TTC : Jaga Pemakanan Sejak Dari Mula

Bagi pasangan suami isteri yang sedang cuba untuk hamil atau TTC, selain daripada menjalani rawatan kesuburan, mereka juga perlu mengamalkan diet yang sihat untuk meningkatkan peluang mereka untuk hamil. Tak percaya? Okay, rasanya semua tahu yang badan kita ini terdiri daripada pelbagai sel. Kulit, rambut, mata, organ dalaman kita semuanya bermula daripada sel. Bagi seorang wanita, sel terpenting dalam tubuh badannya untuk hamil tentulah ovum atau telur. Manakala bagi seorang lelaki pula, sperma yang sihat diperlukan untuk mensenyawakan telur. Selalunya bila seorang wanita itu hamil, barulah mula nak jaga pemakanan, mak-mak dan kawan-kawan bagi bermacam nasihat supaya kandungan terjaga. Oleh itu, prinsip yang sama juga perlu diambil semasa sebelum hamil lagi. Kita perlu ingat bahawa apa yang kita makan memberi kesan kepada darah, sel dan hormon dalam badan.

Jika diperhatikan dari segi budaya, terdapat pelbagai petua yang diperturunkan dari nenek moyang kita untuk meningkatkan kesuburan. Lebih-lebih lagi orang Melayu. Ada yang sarankan makan tauge, kentang dan pelbagai herba lain. Jadi di dalam entri ini, Cik Qila nak kongsikan beberapa nutrien penting yang boleh meningkatkan kadar kesuburan.

 

Elakkan Kafein

Kafein sememangnya bukan teman yang baik untuk sihat. Lebih-lebih lagi sekiranya kita bercadang untuk hamil. Ada kajian yang mendapati pengambilan kafein yang tinggi setiap hari memberi kesan kepada ketidaksuburan. Macam mana pengambilan tinggi tu? Experts kata lebih daripada 500mg kafein sehari, which is dalam 3-4 cawan kopi bersaiz 8oz. Kafein ni bukanlah kopi semata-mata. Dalam teh dan minuman berkarbonat seperi Coke dan Pepsi pun ada kafein juga. Kalau kita ni memang peminum kopi tegar, cuba kurangkan pengambilan kepada 300mg sehari. Pada yang tak berapa tegar minum kopi macam Cik Qila ni, moh le kita insoooofff dan elakkan kopi terus. Kata nak pregnant kannn. Hikhikhik.

Lagipun, pengambilan kafein semasa hamil pun tak berapa bagus kerana boleh meningkatkan risiko keguguran. Lebih-lebih lagi jika pasangan sedang dalam rawatan IVF. Dah buat rawatan mahal-mahal, takkan kita nak ambil risiko pulak kannnn?

 

Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran

 

sayur hijau
Sayuran berdaun hijau kaya dengan folate

Sebagai seorang isteri, kita perlu rajin pergi ke pasar untuk membeli barang basah. Jadi, apabila dalam tempoh TTC ni, amalkan beli sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, asparagus, brokoli. kailan dan sebagainya. Lebih gelap warna hijau daun tu lebih baik sebab sayur-sayuran begini amat kaya dengan folate. Folate adalah sumber semula jadi bagi asid folik. Tapi, perlu diingat, folate adalah nutrien yang larut dalam air, jadi selalunya khasiatnya akan hilang kalau dimasak dalam keadaan berkuah. Solusinya, kita topup dengan supplemen asid folik. Penting tau ambil asid folik sebelum dan semasa hamil. Boleh baca entri Cik Qila tentang Tak Suka Makan Asid Folik Sewaktu Hamil? Ini Akibatnya.

 

Tak Suka Asid Folik
Kekurangan asid folik boleh menyebabkan penyakit spina bifida

Selain daripada itu, perlu juga ambil makanan yang kaya dengan vitamin C. Buah-buahan sitrus adalah antara contoh terbaik selain daripada strawberi, tomato, kiwi, dan brokoli. Vitamin C membantu tubuh badan kita untuk menyerap zat besi atau iron dengan lebih baik. Penting juga amalkan pengambilan vitamin C dan zat besi di peringkat TTC, sebab bila hamil nanti, lebih banyak zat besi yang diperlukan untuk tumbesaran bayi. 

 

Pilih Ikan Yang Sesuai

 

Makanan laut adalah sumber terbaik asid lemak Omega-3. Sesetengah pakar kesuburan berpendapat, lemak yang baik mempunyai kesan positif ke atas kesuburan seseorang. Kajian ada menunjukkan bahawa diet atau pemakanan yang kaya dengan asid lemak Omega-3 boleh membantu mengatur semula ovulasi. meningkat kualiti ovum dan boleh juga melambatkan penuaan ovari.

Bila dah hamil pula, Omega-3 sangat bagus untuk perkembangan otak dan mata bayi. Banyak juga kesan baik Omega-3 ini sewaktu kehamilan. Ini termasuklah merendahkan risiko kelahiran pramatang, pre-eklampisa dan kemurungan. Boleh baca entri Cik Qila mengenai Minyak Ikan Superfood Untuk Perkembangan Otak Bayi.

Dalam mencari sumber yang terbaik untuk asid lemak Omega-3, kita perlu berhati-hati dengan jenis ikan yang kita pilih. Ini kerana sesetengah jenis ikan mengandungi merkuri di dalam badannya. Jika diambil dalam dos yang tinggi, logam berat ini boleh mempengaruhi tumbesaran otak dan sistem saraf bayi. 

ikan salmon
Minyak ikan sebagai sumber asid lemak Omega-3

USFDA mencadangkan wanita yang ingin hamil untuk makan dua ke tiga hidangan ikan seminggu. Antara contoh ikan yang boleh diambil adalah tuna dalam tin, salmon, udang, ikan kod, talapia dan ikan keli. Walaubagaimanapun, USFDA mencadangkan supaya ikan-ikan seperti tuna putih, ikan todak, mackerel dan yu dielakkan sama sekali. Sekiranya ingin mengambil Omega-3 dalam bentuk supplemen, bincang terlebih dahulu dengan doktor anda. Boleh juga mencadangkan kepada doktor tentang minyak ikan Omega Guard dari Shaklee. Cuba lihat perbezaan Omega Guard dengan jenama minyak ikan lain di pasaran.

 

Tingkatkan pengambilan zat besi

 

Jika seseorang wanita itu mengalami haid yang heavy, wanita tersebut sangat-sangat digalakkan untuk meningkatkan pengambilan zat besi. Mengapa zat besi ini sangat penting? 

Semasa dalam proses TTC, kita perlu tingkatkan simpanan zat besi dalam badan memandangkan simpanan ini akan berkurangan setiap kali kita datang haid. Macam duit simpanan di bank. Tentunya akan makin menyusut kalau banyak sangat kita pergi “cucuk” dekat ATM, tanpa ditambah jumlah simpanan tu. Sedangkan sewaktu hamil nanti, bayi akan menggunakan sebahagian besar simpanan zat besi yang ada di badan sehingga dua kali ganda. 

Kekurangan zat besi semasa conseption bukan hanya memberi kesan kepada bayi, tapi juga memberi kesan kepada wanita atau ibu yang hamil itu sendiri. Salah satu kesannya adalah anemia semasa hamil dan kekurangan darah semasa proses kelahiran. Kalau memang dah sedia ada amalkan Vita-Lea, boleh naikkan dos kepada dua biji sehari bergantung kepada keadaan masing-masing.

 

Makanan Bijirin Penuh

 

Wanita yang ingin hamil perlu mengambil makanan yang kaya dengan nutrien sebanyak mungkin. Jadi, cuba gantikan makanan terproses seperti roti putih, nasi putih dan pasta dengan makanan bijirin penuh seperti oatmeal, roti bijirin penuh, beras perang dan whole wheat pasta.

Makanan seperti roti putih bukanlah mengurangkan peluang untuk hamil. tetapi makanan terproses sebenarnya telah hilang zat yang berkhasiat seperti fiber, vitamin B dan zat besi. Bagi wanita yang ada PCOS, memang perlu elakkan makanan terproses dan refined carbohydrates kerana boleh menyebabkan ovulasi yang tidak seragam.

 

Sumber protein selain daging 

 

Protein adalah salah satu sumber penting dalam diet yang sihat. Antara contoh protein adalah dari daging ayam dan daging lembu. Ikan dan makanan laut juga merupakan salah satu sumber protein. Akan tetapi, mengikut kajian yang dijalankan ke atas 18,555 orang wanita di Sekolah Perubatan Harvard mendapati mereka yang memasukkan satu hidangan protein tumbuhan seperti kekacang, pis, kacang soya atau tofu ke dalam diet seharian kurang mengalami masalah kesuburan disebabkan oleh masalah ovulasi. 

Kesimpulannya, amalan pengambilan makanan yang berkhasiat bukanlah sewaktu hamil sahaja tetapi perlu diterapkan sejak mula mencuba untuk hamil. Bagi yang memerlukan bacaan tambahan tentang supplemen yang diperlukan untuk get pregnant, bolehlah membaca tentang Ikhtiar Hamil Dengan Set Kesuburan Shaklee.

 

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Advertisements

TTC : 7 Tips Kekal Positif

Assalamualaikum semua. Buat apa tu? Hari ini Cik Qila nak kongsi tentang bagaimana kita nak kekal positif sepanjang tempoh TTC. Eh, apa TTC tu? Untuk yang kurang jelas, TTC bermaksud “trying to conceive” atau sedang mencuba untuk hamil. Istilah ini terpakai untuk pasangan suami isteri yang merancang untuk mendapatkan anak pertama, kedua, ketiga, dan seterusnya. Sesetengah pasangan direzekikan Allah untuk hamil dan melahirkan anak dalam tahun pertama perkahwinan. Tapi ada juga yang setelah beberapa tahun berkahwin, masih belum dikurniakan zuriat. Jadi, fasa mencuba untuk hamil inilah yang disebut sebagai TTC. Sepanjang tempoh ini, pasangan suami isteri akan mencuba pelbagai cara untuk hamil. Bagi sesetengah pasangan, tempoh ini agak emosional lebih-lebih lagi untuk isteri bila mana setiap bulan masih lagi datang haid. Oleh itu, di entri ini kita akan berkongsi serba sedikit bagaimana untuk kita terus kekal positif, okay?

1. Doa dan Solat

Sebagai orang Islam, kita diwajibkan untuk berdoa. Doa adalah rayuan atau permintaan seorang hamba kepada Pemiliknya. Manusia hanyalah makhluk Allah yang tiada daya dan upaya melainkan bergantung harap hanya kepada Allah semata. Solat juga adalah doa. Banyakkan solat taubat dan solat hajat memohon supaya Allah sihatkan semua sel dalam badan. Bila sel dalam badan sihat dan tiada jangkitan, keseluruhan tubuh akan sihat. Barulah boleh hasilkan sperma dan ovum yang sihat, InsyaAllah. Kena doa dengan yakin tau.

Selain itu, ada beberapa doa memohon zuriat yang sahih dari Al-Quran dan Hadis. Contohnya seperti yang Cik Qila sertakan di bawah ini.

 

doa nabi zakaria

 

2. Enjoy!!

Ya, betul. Kita perlu enjoy!! Perlu ada rasa seronok sepanjang proses TTC. Stres itu musuh utama dalam TTC, okay. Suami dan isteri perlu faham perkara ini. Sementara masih berdua, enjoy dengan kehidupan. Habiskan masa berkualiti berdua dengan pergi bercuti, berjalan-jalan, menonton wayang, roadtrip atau mungkin bersenam bersama-sama?

27468366-enjoy-wallpapers

 

Elakkan kepala daripada berfikir, “Lepas bersama ni, kita dapat anak tak?” No no no. Hubungan suami isteri adalah satu bentuk ibadah. Jadi, anggap sahaja kita sedang menjalankan tanggungjawab kepada pasangan dan have fun while doing it. Bila terlalu fikirkan hasil, makin stress jadinya. Ingat, perlu enjoy!!

3. Sibukkan diri

Cik Qila percaya selepas waktu subur berlalu, perasaan gundah gulana akan mula datang. Waktu ini akan ada persoalan “Period ke pregnant?” Hati akan tak tenteram nak tahu sama ada hujung kitaran ini akan period ke tidak. Betul kan? Jadi, untuk elakkan rasa gundah-gulana tak tenteram tu, lebih elok untuk kita sibukkan diri. Macam mana nak sibukkan diri?

 

hobby

 

Kita semua mesti ada hobi kan? Ada yang suka berenang, shopping, membaca, membuat kraf atau menjahit. Carilah sesuatu yang boleh mengisi masa senggang kita daripada memikirkan persoalan “Period ke pregnant?” tu. Bila kurang stress, hidup akan lebih gembira kan?

4. Menulis jurnal

Kadang-kala perasaan yang terpendam perlu diluahkan. Benar, TTC adalah satu perjalanan yang memakan masa, ada yang melibatkan kos rawatan kesuburan yang tinggi, dan menuntut beban emosi daripada kedua-dua pasangan suami isteri. Lebih-lebih lagi apabila dikelilingi oleh kumpulan rakan-rakan atau keluarga yang tidak supportive.

journal writing

 

Cara yang mudah untuk meluahkan adalah dengan menulis jurnal sama ada dengan menulis di buku atau buat jurnal online di blog. Jika menulis blog, terpulang sama ada nak di”public”kan atau set sebagai private untuk bacaan sendiri. Dengan menulis jurnal, kita boeh merekod langkah-langkah yang telah kita ambil sepanjang proses TTC. Sebagai contoh, kita dah menulis tentang mencuba petua buah zuriat, di posting lain, kita boleh pula menulis tentang kaedah Basal Body Temperature. Lain orang lain kaedahnya dan lain pula hasilnya. Cubalah menulis, insyaAllah kurang sikit sakit kepala tu.

5. Sangka Baik Dengan Mereka Yang Berjaya Hamil

Sebagai manusia yang hidup bermasyarakat, kita tidak boleh lari daripada bertembung dengan manusia lain. Mustahil ada orang yang boleh hidup seorang diri. Kalau tiada kawan rapat, kita masih bertembung dan berjumpa dengan manusia lain di kawasan rumah, pejabat, di jalan raya dan juga pasar atau pusat beli-belah. Kita juga akan terjumpa dengan wanita-wanita hamil di pejabat dan di sekeliling kita. Janganlah pula kita tarik muka masam bila mana ada wanita hamil yang duduk di sebelah kita di dalam tren. Atau menangis bila ada adik-beradik atau ipar duai yang memaklumkan kehamilan mereka dalam group WhatsApp keluarga.

alhamdulillah

 

Sucikan hati untuk bersangka baik dengan Allah. Panjatkan kesyukuran kerana Allah beri mereka rezeki yang sangat kita mahukan. Kongsi kegembiraan mereka dengan mengucapkan tahniah atau hadiahkan kad Selamat Hari Ibu. Kalau yang hamil itu sahabat baik kita, kongsi kegembiraan dengan hadiahkan “baby shower” atau hadiah-hadiah comel yang lain.

6. Cari Kumpulan Sokongan

Salah satu cara untuk kekal positif adalah dengan dikelilingi oleh orang-orang yang positif juga. Sekarang ni, dah banyak kumpulan-kumpulan sokongan di Facebook dan forum-forum di laman web seperti Babycenter.com yang menyediakan platform untuk kita berkongsi pandangan dan pengalaman. Penting untuk kita ketahui bahawa bukan kita seorang sahaja yang sedang TTC dan sedang “struggle” untuk hamil. Mungkin ada yang telah berusaha lebih lama daripada kita. Aura positif dalam sesuatu kumpulan dapat dirasai dan boleh dipindahkan kepada semua ahli. Yang penting, perlu saling berkongsi dan sama-sama naikkan semangat ahli lain juga.

support group

 

7. Saling Berkomunikasi dengan Pasangan

Proses TTC melibatkan dua pihak iaitu suami dan isteri. Jika ada waktu yang sangat genting dan melibat emosi, kedua-duanya perlulah saling berbincang. Suarakan kesedihan dan elakkan memendam perasaan. Manalah tahu rupanya suami pun bersedih juga tiap kali isteri datang haid. Banyakkan komunikasi dan saling berkongsi pendapat dan perasaan antara keduanya.

communicate

 

Dah baca ketujuh-tujuh tips yang Cik Qila cadangkan tadi? Jadi, sekarang jangan sedih-sedih lagi ya. Lap sikit air mata dengan hingus yang meleleh tu. Dah boleh dah ajak suami pergi dating makan ais krim Baskin Robbins atau minum kopi Starbucks. Ingat, banyakkan berdoa dan kekal positif sepanjang masa.

Nak ikhtiar hamil dengan Set Kesuburan Shaklee boleh baca entri Ikhtiar Hamil Dengan Set Kesuburan Shaklee.

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

 

 

Tak Suka Makan Asid Folik Semasa Hamil? Ini Akibatnya.

Teks: Aqilah Rohizad

Gambar : Google

Para pengamal perubatan sering menyarankan kepada ibu-ibu yang sedang dalam proses untuk hamil (try to conceive, TTC) mengamalkan pengambilan Asid Folik sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum hamil. Apabila telah disahkan hamil, ibu-ibu digalakkan pula untuk terus amalkan Asid Folik sehingga kandungan berusia 3 bulan. 

Mengapa penting sangat Asid Folik ni? Pernah Cik Qila terbaca satu komen di group Fesbuk ibu-ibu hamil. Katanya tak mahu makan Asid Folik yang Klinik Kesihatan bekalkan sebab baunya busuk. Tak lalu di tekak. Dan akhirnya Asid Folik tu masuk ke tong sampah. Rugi tau. Kalau tak lalu dan tak mahu makan ubat-ubatan percuma yang diberikan kerajaan, setidak-tidaknya, pulangkan semula ke Klinik Kesihatan. Atau bagitahu siap-siap pada doktor atau nurse yang korang tak mahu ubat. Sekurang-kurangnya tidaklah ubat tu dibazirkan begitu saja. Tapi tahukah ibu-ibu kepentingan Asid Folik kepada bayi dalam kandungan?

Spina Bifida

Ibu-ibu pernah dengar Spina Bifida? Spina Bifida adalah satu bentuk kecacatan tulang belakang yang berlaku apabila tiub neural tidak berkembang dengan betul semasa kehamilan. Apabila ini berlaku, saraf tunjang seakan mempunyai bukaan atau “gap” di antara vetebra dan tidak tertutup sepenuhya. Ini juga menyebabkan saraf tunjang dan saraf-saraf lain pada bayi gagal untuk tumbuh sepenuhnya.

Jenis-jenis Spina Bifida

Terdapat 3 jenis Spina Bifida iaitu:

  1. Spina Bifida Okulta
  2. Mielomeningosele
  3. Spina Bifida meningolese

 

spina bifida
Jenis-jenis Spina Bifida

 

Spina Bifida Okulta 

Spina-Bifida-Occulta-Symptoms
Spina Bifida Okulta

 

Spina Bifida Okulta atau spina bifida tersembunyi merupakan jenis yang paling biasa berlaku dan yang paling ringan. Bagi kes spina bifida okulta, terdapat jarakan (“gap”) kecil di antara vetebra pada tulang belakang. Kebanyakan mereka yang mempunyai spina bifida okulta mempunyai simptom-simptom yang ringan atau tiada simptom langsung dan sebahagian besar daripada mereka tidak sedar mereka sebenarnya mempunyai penyakit spina bifida okulta. 

Tanda-tanda seseorang itu mungkin mempunyai masalah spina bifida okulta adalah tumbuh rambut atau tanda lahir pada belakang badan. Ada juga yang mempunyai tanda seperti kerutan kulit yang seolah-olah menunjukkan sedikit jarak di antara vetebra. 

Mielomeningosele (Myelomeningocele)

myelomeningocele
Myeolomeningocele

Ini adalah jenis spina bifida yang paling serius. Jarakan atau “gap” di antara vetebra di tulang belakang terlalu besar menyebabkan cecair keluar melaluinya dan membentuk benjolan berupa cyst atau pundi yang diselaputi kulit yang biasanya boleh dilihat di belakang badan. Cyst ini mengandungi tisu dan saraf. Saraf tunjang pula rosak atau tidak terbentuk dengan sempurna. Bayi yang mengalami spina bifida jenis ini biasanya mengalami kerosakan saraf atau kelumpuhan pada bahagian-bahagian tertentu. Ini bergantung kepada di mana cyst tersebut berada. Bayi ini juga berkemungkinan tidak mampu mengawal kencing atau tidak mampu untuk berjalan. Kebanyakan kanak-kanak yang mengalami spina bifida jenis ini juga mengalami hydrocephalus, iaitu cecair di sekeliling otak tidak dapat disalurkan ke dalam aliran darah. Beberapa bahagian otak menjadi rosak sebelum bayi dilahirkan, lantas menghalang cecair tersebut daripada keluar dengan sempurna. Tekakan yang meningkat memampatkan lagi otak. 

Meningosele

meningocele1
Meningosele

 

Spina bifida jenis ini kurang serius berbanding mielomeningosele dan merupakan jenis spina bifida yang paling jarang berlaku. Dalam spina bifida jenis ini, terdapat satu cyst yang akan menyelaputi membran dan boleh pecah dengan mudah. 

Adakah Spina Bifida Sering Terjadi?

Statistik mendapati bahawa 5% – 10% daripada populasi dunia mungkin menghidapi spina bifida tanpa mereka sedari. Dan risiko seseorang bayi untuk menghidap spina bifida jenis miolomeningosele adalah 1:1000. 

Spina bifida ini boleh dikenalpasti sejak bayi masih lagi di dalam kandungan sama ada melalui ujian imbasan ultrasound atau melalui ujian darah. Apabila lahir, bayi yang mengalami spina bifida ini akan menjalani proses pembedahan segera untuk menutup “gap” yang terdapat di antara vetebra. Selalunya, pembedahan akan dilakukan dalam tempoh dua hari selepas lahir. Ada juga para dokro yang tidak melakukan pembedahan, tetapi membiarkan kawasan “gap” itu untuk sembuh dengan sendiri. Dengan perembangan teknologi semasa, doktor mampu untuk melakukan pembedahan ke atas bayi spina bifida semasa di dalam kandungan. Akan tetapi, pembedahan sebegini amat jarang dilakukan. Manakala bagi bayi yang mengalami hydrocephalus pula, doktor akan memasukkan sejenis tiub untuk mengeluarkan cecair berlebihan daripada otak ke abdomen. 

Membayangkannya saja dah susah hati kan? Itu kita yang dewasa. Macam mana pula dengan bayi yang tak tahu apa-apa? Bayangkan ituadalah anak kita? Bagaimana kita sebagai ibu, dapat elakkan perkara ini daripada berlaku?

Bolehkah Spina Bifida Dicegah?

Ibu-ibu hamil digalakkan untuk mengambil asid folik, atau vitamin B9, yang juga dikenali sebagai folate untuk mencegah kecacatan tiub neural atau Spina Bifida. Folate boleh didapati secara semulajadi daripada sayuran hijau, tetapi suhu yang panas seringkali memusnahkan vitamin penting ini. 

Disebabkan Spina Bifida boleh terjadi sejak awal kehamilan, dan sering kali ibu-ibu hanya menyedari mereka hamil setelah 4 – 8 minggu, kebanyakan doktor menyarankan supaya mereka mengambil asid folik lebih awal.  Iaitu sewaktu merancang kehamilan lagi. 

Centers for Disease Contorl and Prevention  (CDC) Amerika Syarikat melaporkan wanita yang mengambil dos asid folik yang disarankan setiap hari bermula sekurang-kurangnya sebulan sebelum merancang untuk hamil dan sepanjang trimester pertama kehamilan dapat mengurangkan risiko bayi mereka mengalami Nueral Tube Disease atau Spina Bifida sebanyak 70%. 

Sesetengah kajian juga mendapati pengambilan asid folik mampu merendahkan risiko bayi mengalami kecatatan lain sperti bibir sumbing, lelangit sumbing, dan beberapa jenis kecacatan jantung. Asid folik juga mampu mengurangkan risiko preeklampsia, yang sering melanda 5% daripada wanita hamil. 

Berapakah Dos Asid Folik Yang Sesuai Untuk Wanita Hamil?

Pakar menyarankan pengambilan asid folik sebanyak 400 microgram (mcg) sehari bermula seawal sebulan dari waktu merancang untuk hamil.  Tapi, kebanyakan kehamilan sebenarnya tidak dirancag, lagi-lagi pengantin abru. Tiba-tiba dua bulan lepas kahwin, dapat tau pregnant, dan tak pernah tahu pun akan kesedaran untuk ambil asid folik. Macam mana? Disebabkan itulah CDC, Jabatan Kesihatan Awam U.S, American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), dan ramai pakar-pakar lain menyarankan semua wanita yang dalam usia sesuai untuk hamil, mengambil 400 mcg asid folik setiap hari. Ada juga kumpulan pengkaji yang menyarankan pengambilan sehingga 600mcg asid folik setiap hari selepas disahkan hamil. 

Wanita yang mempunyai masalah obesiti juga mempunyai risiko bayi mereka mengalami spina bifida. Oleh itu, doktor mungkin akan menyarankan supaya dos asid folik bagi kes sebegini dilebihkan. Sekiranya seseorang ibu itu pernah melahirkan anak yang mengalami spina bifida, doktor mungkin menyarankan dos sehingga 4,000 mcg asid folik sehari. Jika ibu itu sedang hamil anak kembar, dos asid folik yang diperlukan mungkin sehingga 1,000 mcg sehari. Apa pun, perbincangan lanjut dengan para doktor adalah sangat-sangat disarankan. 

Bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang mengalami Spina Bifida, bolehlah mendapatkan khidmat sokongan daripada Persatuan Spina Bifida Malaysia.

Bagaimana Shaklee Membantu? 

b-complex_transparent

B Complex Shaklee didatangkan dengan Asid Folik yang memang sesuai diambil oleh setiap wanita. Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar kebolehserapan yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik semula jadi tidak mudah diserap oleh tubuh dan hampir 99% asid folik di pasaran bersifat sintetik.

B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B kompleks untk mendapatkan keseimbangan dan keberkesaan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin bersifat larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem perkumuhan. Oleh itu, sangat penting untuk kita mengambil vitamin B-kompleks setiap hari. 

Manfaat bagi kesuburan adalah:

  • Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak dan tulang belakang (spina bifida) pada bayi dalam kandungan
  • Wanita yang sedang merancang untuk hamil digalakkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama dalam kehamilan. 

Bagi mendapatkan keperluan nutrien yang lengkap sepanjang tempoh kehamilan, Cik Qila amat galakkan supaya ibu-ibu mengambil Set Lengkap Kehamilan. Bukan saja asid folik, zat besi, kalsium, DHA dan Omega-3, Vitamin C, Zink dan pelbagai lagi keperluan nutrien dapat dipenuhi. Sebagai ibu, semestinya kita akan cuba bagi yang terbaik untuk anak-anak kan?

Nak dapatkan produk B Complex atau Set Kehamilan Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli Shaklee dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin dapatkan B Complex melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah 

esellshaklee

PENAFIAN : PRODUK YANG DISEBUT DALAM BLOG/LAMAN WEB INI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT