Kulit Bebas Cela Dan Jerawat Dengan Shaklee

Assalamualaikum. Bismillah. Hari ini Cik Qila terpaksa ambil half day. Sis Honey tak berapa sihat. Kasihan pulak dekat si kenit dua orang ni takde siapa nak tengokkan makan. Sis Honey tak sempat masakkan apa-apa. Kepala pening sangat-sangat. Terbaring je tu kat dalam bilik. Jadinya, sambil-sambil tengokkan anak-anak, kita update lah blog bisnes sikit. Kata #Supermak kan, haruslah multitasking. Sambil menaip ni pun, ada je Muhammad Akmal Syafi ni duduk sebelah sambil makan kerepek. Kejap-kejap, dia tanya dalam bahasa dia apa yang Cik Qila tengah buat. 

Okay, di entri yang lepas, Cik Qila ada terangkan 7 punca jerawat yang perlu dielakkan untuk kulit yang bebas cela. Entri kali ini, mari kita sama-sama berkongsi suplemen yang boleh membantu mengurangkan masalah jerawat. Jom kita. 

GLA COMPLEX

gla-complex_tranparent
GLA Complex

GLA atau Gamma Linolenic Acid banyak digunakan untuk keadaan kesihatan yang melibatkan kulit seperti systemic sclerosis, psoriasis, dan eczema. Kebanyakan produk GLA di pasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO), minyak biji blackcurrant, dan biji bunga borage.

Related image
Bunga borage

Biji bunga borage mengandungi lebih dua kali ganda GLA berbanding EPO dan Shaklee mengekstrak GLA daripada borage yang ditanam secara organik di Saskatchewan, Kanada. Setiap kapsul GLA Complex mengandungi lebih 300mg GLA yang merupakan sumber terbaik Omega-6 dan digabungkan dengan minyak bunga matahari dan Vitamin E.

Antara manfaat utama borage yang dapat digunakan untuk memperbaiki jerawat adalah:

  • Mengawal selia hormon estrogen dan testosteron – GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara
  • Memperbaiki inflamasi kulit – GLA membantu mengurangkan inflamasi kulit, ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan dan kurap.

 

SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS

vita-c-plus-transparent
Sustained Release Vita C Plus

Setiap tablet Vitamin C Shaklee mengandungi vitamin C yang bersamaan dengan 7 setengah biji oren. Teknologi pembebasan berterusan secara semula jadi membolehkan khasiatnya dibebaskan ke dalam badan setiap jam secara berperingkat. Ujian klinikal telah membuktikan Vitamin C di dalam 2 tablet SR Vita C Plus mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam.

Manfaat utama SR Vita C dalam membantu masalah jerawat adalah:

  • Membentuk kolagen – Merangsang pembentukan kolagen yang merupakan sebatian asas kepada otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, SR Vita C mampu mengurangkan kedutan dan menghalang otot menjadi lembik
  • Mencantikkan kulit – Ambil Vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmen yang merupakan penyebab utama jeragat

 

VITA E COMPLEX

vita-e-complex-transparent
Vita E Complex

Diperbuat daripada minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan Vitamin E. Digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gamma, delta), Vita E Complex adalah sumber Vitamin E paling lengkap yang berada di pasaran. Satu kapsul Vita E turut mengandungi 10mg Selenium yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara membran sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. Selenium juga mampu menyahtoksik logam berat di dalam badan selain daripada mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina mata.

Manfaat Vita E Complex dalam menangani masalah jerawat adalah:

  • Anti-penuaan – 1 kapsul Vita E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, jerawat, dan bintik penuaan.
  • Anti-oksidan yang kuat – Pengambilan lebih daripada 1,200 IU anti oksidan sehari berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor dan mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas.
  • Memperbaiki parut – Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh digunakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.

 

ENERGIZING SOY PROTEIN – ESP

ESP (10)
ESP

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan kita. Protein juga dalah komponen utama kepada hormon manusia. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut dan masalah-masalah lain.

ESP juga mampu membekalkan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Satu hidangan ESP bersamaan dengan protein daripada 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu. ESP rendah lemak, bebas kolesterol, tiada asid urik dan mudah diserap oleh tubuh manusia.

Antara manfaat ESP dalam menangani masalah jerawat adalah:

  • Keremajaan kulit – Merangsang pertumbuhan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radiance kulit, percepatkan kesembuhan luka dan mengurangkan kesan parut
  • Membaiki pigmentasi – Membaiki masalah rambut seperti rambut beruban dan rambut gugur, memperbaiki pigmentasi dan kesan tua.

 

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin dapatkan set ini melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah 

esellshaklee

PENAFIAN : PRODUK YANG DISEBUT DALAM BLOG/LAMAN WEB INI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT

Advertisements

Product Review : Clinelle Blemish Free Value Buy Pack

Assalamualaikum. Bismillah. Selamat Hari Raya.

Hari ini dah 5 Julai 2017. Alhamdulillah dah 11 hari kita berada di bulan Syawal. Minggu inilah baru ramai yang mula bekerja di ofis. Macam Cik Qila ni, minggu ini dah masuk minggu kedua bekerja. Habis je cuti raya kedua hari tu, terus Cik Qila masuk kerja. Dalam bekerja, still ada lagi saki baki mood raya tu ye. Sambil kerja, ada yang bawak ketupat rendang, kuah kacang, ayam masak merah. Ish, macam-macam lah. Ada juga yang dah start puasa 6. Cik Qila, Encik Zauji dan Sis Honey pun dah mula puasa enam since semalam. 

Sebenarnya Cik Qila nak share pasal produk penjagaan wajah atau skincare yang Cik Qila baru nak cuba. Since belajar dekat UTM Skudai, Cik Qila memang gunakan facial cleanser, toner dan moisturizer Loreal Paris. Yang tube colour putih biru tu. Kalau nak kira-kira dekat 10 tahun jugak lah rasanya dah guna Loreal. Tapi, sekarang ni kulit muka Cik Qila ada masalah jerawat. Dah masuk umur 30-an ni tiba-tiba pulak muka ni senang naik jerawat. Naik jerawat, tinggal parut hitam-hitam pulak. Padahal masa umur 20-an dulu, seketul dua je jerawat yang naik kat muka. Itu pun, hilang macam tu je, takde pun tinggal parut. Sekarang ni, Ya Allah, pantang naik jerawat, Cik Qila dan mula risau. Ni dah makin banyak parut-parut kat pipi dan dahi. 

So, Cik Qila decide nak tukar skincare. Nak pakai yang khusus untuk acne prone skin. Adult acne ni lagi susah nak jaga daripada jerawat di usia belasan tahun. Bila umur dah masuk fasa 30-an, bukan wrinkles je yang nak kena jaga, adult acne ni menggugat jiwa occay. So, after seminggu jugak buat research pasal jenama yang sesuai, Cik Qila came across dua brand utama. Nak brand yang senang nak beli kat Watsons or Guardian je. Mula tu ingat nak stick with Loreal, tapi rupanya Loreal takde pula range untuk acne prone skin. Yang ada whitening, Revitalift range untuk anti aging tu dan ape ntah yang warna biru untuk dry skin. Survey punya survey, Cik Qila jumpa brand Eucerin dan Clinelle. Lepas bandingkan harga, round website Watsons dan Guardian, jenis produk dan berapa banyak item yang diperlukan, Cik Qila pilih untuk beli Clinelle Blemish Free Value Pack. 

Kenapa Value Pack? Sebab dalam sekotak ni ada 4 produk. Cleanser, toner, gel moisturizer dan spot corrector. Harga pun lebih murah kalau beli satu-satu. Dalam pek ni bukan sampel kecik-kecik yang boleh tahan 2 minggu tau. Tapi, memang original size. Sekotak baru RM 82.90. Kalau beli satu-satu 4 barang ni, dekat RM 100++ jugak lah rasanya. 

Jalan-jalan kat Watsons yang berhampiran, tak jumpa pulak set yang dalam kotak ni. Jadinya, Cik Qila terus order online guna Watsons Delivery service. Hari Khamis order, hari Isnin depannya dah selamat sampai kat office and malam semalam, secara rasminya Cik Qila dah ber’Clinelle’. Hehe. Since Cik Qila beli kat Watsons online, setiap pembelian lebih RM 80, boleh dapat free tote bag dari Clinelle. Then, Cik Qila tambah pulak sunblock Clinelle dengan SPF 50. 

So, inilah hasil tangkapan merangkap bestfriend terbaharu. 🙂 Ini masih dalam kotak.

 

mde
Clinelle Blemish Free Range 

Mau tak teruja tengok dia kata “clear skin in just 2 weeks”? Haha. Yang ni pulak gambar dah keluar kotak. 

mde
Dah keluar kotak 

Comel kaaan? Cleansernya jenis tak berapa berbuih sangat. Toner pulak jenis spray terus ke muka. Tak payah nak guna kapas untuk ratakan. Texture pun agak ringan. Moisturizer untuk set ni adalah jenis gel dan bukan krim macam skincare lain. First time Cik Qila jumpa moisturizer jenis gini tau. Bila picit dari tube, dia agak watery, but upon application kat muka, memang terus meresap ke kulit. Tube paling kurus dalam gambar tu adalah spot corrector. Untuk diletakkan terus pada jerawat. Bagi kecut dan hopefully poof terus hilang. Hahaha. Pagi ni sebelum pergi kerja, baru lah boleh try sunblock yang tutup oren tu. Sunblock pun best, rasa tak berminyak macam sunblock lain yang Cik Qila pernah guna sebelum ni. 

Dari pembacaan Cik Qila yang suka berjalan di Google ni, ada kata Clinelle ni satu company dengan Dermalogica. Produk dari Perancis. Tapi kalau tengok packaging ni, ada produk yang formulated and manufactured in Korea, ada yang dari Taiwan. Tapi, apa yang best pasal produk Clinelle ni, tagline dia adalah 6 Secrets to Happy Skin. Dan ada 6 Nos yang digunapakai dalam penghasilan setiap produknya. 

6 NOs

  • No Artificial Fragrance
  • No Artificial Colouring
  • No Comedogenic Ingredients
  • No Mineral Oil
  • No SD Alcohol
  • No Lanolin

So far, dari segi harga, agak berbaloi. Dari segi kesan nak hilangkan blemish di muka, kena tunggulah sehingga dua minggu kot. Maklumlah, baru guna sehari. Mana nak nampak sangat kesannya ye dak?

Selain Blemish Free range ni, Clinelle ada jugak range untuk kulit normal dan kulit kering. Untuk whitening pun ada jugak rangenya. Sebelum beli Blemish Free Pack ni hari tu, Cik Qila terpikat dengan PureSwiss Thermal Spring Water dan compact powdernya. Dalam hati ni, macam nak beli lagi satu tube sunblock. Satu kat rumah, satu nak letak dalam handbag. Sebab Cik Qila suka reapply sunblock lepas solat. Jadi, senang lah kalau ada dua. Tak payah kejap-kejap nak amik dari handbag untuk pakai kat rumah, pastu nak masukkan balik dalam handbag. Compact powder pun macam nak beli dua. Hahaha. Nafsu buaya sungguh. 

Anyways, kita akan tunggu dua minggu lah untuk lihat hasil produk Clinelle ni. Cik Qila ada ambik before pictures, tapi tak boleh lah nak letak kat sini. Iolls kan berniqab. Kahkahkah. Ni produk luaran, on the inside pulak Cik Qila terus amalkan ESP dan vitamin Shaklee yang lain. Hopefully, makin cantik lah kulit Cik Qila lepas ni. Tunggu update seterusnya ye insyaAllah. 

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli Shaklee dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

 

PENAFIAN : PRODUK YANG DISEBUT DALAM BLOG/LAMAN WEB INI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT