Aidilfitri 2017

Bismillah. Assalamualaikum. Masih dalam mood raya ke semua? Kita dah nak masuk minggu ketiga bulan Syawal 1438H dan hujung minggu selalunya akan penuh dengan jemputan rumah terbuka. Cik Qila melepak di rumah saja. Memang dah plan sehari suntuk nak mop, vakum, lap cermin, basuh tandas dan bersihkan dapur. Dan semestinya gunakan pembersih serbaguna Basic H. Tapi, bukan itu yang Cik Qila nak ceritakan di entri ini. 

Alhamdulillah tahun ini, tahun kedua beraya selepas berkahwin. Persiapan biasa-biasa saja memandangkan Encik Zauji pergi umrah hampir dua minggu di bulan Ramadan. Sepanjang waktu tu pulak, Sis Honey duduk di kampung. Cik Qila pulak bekerja di Cyberjaya. Jadi, sepanjang dua minggu juga lah, berbuka puasa seorang diri. Bila hujung minggu, baru balik rumah Umi Ayah di Sg. Buloh. Merasa jugalah memandu sendiri dari office sampailah ke rumah Sg. Buloh dengan bantuan Waze of course. Haha. 

Macam tahun lepas juga, Cik Qila akan plan dengan Sis Honey untuk masak apa di malam raya. Tahun lepas, Cik Qila buat sambal goreng dengan dendeng daging. Sis Honey buat ayam masak merah dengan kuah lodeh. Tahun ini, Cik Qila up sikit menu buat Rendang Kerang, Kuah Lodeh dan Dendeng Daging. Gigih mintak tolong anak dara untuk tumbuk dua kilo daging. Hehe. 

Pagi hari Sabtu, Cik Qila dah mula masuk dapur. Encik Zauji pula start enjin untuk bersihkan rumah. Lap kipas, turunkan habuk dari rak buku, mop lantai, vakum, cuci toilet segala. Pendek kata. Encik Zauji mengemas rumah, Cik Qila uruskan bahagian dapur. Dendeng daging stepnya agak rumit. Kena rebus, potong, tumbuk dan goreng daging. Jadi pagi-pagi, Cik Qila mula rebus daging dan rebus nasi impit. Sambil tu, mula potong bahan-bahan untuk buat kuah lodeh. Settle rebus nasi impit, rebus cili kering pula untuk diblend dengan bawang untuk rendang kerang.

Sebenarnya sampai waktu berbuka, Cik Qila belum selesai masak lagi. Yang sempat siap kuah lodeh dengan nasi impit je. Sis Honey pun hanya siap ayam goreng dengan sambal godok. Encik Zauji punya penangan mengemas memang setiap ceruk dia bersihkan. Habis keluar semua habuk-habuk yang tersembunyi. Kita pulak memang alah dengan habuk, sudahnya dari pagi dia start mengemas sampailah ke Isya, tak berhenti hidung Cik Qila ni bersin dan selsema. Memang rasa nak bukak puasa je. Alhamdulillah, lepas buka, terus telan 3 biji Sustained Release Vita C, 1 biji Garlic Complex dan 2 biji Omega Guard. Alhamdulillah jugak, selsema terus kering dan Cik Qila fokus memasak sampai pukul 12.30 malam. Kahkahkah. Malam tu memang tidur lena tak sedar apa. Tahu-tahu saja dah pagi, kena solat dan siap-siap untuk beraya. 

Sebelum keluar rumah, Cik Qila dah transfer siap-siap semua lauk dalam Tupperware. Bahagi cukup-cukup untuk rumah Nenek Cheras, rumah puan/mak itam, dan rumah Mak Ampang. Kebetulan ummi ayah Cik Qila datang rumah malam raya tu, jadi dah tapaukan lauk untuk diorang siap-siap bawa balik ke Sg. Buloh. Ye, sebab itulah Cik Qila masak banyak. 

Settle semua, Encik Zauji jemput beserta barang-barang dan bergerak ke rumah Sis Honey. Takdelah jauh pun, lorong depan je. Haha. Tapi, memang rutin setiap pagi raya, kami akan kumpul sama sebelum bergerak pergi beraya. And our first stop is rumah nenek Cik Qila di Bandar Tun Razak. Dekat rumah nenek ni lah baru dapat bergambar raya satu keluarga.

Masam je muka anak-anak sebab dah tak sabar nak jumpa sepupu-sepupu kat rumah maktok. Hahaha. Jom kita layan gambar lagi.

Dengan Nenek Semah

Kali ini dengan semua adik beradik Cik Qila minus one. Adik nombor dua lambat sampai. Tengok lah punya mengendeng si Arissa Syifa tu dengan Grandma.

Cik Qila, Encik Zauji, Sis Honey

Cun tak gambar ni? Hehehe.

All in all, raya tahun ini, biasa-biasa saja. Raya kedua pulak Cik Qila beraya di Tg Karang. Encik Zauji dan Sis Honey pulak beraya di Johor. Dan hari Rabu, kami semua dah bekerja semula.

Tahun depan, nak tema baju warna apa pula ya?

Ayam Masak Halia

Bismillah. Assalamualaikum. Hari ni Cik Qila nak share resepi ayam masak halia. Lauk ni adalah salah satu kegemaran Cik Qila kalau nak tapau nasi time balik kerja. Kadang tu, balik lambat, tak sempat masak, on the way balik kerja, Cik Qila akan call kedai, order Nasi Putih Ayam Masak Halia. 

Rasanya sedap masin masin sikit, dengan aroma halia yang harum dan tak berapa tajam. Lepas makan confirm keluar angin satu badan. Seperti biasa, Cik Qila suka refer resepi daripada blog Tiffin Biru atau Azlita Masam Manis. Sukatan bahannya Cik Qila agak-agak je sesuai untuk dua orang makan. Jadi, jom kita layan resepi. 

AYAM MASAK HALIA

Bahan-bahannya:
3 ketul ayam potong ikut suka
2 inci halia, mayang halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong (Cik Qila tak letak)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
Separuh batang lobak merah, hiris bulat
2 batang jagung muda, hiris serong
Sedikit kobis bunga, dipotong ikut putiknya
2 camca besar sos tiram
2 camca besar kicap cair
2 cawan air
Hirisan daun bawang, untuk hiasan (Cik Qila tak letak)
Cara masak:
  1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Gaul ayam tadi bersama kicap cair dan halia yang dimayang halus hingga rata. Perap ayam tadi 1 jam (simpan dalam peti sejuk)..
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan ayam yang diperap, kacau dan masak hingga ayam air ayam kering. Tuang sos tiram dan gaul rata. Masukkan air, kacau dan biar mendidih.
  3. Masak dengan api kecil hingga ayam empuk. Masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau dan sayur-sayuran. Kacau dan masak hingga pekat sedikit. Rasa dan letakkan garam dan gula secukup rasa. Cik Qila tak letak garam sangat sebab kicap cair dah masin. 
  4. Angkat, dan hidang bersama nasi putih panas. 

Sup Ikan Merah Mengancam

Assalamualaikum. Bismillah.

Lama rasanya Cik Qila tak menulis kat blog ni. Tiba-tiba senyap sebulan tanpa khabar berita. Niat di hati masa nak mulakan blog ni dulu, nak adakan post sekurang-kurangnya seminggu sekali. Tapi, kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan. Chewah!!! Hehe.

Sebenarnya Cik Qila nak kongsikan resepi Sup Ikan Merah. Hari ni, lepas solat Subuh, terus Cik Qila tengok handphone dan baru tersedar rupanya semalam nanny Shaklee ada buat kelas khas untuk anak cucu Shaklee nya di WhatsApp. Apa lagi dari pukul 7.30 pagi sampai 8.30 pagi, dok membaca conversation yang beratus-ratus sambil memahamkan ilmu.

Lepas siapkan breakfast, sambung lipat kain, terus siapkan bahan-bahan untuk masak sup ikan merah. Sup ikan merah ni antara kegemaran Encik Zauji Cik Qila. Lagi-lagi part kepala tu. Memang dia akan ratah tak tengok orang lain dah. Seperti biasa sebelum masak, Cik Qila akan google dulu resepi dari blog Che Mat Gebu Tiffin Biru. Blog ni memang antara kegemaran Cik Qila untuk dijadikan rujukan masak hidangan di rumah. Setakat ni, semua resepi yang Cik Qila cuba dari blog Che Mat ni memang berhasil walaupun ada Cik Qila olah sikit-sikit bergantung kepada bahan-bahan di rumah. Jom kita mula masak.

BAHAN-BAHANNYA :
3 keping ikan merah
1 biji kentang, kupas belah 4
2 batang putik jagung
1 batang lobak merah saiz kecil, potong ikut suka
1 sup bunjut ADABI (tak letak sebab takde)
1 batang serai, diketuk
1/4 camca teh serbuk kunyit (Cik Qila pakai kunyit hidup)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan (takde sebab tak beli)
Bawang goreng untuk hiasan (pun tak letak sebab tak suka bawang goreng)
Sambal kicap untuk dimakan bersama sup ikan (Cik Qila gantikan dengan sambal hijau dalam botol )
BAHAN-BAHAN TUMBUK HALUS 
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 camca teh lada hitam biji
1 inci halia
*ni Cik Qila blend je
BAHAN-BAHAN TUMIS 
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
dav
Bahan-bahan
dav
Kentang dan rempah tumis
CARA MEMBUATNYA 
  1. Ikan dicuci bersih, perap dengan jus limau nipis selama 10 minit, cuci kembali dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (anggaran 3 camca besar), masukkan bahan tumis, serai titik dan tumis hingga harum. Tambah bahan tumbuk halus dan serbuk kunyit. Masak hingga harum, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Tuang air secukupnya (anggaran 1200ml), masukkan kentang. Kacau dan biar mendidih. Bila kentang 1/2 empuk, masukkan ikan dan lobak merah, masak hingga kentang empuk.
  3. Tambah putih jagung, perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api.

 

dav
Tadaaa….

Inilah hasilnya. Ikan dah tinggal sekeping sebab gambar ni diambil masa waktu dah makan malam. Lupa pulak nak snap masa lunch tadi. Boleh dihidangkan dengan nasi putih dan sambal hijau/kicap.

Selamat mencuba.

Kupang Masak Cili Yang Menggoda

Bismillah.

Semalam Cik Qila tak tahu nak masak apa lepas balik dari kerja. Peti ais masih banyak stok lauk memandangkan Sabtu lepas baru saja ikut Encik Zauji pergi ke pasar. Kami memang selalu ke Pasar Borong Selangor beli lauk untuk stok dua minggu. Beli ayam, ikan, seafood, sayur-sayuran, bawang, telur dan macam-macam lagi lah. Tak lupa, kupang pun turut dibeli. Satu beg RM10, boleh bahagi dua rumah. 🙂

Anyways, disebabkan beli dari hari Sabtu, semalam dah hari Rabu. Dah agak lama kupang tu disimpan. Jadinya, memang semalam decide untuk masak selepas beberapa hari tertangguh.

Resepinya Cik Qila ambil dari blog Ita Masam Manis  🙂 Bila nak memasak, Cik Qila memang suka cedok idea resepi dari Puan Ita ni, blog Azie Kitchen, dan blog Dapur Tanpa Sempadan. Rata-rata memang puas hati dengan resepi-resepi dari mereka bertiga ni.

Okay, jom tengok resepi dulu. Ada bahan yang Cik Qila tak letak sebab malas nak beli. Guna apa yang ada kat rumah je. Sukatan bahan-bahan pun Cik Qila ubah sesuaikan untuk 2 orang makan.

KUPANG BERCILI

1 kg kupang – direndam, cuci, buang pasir2 dan teritip2 kat cengkerang dia dan toskan
1/2 tin nenas kiub dlm tin
1 pokok daun ketumbar – dihiris
1 batang cili merah – dihiris
1 kiub ikan bilis
1 biji tomato dibelah 4
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa (gula tu dlm 3 sudu besar)

Bahan Tumisan
3 labu bawang besar – dikisar (pilih yg sedang2 aje..)
3 ulas bawang putih – dikisar
15 tangkai cili kering – direndam hingga lembut kemudian dikisar
1 inc belacan – agak besar duit 20 sen
kesemua bahan diatas dikisar halus

Cara Memasak

Tumis bahan yg dikisar hingga harum dan garing. Masukkan Air asam jawa dan masak lagi. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.  Masak lagi hingga kuah sedikit kering. Kemudian masukkan tomato buah dan nenas. Masak lagi hingga mereneh. Kemudian masukkan kupang tutup periuk sebentar hingga kupang masak. Buka tutup dan biarkan kuah kering dan pekat. Akhir sekali tutup api dan taburkan daun ketumbar dan cili gaul rata.

TADAAAAA!!!!!!!!

sdr

 

Menggoda tak? Makan dengan nasi putih panas dan tomyam campur.

Selamat mencuba.

Ingin dapatkan produk-produk Shaklee dengan konsultasi lengkap?

Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-2644198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Heart 

Misi Bento Cik Qila 

Bismillahirrahmanirrahim.

Dah lama tak menjenguk blog ni. Buat satu post pengenalan, lepas tu terbiar sepi. Niat di hati nak tulis banyak-banyak pasal Shaklee, nak share kebaikan produk, nak kongsi #ShakleeEffect tapi tak kesampaian pula. Tapi tak mengapa, it’s never too late to start kan?

Anyways, seperti tajuk entry yang ditulis di atas ni, Yours Truly Cik Qila sedang dalam misi berbento. Ala, bahasa melayunya bawa bekal ke pejabat. Tapi, konon acah-acah Japanese sikit, gunalah istilah Bento. Trend berbento ni kan dah makin popular di kalangan ibu-ibu yang sanggup bangun di awal pagi siapkan bekal untuk suami dan anak-anak. 🙂

Kenapa nak berbento? Nak jimat duit? Pandai ke masak? Ada ke masa? Rajin ke nak bangun awal? Ini adalah persoalan-persoalan yang Cik Qila dok tanya-tanya pada diri sendiri juga.

Sebab utama nak berbento ni adalah kerana ketiadaan  tempat makan di pejabat. Deretan kedai makan yang sering Cik Qila dan officemates kunjungi di waktu rehat tengah hari sedang dalam proses renovasi. Nak revamp bagi lebih cantik dan kemas katanya. Sampai bulan 9 pulak tu. Bayangkan hari pertama bekerja selepas cuti raya hari tu, takde pilihan untuk makan. Terpaksa keluar ke Pantai Dalam cari nasi lauk tengah hari. Officemates lain ada yang naik tren ke KL Sentral makan di sana.

Jadi, rentetan dari itu, bincang dengan Encik Zauj supaya bawa bento je lah ke office. Nak keluar kereta setiap kali rehat tengah hari pun leceh juga kan? Buatnya ada meeting pagi yang lewat sampai ke tengah hari, satu hal pulak nak cari makan.

Oleh itu, minggu lepas, mulalah Cik Qila memohon bantuan Google untuk mencari resepi ringkas yang boleh dimasak di pagi hari. Yang boleh double duty lah as breakfast and lunch. Hari pertama, sebab nak simple, buat roti bakar dan nasi goreng saja. Agaknya disebabkan bau nasi goreng panas dalam kereta yang menyelerakan, telah membangkitkan selera dua orang anak yang memang kelaparan. Selalunya mereka ni minum air milo je di waktu pagi. Tiba-tiba hari tu, masing-masing makan bekal ummi abahnya on the way ke sekolah. Lepas tu siap pesan, “Ummi, esok masakkan saya bekal jugak boleh? Nak bawak  bekal pergi sekolah macam ummi dengan abah”.

Dalam kepala ummi sudah ting ting ting…… Terbayang bento-bento comel yang selalu dipublish di Kelab Bento Malaysia tu. Entah mampu ke tidak nak buat bento cantik macam tu. 🙂

Nak dipendekkan cerita, semalam dah masakkan nasi goreng dan pagi tadi, bekalkan roti telur macam gambar di atas. Tak tahu lah cukup ke tidak. Kalau tak cukup, maksudnya umminya ni kena fikir menu yang lebih mengenyangkan. Mungkin perlu buat meal plan untuk seminggu supaya senang nak bajet barang dapur yang perlu dibeli kan?

Doakan saya bersemangat nak berbento.

Sampai jumpa lagi. 🙂