PROMOSI SHAKLEE YANG BEST DI TAHUN BARU

Assalamualaikum semua. Hopefully belum terlambat untuk Cik Qila nak ucapkan Selamat Tahun Baharu 2018. Semoga tahun baru ni, kita akan jadi lebih bersemangat untuk mencapai segala target yang dirancangkan. 

Okay, kita teruskan dengan promosi Shaklee di tahun baru. Untuk bulan Januari 2018, Shaklee ada 3 promosi yang best.

 

OMEGA GUARD

 

Omega Buy 3

Omega Guard dari Shaklee adalah minyak ikan tulen berkepekatan tinggi yang membekalkan asid lemak Omega-3 gred farmaseutikal yang asli dan tulen. Terdiri daripada tujuh komponen utama termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang normal. Satu sajian Omega Guard (3 kapsul) membekalkan sehingga 990mg asid lemak omega-3 sehari.

Bezanya Omega Guard dengan minyak ikan omega-3 jenama lain adalah dari segi penghasilannya. Omega Guard dihasilkan melalui proses penyulingan propritari tiga kali yang bertujuan untuk meningkatkan kepekatan asid lemak omega-3 dan pada masa yang sama menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang sering mencemari pelbagai spesis ikan.

Antara fungsi lain Omega Guard Shaklee adalah mengurangkan risiko penyakit jantung, bersifat anti-radang, mengurangkan simptom alahan, membaiki kulit kering dan garis halus serta memelihara kesihatan otak.

 

dav

 

Omega Guard Shaklee juga mempunyai bau, rasa dan kesan hanyir yang minimum jika dibandingkan dengan minyak ikan jenama lain. Turut diiktiraf oleh Friend of the Sea, sebuah badan persijilan produk makanan laut yang mampan untuk memastikan terdapat bekalan minyak ikan berkualiti di pasaran tanpa menjejaskan alam sekitar.

Bulan ini, boleh beli 3 botol dan dapatkan diskaun 5% serta keahlian percuma. 

 

COQ-TROL PLUS

 

CoQ-Trol

Antara bahan utama di dalam CoQ-Trol Plus adalah Coenzyme Q10 yang bertanggungjawab menghasilkan tenaga dalam setiap sel. Coenzyme Q10 ini boleh ditemui di dalam mitokondria setiap sel dan bertindak sebagai “spark plug” untuk memulakan proses penghasilan tenaga dengan menukarkan makanan kepada tenaga. 

CoQ10 penting untuk membekalkan tenaga berterusan, memperbaiki peredaran darah, memperbaiki kesihatan reproduktif, memberikan kulit yang cantik dan menajamkan minda. 

CoQ-Trol Plus boleh didapati mulai Januari 2018 dengan harga RM 157.58 untuk 30 biji. Jadi ahli, boleh jimat lagi.

 

VITALEA FOR KIDS

Vitalea For Kids

 

Jika Vita-Lea sesuai digunakan oleh orang dewasa untuk mendapatkan pelbagai nutrien penting, Vita-Lea For Kids pula sesuai untuk anak-anak kecil kita kerana dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif. Setiap hidangan menyediakan 100% kesemua lapan vitamin B, C, D dan E yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat. Tak perlu risau gigi anak rosak kerana Vita-Lea for Kids menggunakan xylitol sebagai pemanis semula jadi yang tidak menggalakkan kerosakan gigi. Juga tanpa tambahan pengawet dan perasa tiruan. Boleh jimat berganda dengan promosi beli 3 percuma 1.

 

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health

Advertisements

TTC : Jaga Pemakanan Sejak Dari Mula

Bagi pasangan suami isteri yang sedang cuba untuk hamil atau TTC, selain daripada menjalani rawatan kesuburan, mereka juga perlu mengamalkan diet yang sihat untuk meningkatkan peluang mereka untuk hamil. Tak percaya? Okay, rasanya semua tahu yang badan kita ini terdiri daripada pelbagai sel. Kulit, rambut, mata, organ dalaman kita semuanya bermula daripada sel. Bagi seorang wanita, sel terpenting dalam tubuh badannya untuk hamil tentulah ovum atau telur. Manakala bagi seorang lelaki pula, sperma yang sihat diperlukan untuk mensenyawakan telur. Selalunya bila seorang wanita itu hamil, barulah mula nak jaga pemakanan, mak-mak dan kawan-kawan bagi bermacam nasihat supaya kandungan terjaga. Oleh itu, prinsip yang sama juga perlu diambil semasa sebelum hamil lagi. Kita perlu ingat bahawa apa yang kita makan memberi kesan kepada darah, sel dan hormon dalam badan.

Jika diperhatikan dari segi budaya, terdapat pelbagai petua yang diperturunkan dari nenek moyang kita untuk meningkatkan kesuburan. Lebih-lebih lagi orang Melayu. Ada yang sarankan makan tauge, kentang dan pelbagai herba lain. Jadi di dalam entri ini, Cik Qila nak kongsikan beberapa nutrien penting yang boleh meningkatkan kadar kesuburan.

 

Elakkan Kafein

Kafein sememangnya bukan teman yang baik untuk sihat. Lebih-lebih lagi sekiranya kita bercadang untuk hamil. Ada kajian yang mendapati pengambilan kafein yang tinggi setiap hari memberi kesan kepada ketidaksuburan. Macam mana pengambilan tinggi tu? Experts kata lebih daripada 500mg kafein sehari, which is dalam 3-4 cawan kopi bersaiz 8oz. Kafein ni bukanlah kopi semata-mata. Dalam teh dan minuman berkarbonat seperi Coke dan Pepsi pun ada kafein juga. Kalau kita ni memang peminum kopi tegar, cuba kurangkan pengambilan kepada 300mg sehari. Pada yang tak berapa tegar minum kopi macam Cik Qila ni, moh le kita insoooofff dan elakkan kopi terus. Kata nak pregnant kannn. Hikhikhik.

Lagipun, pengambilan kafein semasa hamil pun tak berapa bagus kerana boleh meningkatkan risiko keguguran. Lebih-lebih lagi jika pasangan sedang dalam rawatan IVF. Dah buat rawatan mahal-mahal, takkan kita nak ambil risiko pulak kannnn?

 

Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran

 

sayur hijau
Sayuran berdaun hijau kaya dengan folate

Sebagai seorang isteri, kita perlu rajin pergi ke pasar untuk membeli barang basah. Jadi, apabila dalam tempoh TTC ni, amalkan beli sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, asparagus, brokoli. kailan dan sebagainya. Lebih gelap warna hijau daun tu lebih baik sebab sayur-sayuran begini amat kaya dengan folate. Folate adalah sumber semula jadi bagi asid folik. Tapi, perlu diingat, folate adalah nutrien yang larut dalam air, jadi selalunya khasiatnya akan hilang kalau dimasak dalam keadaan berkuah. Solusinya, kita topup dengan supplemen asid folik. Penting tau ambil asid folik sebelum dan semasa hamil. Boleh baca entri Cik Qila tentang Tak Suka Makan Asid Folik Sewaktu Hamil? Ini Akibatnya.

 

Tak Suka Asid Folik
Kekurangan asid folik boleh menyebabkan penyakit spina bifida

Selain daripada itu, perlu juga ambil makanan yang kaya dengan vitamin C. Buah-buahan sitrus adalah antara contoh terbaik selain daripada strawberi, tomato, kiwi, dan brokoli. Vitamin C membantu tubuh badan kita untuk menyerap zat besi atau iron dengan lebih baik. Penting juga amalkan pengambilan vitamin C dan zat besi di peringkat TTC, sebab bila hamil nanti, lebih banyak zat besi yang diperlukan untuk tumbesaran bayi. 

 

Pilih Ikan Yang Sesuai

 

Makanan laut adalah sumber terbaik asid lemak Omega-3. Sesetengah pakar kesuburan berpendapat, lemak yang baik mempunyai kesan positif ke atas kesuburan seseorang. Kajian ada menunjukkan bahawa diet atau pemakanan yang kaya dengan asid lemak Omega-3 boleh membantu mengatur semula ovulasi. meningkat kualiti ovum dan boleh juga melambatkan penuaan ovari.

Bila dah hamil pula, Omega-3 sangat bagus untuk perkembangan otak dan mata bayi. Banyak juga kesan baik Omega-3 ini sewaktu kehamilan. Ini termasuklah merendahkan risiko kelahiran pramatang, pre-eklampisa dan kemurungan. Boleh baca entri Cik Qila mengenai Minyak Ikan Superfood Untuk Perkembangan Otak Bayi.

Dalam mencari sumber yang terbaik untuk asid lemak Omega-3, kita perlu berhati-hati dengan jenis ikan yang kita pilih. Ini kerana sesetengah jenis ikan mengandungi merkuri di dalam badannya. Jika diambil dalam dos yang tinggi, logam berat ini boleh mempengaruhi tumbesaran otak dan sistem saraf bayi. 

ikan salmon
Minyak ikan sebagai sumber asid lemak Omega-3

USFDA mencadangkan wanita yang ingin hamil untuk makan dua ke tiga hidangan ikan seminggu. Antara contoh ikan yang boleh diambil adalah tuna dalam tin, salmon, udang, ikan kod, talapia dan ikan keli. Walaubagaimanapun, USFDA mencadangkan supaya ikan-ikan seperti tuna putih, ikan todak, mackerel dan yu dielakkan sama sekali. Sekiranya ingin mengambil Omega-3 dalam bentuk supplemen, bincang terlebih dahulu dengan doktor anda. Boleh juga mencadangkan kepada doktor tentang minyak ikan Omega Guard dari Shaklee. Cuba lihat perbezaan Omega Guard dengan jenama minyak ikan lain di pasaran.

 

Tingkatkan pengambilan zat besi

 

Jika seseorang wanita itu mengalami haid yang heavy, wanita tersebut sangat-sangat digalakkan untuk meningkatkan pengambilan zat besi. Mengapa zat besi ini sangat penting? 

Semasa dalam proses TTC, kita perlu tingkatkan simpanan zat besi dalam badan memandangkan simpanan ini akan berkurangan setiap kali kita datang haid. Macam duit simpanan di bank. Tentunya akan makin menyusut kalau banyak sangat kita pergi “cucuk” dekat ATM, tanpa ditambah jumlah simpanan tu. Sedangkan sewaktu hamil nanti, bayi akan menggunakan sebahagian besar simpanan zat besi yang ada di badan sehingga dua kali ganda. 

Kekurangan zat besi semasa conseption bukan hanya memberi kesan kepada bayi, tapi juga memberi kesan kepada wanita atau ibu yang hamil itu sendiri. Salah satu kesannya adalah anemia semasa hamil dan kekurangan darah semasa proses kelahiran. Kalau memang dah sedia ada amalkan Vita-Lea, boleh naikkan dos kepada dua biji sehari bergantung kepada keadaan masing-masing.

 

Makanan Bijirin Penuh

 

Wanita yang ingin hamil perlu mengambil makanan yang kaya dengan nutrien sebanyak mungkin. Jadi, cuba gantikan makanan terproses seperti roti putih, nasi putih dan pasta dengan makanan bijirin penuh seperti oatmeal, roti bijirin penuh, beras perang dan whole wheat pasta.

Makanan seperti roti putih bukanlah mengurangkan peluang untuk hamil. tetapi makanan terproses sebenarnya telah hilang zat yang berkhasiat seperti fiber, vitamin B dan zat besi. Bagi wanita yang ada PCOS, memang perlu elakkan makanan terproses dan refined carbohydrates kerana boleh menyebabkan ovulasi yang tidak seragam.

 

Sumber protein selain daging 

 

Protein adalah salah satu sumber penting dalam diet yang sihat. Antara contoh protein adalah dari daging ayam dan daging lembu. Ikan dan makanan laut juga merupakan salah satu sumber protein. Akan tetapi, mengikut kajian yang dijalankan ke atas 18,555 orang wanita di Sekolah Perubatan Harvard mendapati mereka yang memasukkan satu hidangan protein tumbuhan seperti kekacang, pis, kacang soya atau tofu ke dalam diet seharian kurang mengalami masalah kesuburan disebabkan oleh masalah ovulasi. 

Kesimpulannya, amalan pengambilan makanan yang berkhasiat bukanlah sewaktu hamil sahaja tetapi perlu diterapkan sejak mula mencuba untuk hamil. Bagi yang memerlukan bacaan tambahan tentang supplemen yang diperlukan untuk get pregnant, bolehlah membaca tentang Ikhtiar Hamil Dengan Set Kesuburan Shaklee.

 

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ikhtiar Hamil Dengan Set Kesuburan Shaklee

Bismillah. Assalamualaikum. Di entri yang lepas ada Cik Qila kongsikan tips mendapatkan zuriat. Jadi, hari ni Cik Qila nak kongsikan bagaimana Set Kesuburan Shaklee boleh membantu pasangan-pasangan di luar sana untuk hamil. InsyaAllah.

Memetik tulisan Dr. Zubaidi di blognya, satu kajian di United Kingdom telah mendapati, satu daripada tujuh pasangan di UK akan mengalami masalah ketidaksuburan.

Di Malaysia, perangkaan pasangan yang menghadapi masalah kesuburan adalah lebih kurang sama dengan perangkaan di UK, walaupun tiada kajian yang dilakukan. Kesimpulannya, masalah ini adalah masalah yang biasa berlaku di kalangan pasangan yang beru berkahwin.

Pada kebiasaannya, 85% dari pasangan yang telah berkahwin dan melakukan jima’ secara kerap (selang 2 atau 3 hari) dan tidak menggunakan alat pencegah kehamilan akan hamil dalam masa setahun. Sementara 15% lagi hamil selepas dua tahun mencuba. Selain daripada sejarah seksual, ada beberapa lagi faktor yang perlu diambil kira sekiranya anda dan suami masih belum mempunyai cahaya mata.

FAKTOR USIA 

Menurut laman web Babycenter.com, usia memainkan peranan dalam menentukan tahap kesuburan suami isteri. Umum mengetahui kadar kesuburan semakin berkurangan apabila usia meningkat naik. Sekiranya sepasang suami isteri berusia dalam awal 20-an, Alhamdulillah, adalah dijangkakan mereka boleh hamil dalam masa kira-kira 5 bulan. Jika isteri berusia lebih daripada 35 tahun, teruskan mencuba, tetapi jumpalah doktor lebih awal berbanding kemudian sekiranya bantuan untuk hamil diperlukan.

ibu-muda
Faktor usia mempengaruhi kesuburan

PENGIRAAN WAKTU SUBUR

Walaupun kehamilan adalah salah satu bentuk rezeki, ianya juga masih memerlukan usaha daripada kedua-dua suami dan isteri. Adalah digalakkan untuk melakukan jima’ semasa isteri sedang dalam tempoh subur.

Waktu subur atau ovulasi adalah tempoh tertentu untuk telur disenyawakan dengan sperma. Sekiranya tiada persenyawaan, telur tersebut akan mati dan gugur bersama-sama dengan dinding rahim sewaktu haid. Peluang untuk hamil adalah tinggi sekiranya jima’ dilakukan pada waktu ini. Bagaimana untuk mengira waktu subur?

Di zaman teknologi serba moden ini, terdapat banyak cara untuk kita mengira waktu subur. Pelbagai apps boleh dimuat turun melalui telefon pintar dan apps ini akan mengirakan waktu subur anda secara automatik. Kebanyakan apps seperti Period Tracker dan My Calendar boleh membantu. Hanya masukkan tarikh hari pertama dan hari terakhir datang haid serta hari kitaran haid, apps tersebut akan nyatakan jangkaan waktu subur anda untuk bulan berikutnya.

period-tracker
Apps My Calendar

Anda juga boleh menggunakan Ovulation Kit yang dijual di farmasi untuk mengira waktu subur anda. 

clearblueopk
Kit Ovulasi

MASALAH-MASALAH LAIN

Anda juga mungkin mempunyai masalah kesuburan sekiranya:

  • Menghidap penyakit kelamin seperti chlamydia atau gonorrhea
  • Pernah menjalani pembedahan pada bahagian pelvis atau abdomen, contohnya pembedahan apendiks atau ovarian cyst
  • Suami pernah menjalani pembedahan hernia atau yang melibatkan testikal
  • Isteri mempunyai haid yang tidak tetap atau senggugut yang teruk
  • Isteri menghidap sindrom polisistik ovari (PCOS)
  • Isteri menghidap penyakit keradangan pelvis (PID)
  • Isteri menghidap endometriosis.
  • Isteri ada fibroid
  • Isteri pernah mengalami kehamilan luar rahim sebelum ini.  

 

Sebelum mencuba pelbagai jenis supplemen yang ada di pasaran, Cik Qila galakkan anda suami isteri untuk jalani pemeriksaan doktor untuk mengenalpasti apakah punca sebenar ketidaksuburan anda. 

 

BAGAIMANA SHAKLEE MEMBANTU?

 

GLA COMPLEX 

gla-complex_tranparent

Kebanyakan GLA (Gamma-linolenic acid) tersedia di pasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil (EPO) manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO. Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavalaibiliti dan 3 kali lebih berkesan daripada EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan.

Setiap softgel mengandungi lebih 300mg GLA yang merupakan sumber terbaik Omega-6. Digabungkan dengan Vitamin E dan minyak bunga matahari untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara dengan ShakleeGuard, anti-oksidan semulajadi yang dipatenkan. Bioavailabitinya dibuktikan secara klinikal dan mampu menyerap dan mengadun ke dalam sel dan tisu.

Manfaatnya termasuklah:

  • mengawal selia estrogen dan testosteron – GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara
  • Membantu menghasilkan dan meningkatkan mukus serviks yang berkualiti. Tugas mukus serviks adalah untuk membantu pergerakan sperma berenang ke ovum dan memanjangkan jangka hayat sperma di dalam rahim 
  • Menguatkan plasenta dan mengoptimumkan persekitaran rahim bagi meningkatkan peluang persenyawaan berlaku

 

B COMPLEX 

b-complex_transparent

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar kebolehserapan yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik semula jadi tidak mudah diserap oleh tubuh dan hampi99% asid folik di pasaran bersifat sintetik.

B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B kompleks untk mendapatkan keseimbangan dan keberkesaan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin bersifat larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem perkumuhan. Oleh itu, sangat penting untuk kita mengambil vitamin B-kompleks setiap hari. 

Manfaat bagi kesuburan adalah:

  • Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak dan tulang belakang (spina bifida) pada bayi dalam kandungan
  • Wanita yang sedang merancang untuk hamil digalakkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama dalam kehamilan. 

 

SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS

vita-c-plus-transparent

Setiap tablet Vita C Shaklee mengandungi khasiat yang menyamai 7.5 biji oren. Setiap tablet juga dilengkapkan dengan 120mg bioflavonoid yang diekstrak daripada kulit buah oren. 

Manfaatnya termasuklah:

  • Meningkatkan sistem imun badan
  • Meningkatkan paras hormon progesteron supaya badan bersedia untuk kehamilan
  • Anti-oksida semula jadi

 

VITA-LEA IRON FORMULA

vita-lea-transparent

Vita-Lea adalah multivitamin dan mineral pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai “Vitalize-Mineral” dan disingkatkan sebutannya kepada “Vita-Min”, dan kini vitamin adalah perkataan yang sinonim dengan kita. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang kita kenali sekarang. 

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayur-sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Tablet Vita-Lea disaluti dengan spirulina dan dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi “Explo-Tab” untuk larutan pantas di dalam tubuh. 

Manfaatnya termasuk:

  • Penambahan tenaga segera
  • Menyokong sistem pembiakan lelaki dan wanita
  • Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, dan hormon

 

ALFALFA COMPLEX

alfalfa-nutrition-transparent

Alfalfa telah digunakan sejak lebih daripada 2500 tahun dan telah dikenalpasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Kaya dengan protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.

Manfaatnya termasuk:

  • Membantu masalah keputihan
  • Membantu masalah sakit senggugut (makan bersama Ostematrix)
  • Turut bertindak sebagai agen perapat hubungan suami isteri

 

VITA E COMPLEX 

vita-e-complex-transparent

Dibuat daripada minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan Vitamin E. Mengandungi 8 jenis Vitamin E (alpha,beta,gamma dan delta). Selain daripada itu, Vita E Complex dilengkapkan dengan 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh menyerap Vitamin E, memelihara membran sel, sel darah merah, dan tisu-tisu otot. Ia juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti merkuri, kadmium selain daripada mengukuhkan anti oksidan dan melindungi retina.

Manfaat utama termasuklah:

  • Mempertingkatkan kemampuan reproduktif – kajian pada tahun 1924 mendapati Vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Lelaki yang mengambil 600UI-800UI Vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka. 
  • Kelestarian tenaga – Meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan lebih oksigen

 

Untuk dapatkan konsultasi berkesan berkenaan cara pengambilan Set Kesuburan yang betul, hubungi Cik Qila di 

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui portal E-Sell? Sila klik gambar di bawah.

esellshaklee

PENAFIAN : PRODUK YANG DISEBUT DALAM BLOG/LAMAN WEB INI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT