LAT Fighters Tinju Retreat #1. Oh Seronoknya Bisnes !!

Teks dan Gambar : Aqilah Rohizad

LAT Fighters Tinju Retreat #1 adalah kelas retreat pertama yang dianjurkan oleh Master Zahirah dan suaminya Master Hafizan untuk tahun 2017. Group LAT Fighters Tinju ditubuhkan oleh mereka sebagai inisiatif untuk kembangkan potensi anak cucu di bawah susur galur Legasi Anugerah Terindah (LAT). Kalau sebelum ini Cik Qila ada menulis tentang kelas di Secret Group FB Team Pursuit, tapi kelas khas Master Zahirah ini bukan secara online tetapi memang betul-betul seolah-olah kita berada di dalam kelas dan pensyarah sedang mengajar di depan. Selama ini, hanya dengar nama dan baca kisah inspirasi, tapi kali ini, dapat berjumpa sendiri dan menadah ilmu dengan mata kepala sendiri. Lain sungguh auranya. 

Kelas ini diadakan di HQ Shaklee iaitu di Sunway Pinnacle pada 12 Mac 2017. Ya, kami bersungguh-sungguh keluar dari kepompong selesa untuk menuntut ilmu di hari Ahad. Sedang orang lain masih bergolek di tilam empuk memeluk anak dan suami, kami dah terpacak di lobi Sunway Pinnacle seawal 9 pagi lagi. Cik Qila memang sangat suka pergi ke kelas. Sebelum serius berbisnes dulu, Cik Qila suka sertai seminar ilmu oleh tokoh-tokoh agama seperti Yasmin Mogahed dan Nouman Ali Khan. Kini, bila nak fokus bisnes, Cik Qila kejar pula kelas-kelas oleh Masters dalam Shaklee. Kelas online lagi-lagi untuk personal branding pun Cik Qila hadiri. Contohnya, Tuan Al Irfan Jani, Cikgu June Mohd Som dan sifu Faisal Abdullah. Pendek kata, Cik Qila memang sukakan ilmu lah. Dan jika ada masa, mesti akan dipenuhi dengan majlis-majlis ilmu. 

Jadi, apa yang Cik Qila belajar dalam kelas LAT Retreat ni?

Sesi kami dimulakan dengan soal jawab dan tips untuk berjaya. Contohnya tips untuk ubah mindset. Bagaimana kita nak melawan akal jahat dalam diri yang sentiasa berbisik kepada kita untuk hentikan bisnes. Bagaimana nak mendepani soalan-soalan dari customer. Bagaimana nak menulis storytelling berkesan di FB. Semua itu dikongsikan oleh Master Zahirah dan Hafizan juga dari leaders yang lain. Contohnya Kak Raihanah yang memberi tips tentang bagaimana menjual berbotol-botol Vivix sebulan. Dan tak lupa juga tips menjual secara offline. 

Satu yang Cik Qila kagum adalah kegigihan ibu-ibu membawa anak mereka bersama untuk join kelas. Yang bertolak seawal Subuh dari Pahang ke Sunway Pinnacle, yang memandu dari Melaka. Yang sambil mendengar tips, sambil menyusukan anak di balik tudung. Anak-nak berlari dari depan ke belakang tak kurangnya juga. Betullah kata orang-orang hebat, nak berjaya takkan ada alasan. Anak kecil pun tak menjadi alasan untuk mereka ini hadir ke kelas. 

Jom layan gambar.

dav
Cik Qila dan Master Zahirah
LAT Retreat
Doakan kami capai target kami!!
dav
Cik Qila, Master Laila, Mommy Mimie, Senior Key Codi Athirah

Jom sertai Shaklee. Hubungi Cik Qila di nombor di bawah. Semoga kita sama-sama berjaya dunia akhirat. 

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

Pengedar Shaklee Balakong, Serdang, Putrajaya, Cyberjaya

Advertisements

Special Coaching Untuk Team Pursuit

Teks dan Gambar : Aqilah Rohizad

Semalam tarikh 15 Mac 2017, Cik Qila buat sesi “coaching” khas untuk anak didik yang berada di bawah susur galur Cik Qila. Ya, dalam bisnes Shaklee, sesiapa yang berdaftar menjadi ahli di bawah seorang Shaklee Independent Distributor dan komited untuk menjana income sehingga 4-5 angka sebulan, wajar ada team yang hebat. Upline yang berwibawa dan bertanggungjawab wajib didik dan bimbing anda sehingga berjaya. Dan Cik Qila adalah salah seorang daripada SID yang berwibawa dan akan terus bertanggungjawab memberi sehabis baik untuk team Cik Qila. InsyaAllah. 

“Di mana Cik Qila jalankan kelas ni?”

Cik Qila ada satu Secret FB Group yang dibangunkan khas untuk anak cucu Cik Qila di Team Pursuit. Di dalam group rahsia itulah Cik Qila berkongsi tips untuk memulakan bisnes, tips untuk membina personaliti di FB, tips untuk melawan ketakutan dan melawan persepsi negatif dan sangka buruk dalam perniagaan. Macam-macam lagilah yang dikongsikan. Dan group tu akan sentiasa dikemaskini dengan info terbaru dari Shaklee ataupun kelas-kelas yang boleh kita sertai. Group ini bukan hanya terhad kepada mereka yang ingin fokus bisnes, tetapi sesiapa sahaja yang ingin menjadi ahli Shaklee dan hanya untuk “own consumption”. Bijak tau mereka ni. Walaupun tidak berminat untuk bisnes, masih lagi mendaftar jadi ahli di bawah Cik Qila untuk nikmati kelebihan-kelebihan yang customer biasa takkan dapat. Untuk kelebihan menjadi ahli Shaklee, boleh klik ni SINI. 

Berbalik kepada kelas di Secret Group tadi, kelas Cik Qila semalam menggunakan format FB Live. Mark Zukerberg dah bagi kemudahan untuk kita guna, jadi kita manfaatkanlah sebaiknya. Ada bagusnya juga. Pada pandangan Cik Qila lah, menggunakan method FB Live ini menjimatkan masa, dan seolah-olah macam bertalaqqi lutut bertemu lutut dengan anak cucu. Boleh dengar suara, boleh buat demo secara “live”. Nak dijadikan cerita, ada pula yang kata Cik Qila garang bila bersuara. Mana taknya, memek muka tak dapat nak dilihat sebab ditutup dengan niqab. Siap kata tegas dan gigih betul Cik Qila bagi tugasan semata-mata nak lihat anak cucu berjaya. Cik Qila bukan nak garang tak bertempat ye. Garang bersebab. Dan atas tanggungjawab untuk curahkan ilmu. 

Pada yang nak bersama-sama buat bisnes Shaklee dengan Cik Qila di Team Pursuit, amatlah dialu-alukan. Tapi ingat, Cik Qila bagi “warning” awal-awal. Bersedia untuk dijerit dan dicubit sepanjang proses “coaching” tau………. (“,) 

Dalam kepala dah fikir topik yang Cik Qila nak kupas dalam kelas seterusnya. Doakan kita semua berjaya dunia akhirat ya!!

Pengasas Shaklee : Dr. Forrest C. Shaklee, Pesakit Tibi Yang Mempunyai Visi

Assalamualaikum semua. Selamat bercuti dan selamat memulakan minggu baru di bulan Februari. Hari ni Cik Qila nak kongsi sedikit tentang sejarah pengasas Shaklee yang bernama Dr. Forrest C. Shaklee.

Masa Depan Yang Gelap

Siapakah beliau sebenarnya? Dr. Forrest C. Shaklee telah dilahirkan pada tahun 1894 di Carlisle, Iowa. Sejak dilahirkan beliau telah disahkan menghidap tuberkulosis atau penyakit batuk kering yang kita kenali sebagai Tibi. Doktor pada waktu tersebut pula telah menjangkakan beliau hanya mampu hidup sehingga usia 8 tahun sahaja.

Akan tetapi, ibu bapanya yakin yang udara yang segar dan pemakanan semula jadi mampu untuk berikan kesihatan yang baik kepada anak mereka. Jadi, mereka tinggalkan pekan arang batu yang habuk dan berdebu dan berpindah ke utara Iowa yang lebih bersih. Semua ini untuk memastikan anak mereka mendapat makanan yang berkhasiat, udara yang bersih dan rehat yang mencukupi.

Di kebanyakan masa, Forrest hanya berehat dan menyembuhkan diri. Pada cuaca yang cerah dan baik, Forrest akan bersiar-siar dan memerhatikan alam sekeliling. Menginjak usia belasan tahun, doktor telah mengesahkan yang Forrest telah semakin pulih dari penyakit tibi, akan tetapi tubuhnya masih lemah jika dibandingkan dengan remaja lain seusianya. Sejak dari itu, Forrest mula melakukan senaman, dan belajar hubungan di antara kesihatan badan, gaya hidup, kecerdasan dan nutrisi yang baik. Pemikirannya juga telah berubah ke arah yang lebih positif dan aktif.

Melalui pembacaan, Forrest telah terpengaruh dengan konsep “ubat-ubatan hanya menyembunyikan simptom, tanpa mengubati sesuatu penyakit” yang diajar oleh Bernarr MacFadden. Dan sepanjang proses pemulihannya di utara Iowa, Forrest tahu bahawa beliau begitu teringin sekali memulihkan penyakit dengan cara alami lalu mula mendalami ilmu chiropractic.

Kerjaya Sebagai Perawat

Di usia 17 tahun, Forrest telah mendaftarkan diri ke Palmer School of Chiropractic yang diasaskan oleh B.J Palmer. Di situ Forrest mula mendalami ilmu chiropractic dan seterusnya menjadi seorang perawat bertauliah. Sekali gus mengenepikan ramalan dokor yang beliau hanya mampu hidup sehingga usia 8 tahun!!

Semasa bertugas di bawah B.J Palmer, Forrest telah menemui sesuatu yang ganjil. Iaitu kebanyakan pesakit yang dimasukkan ke pusat rawatan tersebut mengalami gejala kekurangan nutrisi dan makan secara berlebihan (overfed). Sedangkan Forrest percaya bahawa diet yang kurang nutrisi adalah penyebab kepada pelbagai penyakit.

Apabila semakin lama berkecimpung sebagai perawat, Forrest semakin lama sangat berminat dengan bidang nutrisi yang pada waktu itu baru sahaja berkembang. Beliau sangat gemar membaca dan sering berutus surat dengan biochemists dan saintis lain, membicarakan tentang menjalankan kajian-kajian berkaitan nutrisi. Hasilnya, pada tahun 1915, di usia Forrest 21 tahun, terhasillah makanan tambahan pertama di dunia iaitu “Vitalized Mineral” yang kini kita kenali sebagai Vita-Lea. Asalnya adalah dalam bentu cecair, dan revolusi sains telah merubah bentuk cecair Vitalized Mineral kepada kapsul yang kita kenali sekarang. Perkataan “vitamin” juga sebenarnya turut berasal daripada “Vitalized Mineral”. Vita-Min. Hebat kan?

didyouknow-drshaklee-vitalizedminerals

Diuji Dengan Kematian Untuk Kali Kedua

Pada tahun 1917, Forrest telah membuka pusat rawatannya sendiri. Ada ramai pakar-pakar perubatan  merangkumi pelbagai bidang. Waktu inilah Forrest mula mendalami cara diagnosis penyakit melalui sinar-x. Waktu itu, bahaya sinar-x yang melampau masih belum diketahui umum. Akibat menghabiskan terlalu banyak masa terdedah kepada radiasi sinar-x, Forrest telah disahkan menghidap kanser dan dinasihatkan untuk memotong tangan dan kaki kirinya untuk menyelamatkan nyawa.

Sekali lagi Forrest C. Shaklee diuji dengan penyakit yang mengancam nyawanya. Forrest sedang berada di ambang kejayaannya sebagai doktor muda yang mula berkeluarga. Memikirkan masa depannya yang kelam sebagai seorang lelaki kudung, beliau berkata kepada isterinya, “Saya akan hidup, saya akan pulih. Saya yakin, saya mampu lakukannya.”

Tanpa berfikir panjang, Forrest memulakan proses pemulihannya dengan cara semula jadi. Beliau telah menjalani program nutrisi yang intensif, ujian darah yang berterusan, dan kadang kala berpuasa. Forrest hanya makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar serta makanan tambahan seperti vitamin dan mineral dengan dos yang tinggi. Ketika inilah Forrest mengadunkan kombinasi 9 herba untuk proses detoks semulajadi sehingga terhasilnya Herb-Lax yang masih wujud hingga kini.

Di penghujung tahun 1922, lelasan kulit pada tubuh badan Forrest telah kembali pulih seperti sedia kala. Tenaga dan kekuatannya juga telah bertambah baik. Dan kesihatannya adalah bukti bahawa dengan pemakanan dan nutrisi yang mencukupi dapat menghapuskan sel-sel badan yang rosak. Keyakinannya ini telah mencetuskan idea untuk membantu lebih ramai orang.

klinik-dr-shaklee-terbakar

Permulaan Baru

Jadi pada tahun 1924, Forrest telah membuka klinik yang mana turut menjual formulasi makanan tambahannya. Akan tetapi, klinik tersebut telah terbakar pada tahun 1929 dan kesemua formula vitamin dan mineralnya telah turut musnah. Minatnya yang mendalam untuk menjalankan kajian telah membawanya untuk berkenalan dengan ramai visionary pada waktu itu seperti Thomas Edison dan Henry Ford. Pelbagai kejayaan telah beliau raih sebagai pengkaji dan sering dijemput menyampaikan kuliah. Hasilnya, beliau dianugerahkan ijazah Professor of Chiropractic dan Doctor of Naturopathy. Pada tahun 1935, Dr. Forrest C. Shaklee telah menjadi pensyarah di bidang biochemistry di California Chiropractic College.

thoughtsmanship

Dr. Shaklee telah bersara dari bidang pendidikan dan perubatan pada tahun 1943 dan beralih arah ke bidang penulisan sekitar tahun 1945. Beliau menghasilkan banyak artikel-artikel yang merubah minda tentang peri pentingnya kesihatan dan kesejahteraan individu. Dua tahun kemudian, beliau mengasaskan Shaklee Foundation dan menamakan filosofinya sebagai “Thoughtsmanship”. Beliau menjelajah ke serata tempat menyampaikan ceramah dan pada tahun 1951, berjaya menerbitkan 4 jilid buku “Thoughtsmanship”. Di atas kejayaannya ini, Commonwealth University di Los Angeles telah menganugerahkan beliau Ijazah Kedoktoran PhD. Ceramah beliau pula telah disiarkan di beberapa stesen radio di San Francisco dan Oakland.

early_shaklee_office

Di usianya menjangkau 62 tahun, Dr. Shaklee telah memulakan bisnes makanan tambahan kerana mahukan sesuatu yang mampu menarik minat orang awam tentang nutrisi dan pemakanan sihat. Dan pada 1 April 1956, Shaklee Corporation telah ditubuhkan di saat Amerika percaya rakyatnya adalah negara yang mempunyai pemakanan terbaik di seluruh dunia.

Kini, Shaklee Corporation telah berkembang ke serata dunia dan mampu bertahan lebih 50 tahun lamanya. Setiap bakal pelanggan perlu diberi pendidikan tentang nutrisi sebelum mereka bergelar pelanggan. Dengan menggunakan konsep “We’ll teach some, and they’ll teach others” telah melakar sejarah yang kita telah ketahui sehingga kini.

Dr. Forrest C. Shaklee telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada usia 91 tahun akibat sakit jantung dan namanya terus kekal selamanya. Ini adalah secebis kisah lelaki hebat di sebalik penubuhan syarikat yang hebat juga. Apa yang telah diusahakan oleh Dr. Shaklee sebelum ini telah kita rasai khasiat dan kebaikannya berpuluh tahun kemudian. Sebagai seorang pengedar Shaklee, adalah menjadi tanggungjawab Cik Qila untuk kongsikan jasanya dengan ramai orang.

Dengan peredaran teknologi semasa dan penerbitan jurnal yang diiktiraf, keberkesanan Shaklee bukan sahaja berlandaskan testimoni semata-mata tetapi telah dibuktikan dengan Landmark Study yang telah membandingkan tahap kesihatan di kalangan mereka yang menamalkan produk Shaklee dengan yang tidak mengambil sebarang bentuk supplemen. Dan ternyata, mereka yang mengamalkan Shaklee adalah lebih sihat.

Nak sertai Cik Qila sebagai pengedar dan dapat bonus sehingga 4 angka setiap bulan?

Hubungi Cik Qila sekarang!!!

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.