Aidilfitri 2017

Bismillah. Assalamualaikum. Masih dalam mood raya ke semua? Kita dah nak masuk minggu ketiga bulan Syawal 1438H dan hujung minggu selalunya akan penuh dengan jemputan rumah terbuka. Cik Qila melepak di rumah saja. Memang dah plan sehari suntuk nak mop, vakum, lap cermin, basuh tandas dan bersihkan dapur. Dan semestinya gunakan pembersih serbaguna Basic H. Tapi, bukan itu yang Cik Qila nak ceritakan di entri ini. 

Alhamdulillah tahun ini, tahun kedua beraya selepas berkahwin. Persiapan biasa-biasa saja memandangkan Encik Zauji pergi umrah hampir dua minggu di bulan Ramadan. Sepanjang waktu tu pulak, Sis Honey duduk di kampung. Cik Qila pulak bekerja di Cyberjaya. Jadi, sepanjang dua minggu juga lah, berbuka puasa seorang diri. Bila hujung minggu, baru balik rumah Umi Ayah di Sg. Buloh. Merasa jugalah memandu sendiri dari office sampailah ke rumah Sg. Buloh dengan bantuan Waze of course. Haha. 

Macam tahun lepas juga, Cik Qila akan plan dengan Sis Honey untuk masak apa di malam raya. Tahun lepas, Cik Qila buat sambal goreng dengan dendeng daging. Sis Honey buat ayam masak merah dengan kuah lodeh. Tahun ini, Cik Qila up sikit menu buat Rendang Kerang, Kuah Lodeh dan Dendeng Daging. Gigih mintak tolong anak dara untuk tumbuk dua kilo daging. Hehe. 

Pagi hari Sabtu, Cik Qila dah mula masuk dapur. Encik Zauji pula start enjin untuk bersihkan rumah. Lap kipas, turunkan habuk dari rak buku, mop lantai, vakum, cuci toilet segala. Pendek kata. Encik Zauji mengemas rumah, Cik Qila uruskan bahagian dapur. Dendeng daging stepnya agak rumit. Kena rebus, potong, tumbuk dan goreng daging. Jadi pagi-pagi, Cik Qila mula rebus daging dan rebus nasi impit. Sambil tu, mula potong bahan-bahan untuk buat kuah lodeh. Settle rebus nasi impit, rebus cili kering pula untuk diblend dengan bawang untuk rendang kerang.

Sebenarnya sampai waktu berbuka, Cik Qila belum selesai masak lagi. Yang sempat siap kuah lodeh dengan nasi impit je. Sis Honey pun hanya siap ayam goreng dengan sambal godok. Encik Zauji punya penangan mengemas memang setiap ceruk dia bersihkan. Habis keluar semua habuk-habuk yang tersembunyi. Kita pulak memang alah dengan habuk, sudahnya dari pagi dia start mengemas sampailah ke Isya, tak berhenti hidung Cik Qila ni bersin dan selsema. Memang rasa nak bukak puasa je. Alhamdulillah, lepas buka, terus telan 3 biji Sustained Release Vita C, 1 biji Garlic Complex dan 2 biji Omega Guard. Alhamdulillah jugak, selsema terus kering dan Cik Qila fokus memasak sampai pukul 12.30 malam. Kahkahkah. Malam tu memang tidur lena tak sedar apa. Tahu-tahu saja dah pagi, kena solat dan siap-siap untuk beraya. 

Sebelum keluar rumah, Cik Qila dah transfer siap-siap semua lauk dalam Tupperware. Bahagi cukup-cukup untuk rumah Nenek Cheras, rumah puan/mak itam, dan rumah Mak Ampang. Kebetulan ummi ayah Cik Qila datang rumah malam raya tu, jadi dah tapaukan lauk untuk diorang siap-siap bawa balik ke Sg. Buloh. Ye, sebab itulah Cik Qila masak banyak. 

Settle semua, Encik Zauji jemput beserta barang-barang dan bergerak ke rumah Sis Honey. Takdelah jauh pun, lorong depan je. Haha. Tapi, memang rutin setiap pagi raya, kami akan kumpul sama sebelum bergerak pergi beraya. And our first stop is rumah nenek Cik Qila di Bandar Tun Razak. Dekat rumah nenek ni lah baru dapat bergambar raya satu keluarga.

Masam je muka anak-anak sebab dah tak sabar nak jumpa sepupu-sepupu kat rumah maktok. Hahaha. Jom kita layan gambar lagi.

Dengan Nenek Semah

Kali ini dengan semua adik beradik Cik Qila minus one. Adik nombor dua lambat sampai. Tengok lah punya mengendeng si Arissa Syifa tu dengan Grandma.

Cik Qila, Encik Zauji, Sis Honey

Cun tak gambar ni? Hehehe.

All in all, raya tahun ini, biasa-biasa saja. Raya kedua pulak Cik Qila beraya di Tg Karang. Encik Zauji dan Sis Honey pulak beraya di Johor. Dan hari Rabu, kami semua dah bekerja semula.

Tahun depan, nak tema baju warna apa pula ya?

Advertisements

Ummi Kan Keluarga 

Cerita dalam kereta petang semalam. Macam biasa, Cik Qila jemput anak-anak balik sekolah.

Syahmi : Ummi, kawan abang kan ummi ramai tinggal kat surau tu ummi. Surau Al-Amin.

Alisya : Aah ummi. Kawan saya pun ramai yang duduk Putrajaya. Diorang duduk kat presint-presint.

Ummi : Memang lah akak, abang. Kawan-kawan abang akak ramai duduk Putrajaya, sekolah kat Putrajaya. Kita ni je yang duduk luar Putrajaya tapi sekolah kat sini.

Alisya : Kenapa diorang duduk sini?

Ummi : Ye lah, mak ayah diorang kerja sini, banyak pejabat-pejabat kerajaan, dah tinggal sini, sekolah pun kat sinilah.

Syahmi : Tu lah ummi. Masa tu abang jumpa ramai kawan abang. Sebab kitorang solat maghrib kat surau masa tu. Pakai baju sekolah pulak tu.

Ummi : Kenapa boleh solat maghrib kat surau tu?

Syahmi : Abah la, bawak kitorang pergi pasar jalan-jalan balik dari sekolah. Mama pun ada. Tak sempat naj balik rumah, solat kat situ. Sekali nampak ramai kawan abang.

Alisya : Aah ummi. Abah bawak jalan pergi pasar. Masa tu satu keluarga pergi kecuali ummi.

Ummi : (Saja nak tanya soalan nakal) Emm, ummi ni keluarga tak?

Syahmi & Alisya serentak jawab : Keluarga..

Dan ummi pun senyum di sebalik niqab. 😊😊

Alhamdulillah. Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan?

Misi Bento Cik Qila 

Bismillahirrahmanirrahim.

Dah lama tak menjenguk blog ni. Buat satu post pengenalan, lepas tu terbiar sepi. Niat di hati nak tulis banyak-banyak pasal Shaklee, nak share kebaikan produk, nak kongsi #ShakleeEffect tapi tak kesampaian pula. Tapi tak mengapa, it’s never too late to start kan?

Anyways, seperti tajuk entry yang ditulis di atas ni, Yours Truly Cik Qila sedang dalam misi berbento. Ala, bahasa melayunya bawa bekal ke pejabat. Tapi, konon acah-acah Japanese sikit, gunalah istilah Bento. Trend berbento ni kan dah makin popular di kalangan ibu-ibu yang sanggup bangun di awal pagi siapkan bekal untuk suami dan anak-anak. 🙂

Kenapa nak berbento? Nak jimat duit? Pandai ke masak? Ada ke masa? Rajin ke nak bangun awal? Ini adalah persoalan-persoalan yang Cik Qila dok tanya-tanya pada diri sendiri juga.

Sebab utama nak berbento ni adalah kerana ketiadaan  tempat makan di pejabat. Deretan kedai makan yang sering Cik Qila dan officemates kunjungi di waktu rehat tengah hari sedang dalam proses renovasi. Nak revamp bagi lebih cantik dan kemas katanya. Sampai bulan 9 pulak tu. Bayangkan hari pertama bekerja selepas cuti raya hari tu, takde pilihan untuk makan. Terpaksa keluar ke Pantai Dalam cari nasi lauk tengah hari. Officemates lain ada yang naik tren ke KL Sentral makan di sana.

Jadi, rentetan dari itu, bincang dengan Encik Zauj supaya bawa bento je lah ke office. Nak keluar kereta setiap kali rehat tengah hari pun leceh juga kan? Buatnya ada meeting pagi yang lewat sampai ke tengah hari, satu hal pulak nak cari makan.

Oleh itu, minggu lepas, mulalah Cik Qila memohon bantuan Google untuk mencari resepi ringkas yang boleh dimasak di pagi hari. Yang boleh double duty lah as breakfast and lunch. Hari pertama, sebab nak simple, buat roti bakar dan nasi goreng saja. Agaknya disebabkan bau nasi goreng panas dalam kereta yang menyelerakan, telah membangkitkan selera dua orang anak yang memang kelaparan. Selalunya mereka ni minum air milo je di waktu pagi. Tiba-tiba hari tu, masing-masing makan bekal ummi abahnya on the way ke sekolah. Lepas tu siap pesan, “Ummi, esok masakkan saya bekal jugak boleh? Nak bawak  bekal pergi sekolah macam ummi dengan abah”.

Dalam kepala ummi sudah ting ting ting…… Terbayang bento-bento comel yang selalu dipublish di Kelab Bento Malaysia tu. Entah mampu ke tidak nak buat bento cantik macam tu. 🙂

Nak dipendekkan cerita, semalam dah masakkan nasi goreng dan pagi tadi, bekalkan roti telur macam gambar di atas. Tak tahu lah cukup ke tidak. Kalau tak cukup, maksudnya umminya ni kena fikir menu yang lebih mengenyangkan. Mungkin perlu buat meal plan untuk seminggu supaya senang nak bajet barang dapur yang perlu dibeli kan?

Doakan saya bersemangat nak berbento.

Sampai jumpa lagi. 🙂