak. 

Meningosele

meningocele1
Meningosele

 

Spina bifida jenis ini kurang serius berbanding mielomeningosele dan merupakan jenis spina bifida yang paling jarang berlaku. Dalam spina bifida jenis ini, terdapat satu cyst yang akan menyelaputi membran dan boleh pecah dengan mudah. 

Adakah Spina Bifida Sering Terjadi?

Statistik mendapati bahawa 5% – 10% daripada populasi dunia mungkin menghidapi spina bifida tanpa mereka sedari. Dan risiko seseorang bayi untuk menghidap spina bifida jenis miolomeningosele adalah 1:1000. 

Spina bifida ini boleh dikenalpasti sejak bayi masih lagi di dalam kandungan sama ada melalui ujian imbasan ultrasound atau melalui ujian darah. Apabila lahir, bayi yang mengalami spina bifida ini akan menjalani proses pembedahan segera untuk menutup “gap” yang terdapat di antara vetebra. Selalunya, pembedahan akan dilakukan dalam tempoh dua hari selepas lahir. Ada juga para dokro yang tidak melakukan pembedahan, tetapi membiarkan kawasan “gap” itu untuk sembuh dengan sendiri. Dengan perembangan teknologi semasa, doktor mampu untuk melakukan pembedahan ke atas bayi spina bifida semasa di dalam kandungan. Akan tetapi, pembedahan sebegini amat jarang dilakukan. Manakala bagi bayi yang mengalami hydrocephalus pula, doktor akan memasukkan sejenis tiub untuk mengeluarkan cecair berlebihan daripada otak ke abdomen. 

Membayangkannya saja dah susah hati kan? Itu kita yang dewasa. Macam mana pula dengan bayi yang tak tahu apa-apa? Bayangkan ituadalah anak kita? Bagaimana kita sebagai ibu, dapat elakkan perkara ini daripada berlaku?

Bolehkah Spina Bifida Dicegah?

Ibu-ibu hamil digalakkan untuk mengambil asid folik, atau vitamin B9, yang juga dikenali sebagai folate untuk mencegah kecacatan tiub neural atau Spina Bifida. Folate boleh didapati secara semulajadi daripada sayuran hijau, tetapi suhu yang panas seringkali memusnahkan vitamin penting ini. 

Disebabkan Spina Bifida boleh terjadi sejak awal kehamilan, dan sering kali ibu-ibu hanya menyedari mereka hamil setelah 4 – 8 minggu, kebanyakan doktor menyarankan supaya mereka mengambil asid folik lebih awal.  Iaitu sewaktu merancang kehamilan lagi. 

Centers for Disease Contorl and Prevention  (CDC) Amerika Syarikat melaporkan wanita yang mengambil dos asid folik yang disarankan setiap hari bermula sekurang-kurangnya sebulan sebelum merancang untuk hamil dan sepanjang trimester pertama kehamilan dapat mengurangkan risiko bayi mereka mengalami Nueral Tube Disease atau Spina Bifida sebanyak 70%. 

Sesetengah kajian juga mendapati pengambilan asid folik mampu merendahkan risiko bayi mengalami kecatatan lain sperti bibir sumbing, lelangit sumbing, dan beberapa jenis kecacatan jantung. Asid folik juga mampu mengurangkan risiko preeklampsia, yang sering melanda 5% daripada wanita hamil. 

Berapakah Dos Asid Folik Yang Sesuai Untuk Wanita Hamil?

Pakar menyarankan pengambilan asid folik sebanyak 400 microgram (mcg) sehari bermula seawal sebulan dari waktu merancang untuk hamil.  Tapi, kebanyakan kehamilan sebenarnya tidak dirancag, lagi-lagi pengantin abru. Tiba-tiba dua bulan lepas kahwin, dapat tau pregnant, dan tak pernah tahu pun akan kesedaran untuk ambil asid folik. Macam mana? Disebabkan itulah CDC, Jabatan Kesihatan Awam U.S, American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), dan ramai pakar-pakar lain menyarankan semua wanita yang dalam usia sesuai untuk hamil, mengambil 400 mcg asid folik setiap hari. Ada juga kumpulan pengkaji yang menyarankan pengambilan sehingga 600mcg asid folik setiap hari selepas disahkan hamil. 

Wanita yang mempunyai masalah obesiti juga mempunyai risiko bayi mereka mengalami spina bifida. Oleh itu, doktor mungkin akan menyarankan supaya dos asid folik bagi kes sebegini dilebihkan. Sekiranya seseorang ibu itu pernah melahirkan anak yang mengalami spina bifida, doktor mungkin menyarankan dos sehingga 4,000 mcg asid folik sehari. Jika ibu itu sedang hamil anak kembar, dos asid folik yang diperlukan mungkin sehingga 1,000 mcg sehari. Apa pun, perbincangan lanjut dengan para doktor adalah sangat-sangat disarankan. 

Bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang mengalami Spina Bifida, bolehlah mendapatkan khidmat sokongan daripada Persatuan Spina Bifida Malaysia.

Bagaimana Shaklee Membantu? 

b-complex_transparent

B Complex Shaklee didatangkan dengan Asid Folik yang memang sesuai diambil oleh setiap wanita. Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar kebolehserapan yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik semula jadi tidak mudah diserap oleh tubuh dan hampir 99% asid folik di pasaran bersifat sintetik.

B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B kompleks untk mendapatkan keseimbangan dan keberkesaan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin bersifat larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem perkumuhan. Oleh itu, sangat penting untuk kita mengambil vitamin B-kompleks setiap hari. 

Manfaat bagi kesuburan adalah:

  • Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak dan tulang belakang (spina bifida) pada bayi dalam kandungan
  • Wanita yang sedang merancang untuk hamil digalakkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama dalam kehamilan. 

Bagi mendapatkan keperluan nutrien yang lengkap sepanjang tempoh kehamilan, Cik Qila amat galakkan supaya ibu-ibu mengambil Set Lengkap Kehamilan. Bukan saja asid folik, zat besi, kalsium, DHA dan Omega-3, Vitamin C, Zink dan pelbagai lagi keperluan nutrien dapat dipenuhi. Sebagai ibu, semestinya kita akan cuba bagi yang terbaik untuk anak-anak kan?

Nak dapatkan produk B Complex atau Set Kehamilan Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli Shaklee dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin dapatkan B Complex melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah 

esellshaklee

PENAFIAN : PRODUK YANG DISEBUT DALAM BLOG/LAMAN WEB INI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT

6 Kebaikan Polifenol Untuk Muda Remaja

Teks : Aqilah Rohizad

Gambar : Shaklee dan Google

APA ITU POLIFENOL?

Polifenol adalah sejenis phytokimia yang terdapat di dalam tumbuhan dan sayuran. Sehingga kini, terdapat 8,000 tumbuhan dan sayur-sayuran yang telah dikenalpasti mempunyai kandungan polifenol yang tinggi. Polifenol sebenarnya adalah antioksidan yang sangat bagus untuk bertindak sebagai perisai bagi melindungi sel badan kita daripada serangan radikal bebas. 

Dan Shaklee telah mempunyai ramuan polifenol yang berkuasa dan mujarab untuk melambatkan penuaan di peringkat sel di dalam sebotol Vivix

2017-03-23
Ramuan Polifenol dalam Vivix 

Sebelum ini, Cik Qila dah bercerita tentang bagaimana polifenol ini boleh memanjangkan Telomere iaitu pelindung kromosom yang menghalang DNA kita daripada rosak. Kali ini, kita ambil tahu pula peranan polifenol untuk kelihatan lebih muda. 

Kajian telah membuktikan pelbagai kebaikan pengambilan polifenol yang kerap. Antaranya ialah:

  • Melindungi dan memperbaiki DNA – Setiap hari, sel di dalam badan kita terdedah kepada berjuta radikal bebas yang boleh merosakkan DNA sel kita. Radikal bebas ini mampu meningkatkan risiko kita untuk mendapat sel yang tidak normal yang boleh menyebabkan kanser. Polifenol boleh melindungi DNA daripada rosak di samping membantu DNA dalam proses replikasi untuk berfungsi dengan baik. 
  • Meningkatkan tenaga sel – Tahukah anda apa itu mitokondria? Mitokondria ini boleh diibaratkan sebagai stesen janakuasa elektrik untuk sel. Kajian membuktikan polifenol meningkatkan jumlah mitokondria dalam badan untuk penghasilan tenaga. Polifenol juga berkesan untuk melindungi daripada sindrom metabolik seperti meningkatkan kadar glukos dan membantu untuk dapatkan berat badan dan jantung yang sihat.
  • Perisai Sel – Apabila badan mengalami keradangan yang tak dapat dikawal, badan kita akan hilang fungsi asasnya untuk melindungi badan daripada serangan penyakit. Ini akan menyebabkan kita terdedah kepada risiko penyakit dan pelbagai masalah kesihatan. Polifenol boleh mengurangkan keradangan dalam badan seterusnya melambatkan proses penuaan sel. 
  • Mengurangkan penghasilan protein AGE – Pengumpulan protein AGE bukan sahaja akan merosakkan sel tetapi juga menyebabkan sel semakin tua lebih-lebih lagi bagi penghidap diabetis. Polifenol boleh menghalang dan menyekat pembentukan protein AGE, memelihara kesihatan jantung dengan lebih baik dan menggalakkan perkembangan yang baik di kalangan penghidap diabetes. 
  • Memperlahankan pemendekan Telomere – Apabila sel kita membelah atau mengalami proses replikasi, Telomere akan menjadi semakin pendek. Memandangkan Telomere ini menjadi penunjuk atau indikator tahap kesihatan dan kelanjutan usia, memperlahankan kadar pemendekan Telomere itu sangat penting. Polifenol dikesan telah berjaya memperlahankan pemendekan Telomere sebanyak 40%. 

 

6 KEBAIKAN KESIHATAN DENGAN POLIFENOL

Badan Yang Sihat

Polifenol bertindak sebagai antioksidan semula jadi dan sebagai agen anti-radang supaya badan kita mampu untuk melawan kerosakan sel dan memberi tenaga. Polifenol juga boleh membantu proses detoks di dalam badan. 

detox juice

 

 

Meningkatkan tenaga

Apabila mitokondria atau tenaga sel meningkat, secara tidak langsung badan akan jadi lebih bertenaga. Ini juga mampu membantu sendi jadi lebih kuat, mental lebih tajam, peredaran darah yang lebih baik dan paras gula dalam darah yang lebih sihat. 

 

Related image

 

Kulit Yang Lebih Berseri dan Bersinar

Polifenol adalah pelindung UV yang baik untuk kulit dan mampu melindungi kulit daripada sinaran UV yang berbahaya. Sebab itulah polifenol boleh mengurangkan kedutan dan mengurangkan pembentukan hyperpigmentasi. 

kulit cantik dengan Vivix

Mengurangkan Risiko Penyakit 

Polifenol membantu dalam mengurangkan pembentukan protein AGE di dalam sel. Ini juga menjadi sebab mengapa polifenol boleh mengurangkan risiko penyakit yang sering berkaitan dengan usia tua seperti penyakit jantung, sendi, Alzheimer serta mengurangkan risiko diabetes dan darah tinggi. 

healthy-aging

Meningkatkan Kesuburan 

Sperma dan ovum adalah sel yang paling penting dalam sistem reproduktif manusia. Polifenol membantu untuk mengurangkan kerosakan kedua-dua sel tersebut, meningkat kesihatan ovum dan sperma secara menyeluruh dan meningkatkan peluang untuk hamil. 

Vivix tingkatkan kesuburan

Meningkatkan imuniti tubuh badan

Polifenol dapat meningkatkan imuniti tubuh badan dengan mengurangkan keradangan sel yang berlaku semasa jangkitan. Selain daripada itu, polifenol juga boleh memendekkan tempoh kesakitan yang dialami seseorang dengan meningkatkan imuniti.

tingkatkan imuniti vivix

Kini telah terbukti polifenol mempunyai pelbagai manfaat yang baik untuk kesihatan. Vivix adalah produk Shaklee terbaik yang mempunyai gabungan resveratrol dan polifenol sebanyak 98% dan 5 kali ganda kandungan polifenol daripada produk lain di pasaran.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda yang membaca. Ingin dapatkan Vivix melalui Cik Qila, boleh hubungi Cik Qila di sini: 

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

7 Makanan Tinggi Kalsium Untuk Kekuatan Tulang

Teks : Aqilah Rohizad                                                                                                                             

Foto : Aqilah Rohizad, Google, Shaklee Today 

Tulang adalah rangka badan kita yang membantu kita untuk berdiri dan bergerak serta melindungi organ di dalam tubuh. Selain daripada itu, tulang juga menjadi tempat simpanan mineral-mineral penting. Tulang juga adalah struktur asas badan kita dan penjagaan tulang yang betul adalah penting untuk memastikan kita terus sihat dan kekal muda walaupun meningkat usia.

Tulang tumbuh dan berubah sepanjang hidup kita. Bagaimana tulang berubah? Badan kita akan menggantikan tulang yang rosak dan membina tulang baru. Perubahan ini dapat dilihat sejak bayi dan sehinggalah kita meningkat dewasa. Walaubagaimanapun, selepas mencapai jisim tulang optimum di umur yang tertentu, tulang tidak dapat dibina lagi bahkan badan akan makin kehilangan jisim tulang. Apabila jisim tulang mula berkurangan, kita akan terdedah dengan penyakit tulang seperti osteoporosis.

Seorang individu dewasa disarankan untuk mengambil 1000mg kalsium sehari, manakala kanak-kanak dan remaja di bawah usia 18 tahun memerlukan 1300mg kalsium sehari. Bagi individu berusia lebih 50 tahun pula disarankan untuk mengambil sekurang-sekurangnya 1200mg sehari.  Bagaimana pula dengan ibu hamil dan menyusu? Golongan ini juga disarankan untuk mengambil sehingga 1200mg kalsium sehari. 

Selain daripada kesihatan tulang, kalsium juga bermanfaat untuk mengaktifkan saraf, melancarkan peredaran darah, membantu pengecutan otot, mengurangkan simptom PMS seperti perut kembung, “period cramp”, kembung air dan “mood swing”. 

Bagaimana Untuk Membina Tulang Yang Sihat?

Kalsium memainkan peranan penting dalam pembinaan dan kekuatan tulang. 99% kalsium di dalam badan sebenarnya disimpan di dalam tulang. Akan tetapi, kalsium sahaja tidak mampu untuk membina tulang yang kuat. Oleh itu, kalsium perlu dibantu oleh beberapa mineral penting yang menyokong penghasilan tulang yang kuat. Gabungan kalsium dan mineral ini akan membentuk kristal keras yang akan memberikan tulang kita kekuatan dan struktur yang diperlukan. 

Selain daripada kalsium dan mineral, gaya hidup yang sihat juga membantu pertumbuhan tulang yang lebih baik. Senaman yang kerap memainkan peranan penting dalam meningkatkan ketumpatan tulang dan mengelakkan tulang rapuh apabila kita semakin dewasa. Senaman “weight-bearing” berimpak tinggi adalah antara senaman yang terbaik untuk kekuatan tulang. 

Kajian telah menunjukkan bahawa merokok meningkat risiko tulang retak dan sekiranya itu berlaku, menyebabkan proses pemulihan menjadi agak perlahan. Jadi, berhentilah merokok untuk kesihatan tulang. Pengambilan alkohol yang berlebihan juga menyumbang kepada osteoporosis dan proses pemulihan yang perlahan. 

mineral untuk tulang
Mineral penting untuk kesihatan tulang

Makanan Tinggi Kalsium

1. Susu merupakan sumber kalsium yang paling popular. Anda boleh memilih untuk minum susu tepung, susu dipasteur atau susu yang diperah segar dari lembu atau kambing. Terdapat pelbagai jenama susu di pasaran mengikut jenis, perisa dan kaedah penstoran yang boleh dipilih. 

Susu
Susu

2. Sayur-sayuran hijau. Sayuran hijau seperti bayam, brokoli, bok choy dan “collard greens” tidak hanya kaya dengan kalsium tetapi juga mempunyai nutrien lain seperti vitamin A. Brokoli juga mempunyai dua kali lebih vitamin C daripada buah oren.

sayur hijau
Sayur-sayuran hijau

3. Buah tin. Dalam Bahasa Inggeris, buah tin dipanggil “figs” dan juga telah disebut di dalam Al-Quran. Setengah cawan buah tin kering mengandungi 121mg kalsium. Selain itu, buah tin turut mengandungi magnesium yang membantu dalam fungsi otot. 

buah tin
Buah tin

4. Buah oren. Siapa tahu buah oren juga mengandungi kalsium? Sebiji oren bersaiz besar mengandungi 74 mg kalsium manakala secawan jus oren mengandungi 27 mg kalsium. 

orange.jpg
Buah oren

5. Ikan sardin. Ya, ikan sardin di dalam tin beserta tulangnya kaya dengan kalsium, vitamin B12, dan vitamin D. 

ikan sardin
Ikan Sardin

5. Ikan salmon. Jika anda tidak berkemampuan untuk membeli ikan salmon segar yang harganya boleh menjangkau RM 20-RM 30 sepotong, ikan salmon dalam tin boleh dijadikan alternatif sumber kalsium. Separuh tin ikan salmon boleh membekalkan 232 mg kalsium.

ikan salmon
Ikan salmon

7. Bendi. Percaya tak selain daripada membekalkan 82mg kalsium untuk secawan bendi, sayur hijau ini juga mempunyai vitain B6 dan folate. 

sayur bendi
Bendi

OSTEMATRIX SHAKLEE

Untuk memastikan keperluan harian kalsium, magnesium, Vitamin D dan mineral lain yang penting untuk tulang dipenuhi, Shaklee telah memperkenalkan Ostematrix yang turut dilengkapi dengan Zink, Boron, Mangan dan Kuprum. 1 caplet Ostematrix membekalkan 250mg kalsium dalam bentuk Kalsium Karbonat, Kalsium Sitrat dan Kalsium Sitrat Malate. 

oste-matrix

Selain menguatkan tulang, Ostematrix juga membantu untuk memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas, melegakan stres, memperbaiki masalah haid, dan mengurangkan hiperaktiviti dalam perut dan sakit gastrik. 

Nak dapatkan supplemen khas untuk penjagaan tulang? Hubungi Cik Qila sekarang di

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee