Kulit Bebas Cela Dan Jerawat Dengan Shaklee

Assalamualaikum. Bismillah. Hari ini Cik Qila terpaksa ambil half day. Sis Honey tak berapa sihat. Kasihan pulak dekat si kenit dua orang ni takde siapa nak tengokkan makan. Sis Honey tak sempat masakkan apa-apa. Kepala pening sangat-sangat. Terbaring je tu kat dalam bilik. Jadinya, sambil-sambil tengokkan anak-anak, kita update lah blog bisnes sikit. Kata #Supermak kan, haruslah multitasking. Sambil menaip ni pun, ada je Muhammad Akmal Syafi ni duduk sebelah sambil makan kerepek. Kejap-kejap, dia tanya dalam bahasa dia apa yang Cik Qila tengah buat. 

Okay, di entri yang lepas, Cik Qila ada terangkan 7 punca jerawat yang perlu dielakkan untuk kulit yang bebas cela. Entri kali ini, mari kita sama-sama berkongsi suplemen yang boleh membantu mengurangkan masalah jerawat. Jom kita. 

GLA COMPLEX

gla-complex_tranparent
GLA Complex

GLA atau Gamma Linolenic Acid banyak digunakan untuk keadaan kesihatan yang melibatkan kulit seperti systemic sclerosis, psoriasis, dan eczema. Kebanyakan produk GLA di pasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO), minyak biji blackcurrant, dan biji bunga borage.

Related image
Bunga borage

Biji bunga borage mengandungi lebih dua kali ganda GLA berbanding EPO dan Shaklee mengekstrak GLA daripada borage yang ditanam secara organik di Saskatchewan, Kanada. Setiap kapsul GLA Complex mengandungi lebih 300mg GLA yang merupakan sumber terbaik Omega-6 dan digabungkan dengan minyak bunga matahari dan Vitamin E.

Antara manfaat utama borage yang dapat digunakan untuk memperbaiki jerawat adalah:

  • Mengawal selia hormon estrogen dan testosteron – GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara
  • Memperbaiki inflamasi kulit – GLA membantu mengurangkan inflamasi kulit, ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan dan kurap.

 

SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS

vita-c-plus-transparent
Sustained Release Vita C Plus

Setiap tablet Vitamin C Shaklee mengandungi vitamin C yang bersamaan dengan 7 setengah biji oren. Teknologi pembebasan berterusan secara semula jadi membolehkan khasiatnya dibebaskan ke dalam badan setiap jam secara berperingkat. Ujian klinikal telah membuktikan Vitamin C di dalam 2 tablet SR Vita C Plus mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam.

Manfaat utama SR Vita C dalam membantu masalah jerawat adalah:

  • Membentuk kolagen – Merangsang pembentukan kolagen yang merupakan sebatian asas kepada otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, SR Vita C mampu mengurangkan kedutan dan menghalang otot menjadi lembik
  • Mencantikkan kulit – Ambil Vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmen yang merupakan penyebab utama jeragat

 

VITA E COMPLEX

vita-e-complex-transparent
Vita E Complex

Diperbuat daripada minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan Vitamin E. Digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gamma, delta), Vita E Complex adalah sumber Vitamin E paling lengkap yang berada di pasaran. Satu kapsul Vita E turut mengandungi 10mg Selenium yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara membran sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. Selenium juga mampu menyahtoksik logam berat di dalam badan selain daripada mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina mata.

Manfaat Vita E Complex dalam menangani masalah jerawat adalah:

  • Anti-penuaan – 1 kapsul Vita E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, jerawat, dan bintik penuaan.
  • Anti-oksidan yang kuat – Pengambilan lebih daripada 1,200 IU anti oksidan sehari berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor dan mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas.
  • Memperbaiki parut – Memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh digunakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.

 

ENERGIZING SOY PROTEIN – ESP

ESP (10)
ESP

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan kita. Protein juga dalah komponen utama kepada hormon manusia. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut dan masalah-masalah lain.

ESP juga mampu membekalkan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Satu hidangan ESP bersamaan dengan protein daripada 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu. ESP rendah lemak, bebas kolesterol, tiada asid urik dan mudah diserap oleh tubuh manusia.

Antara manfaat ESP dalam menangani masalah jerawat adalah:

  • Keremajaan kulit – Merangsang pertumbuhan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radiance kulit, percepatkan kesembuhan luka dan mengurangkan kesan parut
  • Membaiki pigmentasi – Membaiki masalah rambut seperti rambut beruban dan rambut gugur, memperbaiki pigmentasi dan kesan tua.

 

Nak dapatkan produk Shaklee daripada Cik Qila atau nak bertanya cara jadi ahli dengan percuma? Hubungi Cik Qila di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin dapatkan set ini melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah 

esellshaklee

PENAFIAN : PRODUK YANG DISEBUT DALAM BLOG/LAMAN WEB INI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT

Pengasas Shaklee : Dr. Forrest C. Shaklee, Pesakit Tibi Yang Mempunyai Visi

Assalamualaikum semua. Selamat bercuti dan selamat memulakan minggu baru di bulan Februari. Hari ni Cik Qila nak kongsi sedikit tentang sejarah pengasas Shaklee yang bernama Dr. Forrest C. Shaklee.

Masa Depan Yang Gelap

Siapakah beliau sebenarnya? Dr. Forrest C. Shaklee telah dilahirkan pada tahun 1894 di Carlisle, Iowa. Sejak dilahirkan beliau telah disahkan menghidap tuberkulosis atau penyakit batuk kering yang kita kenali sebagai Tibi. Doktor pada waktu tersebut pula telah menjangkakan beliau hanya mampu hidup sehingga usia 8 tahun sahaja.

Akan tetapi, ibu bapanya yakin yang udara yang segar dan pemakanan semula jadi mampu untuk berikan kesihatan yang baik kepada anak mereka. Jadi, mereka tinggalkan pekan arang batu yang habuk dan berdebu dan berpindah ke utara Iowa yang lebih bersih. Semua ini untuk memastikan anak mereka mendapat makanan yang berkhasiat, udara yang bersih dan rehat yang mencukupi.

Di kebanyakan masa, Forrest hanya berehat dan menyembuhkan diri. Pada cuaca yang cerah dan baik, Forrest akan bersiar-siar dan memerhatikan alam sekeliling. Menginjak usia belasan tahun, doktor telah mengesahkan yang Forrest telah semakin pulih dari penyakit tibi, akan tetapi tubuhnya masih lemah jika dibandingkan dengan remaja lain seusianya. Sejak dari itu, Forrest mula melakukan senaman, dan belajar hubungan di antara kesihatan badan, gaya hidup, kecerdasan dan nutrisi yang baik. Pemikirannya juga telah berubah ke arah yang lebih positif dan aktif.

Melalui pembacaan, Forrest telah terpengaruh dengan konsep “ubat-ubatan hanya menyembunyikan simptom, tanpa mengubati sesuatu penyakit” yang diajar oleh Bernarr MacFadden. Dan sepanjang proses pemulihannya di utara Iowa, Forrest tahu bahawa beliau begitu teringin sekali memulihkan penyakit dengan cara alami lalu mula mendalami ilmu chiropractic.

Kerjaya Sebagai Perawat

Di usia 17 tahun, Forrest telah mendaftarkan diri ke Palmer School of Chiropractic yang diasaskan oleh B.J Palmer. Di situ Forrest mula mendalami ilmu chiropractic dan seterusnya menjadi seorang perawat bertauliah. Sekali gus mengenepikan ramalan dokor yang beliau hanya mampu hidup sehingga usia 8 tahun!!

Semasa bertugas di bawah B.J Palmer, Forrest telah menemui sesuatu yang ganjil. Iaitu kebanyakan pesakit yang dimasukkan ke pusat rawatan tersebut mengalami gejala kekurangan nutrisi dan makan secara berlebihan (overfed). Sedangkan Forrest percaya bahawa diet yang kurang nutrisi adalah penyebab kepada pelbagai penyakit.

Apabila semakin lama berkecimpung sebagai perawat, Forrest semakin lama sangat berminat dengan bidang nutrisi yang pada waktu itu baru sahaja berkembang. Beliau sangat gemar membaca dan sering berutus surat dengan biochemists dan saintis lain, membicarakan tentang menjalankan kajian-kajian berkaitan nutrisi. Hasilnya, pada tahun 1915, di usia Forrest 21 tahun, terhasillah makanan tambahan pertama di dunia iaitu “Vitalized Mineral” yang kini kita kenali sebagai Vita-Lea. Asalnya adalah dalam bentu cecair, dan revolusi sains telah merubah bentuk cecair Vitalized Mineral kepada kapsul yang kita kenali sekarang. Perkataan “vitamin” juga sebenarnya turut berasal daripada “Vitalized Mineral”. Vita-Min. Hebat kan?

didyouknow-drshaklee-vitalizedminerals

Diuji Dengan Kematian Untuk Kali Kedua

Pada tahun 1917, Forrest telah membuka pusat rawatannya sendiri. Ada ramai pakar-pakar perubatan  merangkumi pelbagai bidang. Waktu inilah Forrest mula mendalami cara diagnosis penyakit melalui sinar-x. Waktu itu, bahaya sinar-x yang melampau masih belum diketahui umum. Akibat menghabiskan terlalu banyak masa terdedah kepada radiasi sinar-x, Forrest telah disahkan menghidap kanser dan dinasihatkan untuk memotong tangan dan kaki kirinya untuk menyelamatkan nyawa.

Sekali lagi Forrest C. Shaklee diuji dengan penyakit yang mengancam nyawanya. Forrest sedang berada di ambang kejayaannya sebagai doktor muda yang mula berkeluarga. Memikirkan masa depannya yang kelam sebagai seorang lelaki kudung, beliau berkata kepada isterinya, “Saya akan hidup, saya akan pulih. Saya yakin, saya mampu lakukannya.”

Tanpa berfikir panjang, Forrest memulakan proses pemulihannya dengan cara semula jadi. Beliau telah menjalani program nutrisi yang intensif, ujian darah yang berterusan, dan kadang kala berpuasa. Forrest hanya makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar serta makanan tambahan seperti vitamin dan mineral dengan dos yang tinggi. Ketika inilah Forrest mengadunkan kombinasi 9 herba untuk proses detoks semulajadi sehingga terhasilnya Herb-Lax yang masih wujud hingga kini.

Di penghujung tahun 1922, lelasan kulit pada tubuh badan Forrest telah kembali pulih seperti sedia kala. Tenaga dan kekuatannya juga telah bertambah baik. Dan kesihatannya adalah bukti bahawa dengan pemakanan dan nutrisi yang mencukupi dapat menghapuskan sel-sel badan yang rosak. Keyakinannya ini telah mencetuskan idea untuk membantu lebih ramai orang.

klinik-dr-shaklee-terbakar

Permulaan Baru

Jadi pada tahun 1924, Forrest telah membuka klinik yang mana turut menjual formulasi makanan tambahannya. Akan tetapi, klinik tersebut telah terbakar pada tahun 1929 dan kesemua formula vitamin dan mineralnya telah turut musnah. Minatnya yang mendalam untuk menjalankan kajian telah membawanya untuk berkenalan dengan ramai visionary pada waktu itu seperti Thomas Edison dan Henry Ford. Pelbagai kejayaan telah beliau raih sebagai pengkaji dan sering dijemput menyampaikan kuliah. Hasilnya, beliau dianugerahkan ijazah Professor of Chiropractic dan Doctor of Naturopathy. Pada tahun 1935, Dr. Forrest C. Shaklee telah menjadi pensyarah di bidang biochemistry di California Chiropractic College.

thoughtsmanship

Dr. Shaklee telah bersara dari bidang pendidikan dan perubatan pada tahun 1943 dan beralih arah ke bidang penulisan sekitar tahun 1945. Beliau menghasilkan banyak artikel-artikel yang merubah minda tentang peri pentingnya kesihatan dan kesejahteraan individu. Dua tahun kemudian, beliau mengasaskan Shaklee Foundation dan menamakan filosofinya sebagai “Thoughtsmanship”. Beliau menjelajah ke serata tempat menyampaikan ceramah dan pada tahun 1951, berjaya menerbitkan 4 jilid buku “Thoughtsmanship”. Di atas kejayaannya ini, Commonwealth University di Los Angeles telah menganugerahkan beliau Ijazah Kedoktoran PhD. Ceramah beliau pula telah disiarkan di beberapa stesen radio di San Francisco dan Oakland.

early_shaklee_office

Di usianya menjangkau 62 tahun, Dr. Shaklee telah memulakan bisnes makanan tambahan kerana mahukan sesuatu yang mampu menarik minat orang awam tentang nutrisi dan pemakanan sihat. Dan pada 1 April 1956, Shaklee Corporation telah ditubuhkan di saat Amerika percaya rakyatnya adalah negara yang mempunyai pemakanan terbaik di seluruh dunia.

Kini, Shaklee Corporation telah berkembang ke serata dunia dan mampu bertahan lebih 50 tahun lamanya. Setiap bakal pelanggan perlu diberi pendidikan tentang nutrisi sebelum mereka bergelar pelanggan. Dengan menggunakan konsep “We’ll teach some, and they’ll teach others” telah melakar sejarah yang kita telah ketahui sehingga kini.

Dr. Forrest C. Shaklee telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada usia 91 tahun akibat sakit jantung dan namanya terus kekal selamanya. Ini adalah secebis kisah lelaki hebat di sebalik penubuhan syarikat yang hebat juga. Apa yang telah diusahakan oleh Dr. Shaklee sebelum ini telah kita rasai khasiat dan kebaikannya berpuluh tahun kemudian. Sebagai seorang pengedar Shaklee, adalah menjadi tanggungjawab Cik Qila untuk kongsikan jasanya dengan ramai orang.

Dengan peredaran teknologi semasa dan penerbitan jurnal yang diiktiraf, keberkesanan Shaklee bukan sahaja berlandaskan testimoni semata-mata tetapi telah dibuktikan dengan Landmark Study yang telah membandingkan tahap kesihatan di kalangan mereka yang menamalkan produk Shaklee dengan yang tidak mengambil sebarang bentuk supplemen. Dan ternyata, mereka yang mengamalkan Shaklee adalah lebih sihat.

Nak sertai Cik Qila sebagai pengedar dan dapat bonus sehingga 4 angka setiap bulan?

Hubungi Cik Qila sekarang!!!

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

 

Testimoni Vivix Cegah Penyakit Berbahaya

Bismillah.

Apa khabar semua? Selamat hari Rabu. Moga tiada yang lesu di permulaan tahun baru. Orang yang positif perlu sentiasa bersedia betul tak? Sebenarnya minggu ni baru Cik Qila nak mulakan plan tahun 2017. Walaupun agak terlambat, but, better late than never kan? Tambahan pulak dengan promosi Vivix yang meletops bulan ni, makin bertambahlah semangat Cik Qila nak menulis. Sebelum ni, Cik Qila dah kongsikan 10 Manfaat Vivix Shaklee.

Kali ni, jom kita lihat 4 BAHAN UTAMA yang terkandung dalam Vivix dan kongsi bagaimana Vivix berfungsi di samping kehebatan dan testimoni pengguna-pengguna tegar Vivix yang berjaya menyembuhkan pelbagai penyakit kronik.

 4 SUPERFOODS DALAM VIVIX

 

Anggur Muscadine

 

muscardine-grapes
Anggur Muscadine

Anggur hebat ini adalah satu-satunya anggur di alam semula jadi yang mempunyai lebih daripada satu kromosom. Disebut sebagai “Super Grape” disebabkan oleh saiznya yang besar dan satu-satunya anggur yang mempunyai lebihan kromosom. Saintis percaya bahawa lebihan kromosom inilah yang mengukuhkan profil polifenolnya dan berpotensi memberi manfaat kesihatan yang baik.

Anggur Muscadine tumbuh di kawasan yang panas dan lembap berbeza dengan anggur lain yang memerlukan tempat yang sejuk dan dingin. Memandangkan anggur ini mampu hidup dalam cuaca yang panas, ia mampu mempertahankan dirinya daripada serangan bakteria dan fungus. Resveratrol yang tinggi pun penyebab kepada ketahanannya terhadap serangga perosak. Bila susah nak rosak, tak payah sembur pesticides. Jadi, automatik BEBAS RACUN!!

Anggur ini juga mengandungi asid ellagik berkepekatan tinggi, iaitu sejenis phyto-nutrien yang tidak dijumpai dalam anggur jenis lain. Selain daripada itu, kajian menunjukkan anggur muscadine mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti-virus dan anti bakteria. 

Lobak Ungu

 

purple-carrot
Lobak Ungu

Satu kajian mendapati, lobak ungu mengandungi dua kali ganda jumlah alpha dan beta carotene berbanding lobak merah yang biasa dijual di pasaran. Alpha dan beta carotene ini akan ditukarkan menjadi Vitamin A apabila masuk ke dalam badan.

Kenapa lobak ini berwarna ungu? Jawapannya ialah “Anthocyanin” yang bersifat anti-oksidan yang berpotensi menghalang kerosakan sel dan menurunkan risiko sesetengah penyakit. Anthocyanin ini juga dapat meningkatkan memori, memperbaiki daya penglihatan, merendahkan risiko serangan jantung, bersifat anti-radang, dan membantu mengawal berat badan. 

European Elderberry (Sambucus Nigra)

 

elderberry-eropah
Elderberry Eropah

Salah satu daripada manfaat Elderberry adalah keberkesanannya dalam menghadapi simptom flu, terutama sekali influenza B. Elderberry mengandungi flavonoids, yang mempunyai ciri anti oksidan yang kuat. Flavonoids ini akan mengukuhkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan bakteria.

Elderberry juga kaya dengan amthocyanins yang memberikan kesan anti-radang, sama seperti lobak ungu. Anthocyanins juga dapat mengurangkan simptom seperti sakit otot, sakit atau demam yang berkaitan dengan selsema atau influenza. Selain daripada flavonoids dan anthocyanins, Elderberry turut kaya dengan Vitamin A, B, C dan nutrien seperti asid amino, karotenoid, tannin dan rutin. 

Selain mencegah simptom flu, sakit otot dan simptom demam lain, Elderberry juga berkesan melawan jangkitan yis, asthma, batuk, sesak hidung, sakit dada dan diabetes. Elderberry juga dapat merendahkan tahap kolesterol dan menghalang oksidasi kolesterol LDL (kolesterol jahat) yang dianggap sebagai salah satu penyebab penting penyakit kardiovaskular. 

Secara keseluruhannya, Elderberry ini sangat berpotensi untuk memberi perlindungan kepada penyakit kardiovaskular seperti jantung, strok, membantu mengurangkan stress, memperbaiki penglihatan dan penghadaman.

Polygonum Cuspidatum (Japanese Knotweed)

 

japanese-knotweed
Japanese Knotweed

Polygonum Cuspidatum juga dikenali sebagai Knotweed Jepun adalah tumbuhan perenial yang besar berasal dari Asia tetapi banyak juga ditemui di Amerika Utara dan Eropah. Tumbuhan ini turut kaya dengan Resveratrol yang kebiasaanya banyak terdapat dalam kulit dan biji anggur merah. 

Japanese Knotweed mempunyai pelbagai manfaat kesihatan dan digunakan dalam supplement anti-penuaan. Selain daripada itu, Japanese Knotweed turut digunakan di dalam perubatan Cina. Saintis telah menjalankan pelbagai ujian untuk mengkaji dan menentukan manfaat resveratrol kepada kesihatan. Hasil kajian telah mendapati, resveratrol berupaya melambatkan proses penuaan, merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet dan mengurangkan berat badan.

Keempat-empat bahan utama ini digabungkan untuk menghasilkan supplemen super yang kita kenali sebagai Vivix!!

vivix-anti-aging

SIAPA YANG PERLUKAN VIVIX?

Okay, kat atas tadi Cik Qila dah cerita tentang 4 bahan utama dalam Vivix dan kehebatan setiap satu. Tapi, siapa sebenarnya yang perlukan Vivix?

  • Pesakit kencing manis
  • Pesakit darah tinggi
  • Peakit jantung
  • Pesakit SLE
  • Pesakit radang usus
  • Pesakit nyanyuk
  • Pesakit gout
  • Pesakit kanser
  • Pesakit yang menderita sakit sendi
  • Pesakit lemah daya tahan penyakit 

 

TESTIMONI PENGAMAL VIVIX

Sekarang Cik Qila nak kongsikan pula testimoni-testimoni mereka yang dah amalkan Vivix. 

vivix-testimoni-kencing-manis
Testimoni Kencing Manis 1
vivix-testimoni-kencing-manis-2
Testimoni Kencing Manis 2
vivix-testimoni-kanser-perut
Testimoni Vivix Merencatkan Sel Kanser

 

vivix-testimoni-kanser-paru-paru
Testimoni Kanser

 

Vivix testimoni Kanser Payu Dara.jpg
Testimoni Vivix Merencatkan Sel Kanser

 

vivix-testimoni-berhenti-merokok
Testimoni Vivix Berhenti Merokok

Sekarang, apa pendapat anda yang membaca? Dah yakin dengan Vivix Shaklee atau masih ragu-ragu? Tak perlu nak risau. Vivix ini HALAL dan sangat SELAMAT. Bulan Januari 2017 ni memang bulan promosi harga yang sangat best. Waktu inilah pengamal-pengamal Vivix akan borong dan buat stok tau. 

Ada dua langkah untuk dapatkan Vivix dengan penjimatan berganda. 

  1. TWIN PACK
    • Diskaun 5% 
    • Keahlian Percuma
    • Pos Percuma
    • Cashback 5%
    • Penjimatan sehingga RM 200
  2. BELI 6 PERCUMA 1
    • Kumpulkan sehingga 6 ahli keluarga / sahabat / rakan sekerja dan dapatkan botol ketujuh secara PERCUMA.
    • Penjimatan sehingga RM 500

 

Jadi, jom hubungi Cik Qila untuk dapatkan VIVIX  anda di:

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

 

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

10 Manfaat Vivix Shaklee

Bismillah. 

Assalamualaikum semua. Selamat hujung minggu. Tak terlambat juga untuk Cik Qila ucapkan Selamat Tahu Baru. Sekejapje dah hampir seminggu kita berada di tahun 2017. Tahun baru selalunya orang akan bercerita tentang azam baru. Apa azam korang tahun ni? Atau masih carry forward azam tahun lepas? Hehe. 

Cik Qila pun ada juga azam dan impian yang tertangguh. And InsyAllah nak usaha supaya boleh dicapai dalam tahun ini. Okaylah, jom kita cerita tentang Vivix Si Tonik Ajaib dan apa kebaikannya.

REVOLUSI PENEMUAN SHAKLEE 

Vivix – sejenis minumum campuran botani – adalah sebuah revolusi dalam pemakanan polifenol. Vivix mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Apa itu Polifenol? Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang mengandunfi anti-oksidan dan sel anti-penuaan. 

4 MEKANISME PENUAAN 

  1. Kerosakan DNA – Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pangkalan data genetik yang akan mengganggu fungsi sel dan kelanjutan usia (longevity). Ramuan Vivix melindungi dan memperbaiki DNA di peringkat selular. 
  2. Kawalan Genetik – Kawalan genetik menyumbang kepada kemerosotan umur pada peringkat selular. Dalam satu penemuan utama, ujian klinikal Vivix menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu kawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan.
  3. Penurunan Pengeluaran Tenaga Mitochondria adalah penjana tenaga dalam sel yang menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis atau pembentukan baru untuk meningkatkan tenaga dalam sel. 
  4. Lebihan protein AGEProtein AGE (Advanced Glycation End Products) yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan di peringkat selular yang akan mengganggu keutuhan sel dan kelanjutan usia. Ramuan Vivix adalah 10 kali lebih kuat daripada  resveratrol untuk melambatkan pembentukan protein AGE. 

 

kebaikan-vivix

 

Vivix telah terbukti membantu memulihkan penyakit seperti:

  • Mengurangkan arthritis
  • Meningkatkan daya ingatan
  • Anti – inflamasi
  • Mengawal selia estrogen
  • Menghalang alzheimer
  • Menghalang kejadian tumor
  • Memulihkan diabetes

 

vivix-jan-17-promo

Januari adalah bulan promosi Vivix. Ada dua langkah untuk dapatkan Vivix dengan penjimatan berganda. 

  1. TWIN PACK
    • Diskaun 5% 
    • Keahlian Percuma
    • Pos Percuma
    • Cashback 5%
    • Penjimatan sehingga RM 200
  2. BELI 6 PERCUMA 1
    • Kumpulkan sehingga 6 ahli keluarga / sahabat / rakan sekerja dan dapatkan botol ketujuh secara PERCUMA.
    • Penjimatan sehingga RM 500

 

Jadi, jom hubungi Cik Qila untuk dapatkan VIVIX  anda di:

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

 

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Ikhtiar Hamil Dengan Set Kesuburan Shaklee

Bismillah. Assalamualaikum. Di entri yang lepas ada Cik Qila kongsikan tips mendapatkan zuriat. Jadi, hari ni Cik Qila nak kongsikan bagaimana Set Kesuburan Shaklee boleh membantu pasangan-pasangan di luar sana untuk hamil. InsyaAllah.

Memetik tulisan Dr. Zubaidi di blognya, satu kajian di United Kingdom telah mendapati, satu daripada tujuh pasangan di UK akan mengalami masalah ketidaksuburan.

Di Malaysia, perangkaan pasangan yang menghadapi masalah kesuburan adalah lebih kurang sama dengan perangkaan di UK, walaupun tiada kajian yang dilakukan. Kesimpulannya, masalah ini adalah masalah yang biasa berlaku di kalangan pasangan yang beru berkahwin.

Pada kebiasaannya, 85% dari pasangan yang telah berkahwin dan melakukan jima’ secara kerap (selang 2 atau 3 hari) dan tidak menggunakan alat pencegah kehamilan akan hamil dalam masa setahun. Sementara 15% lagi hamil selepas dua tahun mencuba. Selain daripada sejarah seksual, ada beberapa lagi faktor yang perlu diambil kira sekiranya anda dan suami masih belum mempunyai cahaya mata.

FAKTOR USIA 

Menurut laman web Babycenter.com, usia memainkan peranan dalam menentukan tahap kesuburan suami isteri. Umum mengetahui kadar kesuburan semakin berkurangan apabila usia meningkat naik. Sekiranya sepasang suami isteri berusia dalam awal 20-an, Alhamdulillah, adalah dijangkakan mereka boleh hamil dalam masa kira-kira 5 bulan. Jika isteri berusia lebih daripada 35 tahun, teruskan mencuba, tetapi jumpalah doktor lebih awal berbanding kemudian sekiranya bantuan untuk hamil diperlukan.

ibu-muda
Faktor usia mempengaruhi kesuburan

PENGIRAAN WAKTU SUBUR

Walaupun kehamilan adalah salah satu bentuk rezeki, ianya juga masih memerlukan usaha daripada kedua-dua suami dan isteri. Adalah digalakkan untuk melakukan jima’ semasa isteri sedang dalam tempoh subur.

Waktu subur atau ovulasi adalah tempoh tertentu untuk telur disenyawakan dengan sperma. Sekiranya tiada persenyawaan, telur tersebut akan mati dan gugur bersama-sama dengan dinding rahim sewaktu haid. Peluang untuk hamil adalah tinggi sekiranya jima’ dilakukan pada waktu ini. Bagaimana untuk mengira waktu subur?

Di zaman teknologi serba moden ini, terdapat banyak cara untuk kita mengira waktu subur. Pelbagai apps boleh dimuat turun melalui telefon pintar dan apps ini akan mengirakan waktu subur anda secara automatik. Kebanyakan apps seperti Period Tracker dan My Calendar boleh membantu. Hanya masukkan tarikh hari pertama dan hari terakhir datang haid serta hari kitaran haid, apps tersebut akan nyatakan jangkaan waktu subur anda untuk bulan berikutnya.

period-tracker
Apps My Calendar

Anda juga boleh menggunakan Ovulation Kit yang dijual di farmasi untuk mengira waktu subur anda. 

clearblueopk
Kit Ovulasi

MASALAH-MASALAH LAIN

Anda juga mungkin mempunyai masalah kesuburan sekiranya:

  • Menghidap penyakit kelamin seperti chlamydia atau gonorrhea
  • Pernah menjalani pembedahan pada bahagian pelvis atau abdomen, contohnya pembedahan apendiks atau ovarian cyst
  • Suami pernah menjalani pembedahan hernia atau yang melibatkan testikal
  • Isteri mempunyai haid yang tidak tetap atau senggugut yang teruk
  • Isteri menghidap sindrom polisistik ovari (PCOS)
  • Isteri menghidap penyakit keradangan pelvis (PID)
  • Isteri menghidap endometriosis.
  • Isteri ada fibroid
  • Isteri pernah mengalami kehamilan luar rahim sebelum ini.  

 

Sebelum mencuba pelbagai jenis supplemen yang ada di pasaran, Cik Qila galakkan anda suami isteri untuk jalani pemeriksaan doktor untuk mengenalpasti apakah punca sebenar ketidaksuburan anda. 

 

BAGAIMANA SHAKLEE MEMBANTU?

 

GLA COMPLEX 

gla-complex_tranparent

Kebanyakan GLA (Gamma-linolenic acid) tersedia di pasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil (EPO) manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO. Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavalaibiliti dan 3 kali lebih berkesan daripada EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan.

Setiap softgel mengandungi lebih 300mg GLA yang merupakan sumber terbaik Omega-6. Digabungkan dengan Vitamin E dan minyak bunga matahari untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara dengan ShakleeGuard, anti-oksidan semulajadi yang dipatenkan. Bioavailabitinya dibuktikan secara klinikal dan mampu menyerap dan mengadun ke dalam sel dan tisu.

Manfaatnya termasuklah:

  • mengawal selia estrogen dan testosteron – GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara
  • Membantu menghasilkan dan meningkatkan mukus serviks yang berkualiti. Tugas mukus serviks adalah untuk membantu pergerakan sperma berenang ke ovum dan memanjangkan jangka hayat sperma di dalam rahim 
  • Menguatkan plasenta dan mengoptimumkan persekitaran rahim bagi meningkatkan peluang persenyawaan berlaku

 

B COMPLEX 

b-complex_transparent

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar kebolehserapan yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik semula jadi tidak mudah diserap oleh tubuh dan hampi99% asid folik di pasaran bersifat sintetik.

B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B kompleks untk mendapatkan keseimbangan dan keberkesaan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin bersifat larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem perkumuhan. Oleh itu, sangat penting untuk kita mengambil vitamin B-kompleks setiap hari. 

Manfaat bagi kesuburan adalah:

  • Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak dan tulang belakang (spina bifida) pada bayi dalam kandungan
  • Wanita yang sedang merancang untuk hamil digalakkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama dalam kehamilan. 

 

SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS

vita-c-plus-transparent

Setiap tablet Vita C Shaklee mengandungi khasiat yang menyamai 7.5 biji oren. Setiap tablet juga dilengkapkan dengan 120mg bioflavonoid yang diekstrak daripada kulit buah oren. 

Manfaatnya termasuklah:

  • Meningkatkan sistem imun badan
  • Meningkatkan paras hormon progesteron supaya badan bersedia untuk kehamilan
  • Anti-oksida semula jadi

 

VITA-LEA IRON FORMULA

vita-lea-transparent

Vita-Lea adalah multivitamin dan mineral pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai “Vitalize-Mineral” dan disingkatkan sebutannya kepada “Vita-Min”, dan kini vitamin adalah perkataan yang sinonim dengan kita. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang kita kenali sekarang. 

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayur-sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Tablet Vita-Lea disaluti dengan spirulina dan dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi “Explo-Tab” untuk larutan pantas di dalam tubuh. 

Manfaatnya termasuk:

  • Penambahan tenaga segera
  • Menyokong sistem pembiakan lelaki dan wanita
  • Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, dan hormon

 

ALFALFA COMPLEX

alfalfa-nutrition-transparent

Alfalfa telah digunakan sejak lebih daripada 2500 tahun dan telah dikenalpasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Kaya dengan protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.

Manfaatnya termasuk:

  • Membantu masalah keputihan
  • Membantu masalah sakit senggugut (makan bersama Ostematrix)
  • Turut bertindak sebagai agen perapat hubungan suami isteri

 

VITA E COMPLEX 

vita-e-complex-transparent

Dibuat daripada minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan Vitamin E. Mengandungi 8 jenis Vitamin E (alpha,beta,gamma dan delta). Selain daripada itu, Vita E Complex dilengkapkan dengan 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh menyerap Vitamin E, memelihara membran sel, sel darah merah, dan tisu-tisu otot. Ia juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti merkuri, kadmium selain daripada mengukuhkan anti oksidan dan melindungi retina.

Manfaat utama termasuklah:

  • Mempertingkatkan kemampuan reproduktif – kajian pada tahun 1924 mendapati Vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Lelaki yang mengambil 600UI-800UI Vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka. 
  • Kelestarian tenaga – Meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan lebih oksigen

 

Untuk dapatkan konsultasi berkesan berkenaan cara pengambilan Set Kesuburan yang betul, hubungi Cik Qila di 

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui portal E-Sell? Sila klik gambar di bawah.

esellshaklee

PENAFIAN : PRODUK YANG DISEBUT DALAM BLOG/LAMAN WEB INI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TUJUAN DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT

7 Tips Atasi Kemurungan Selepas Keguguran

 

Bismillah.

Assalamualaikum semua. Buat apa cuti panjang ni? Mesti ada yang ambil peluang balik kampung kan? Since Cik Qila ni memang orang pure KL, kampung kat sini-sini je, kita manfaatkanlah masa yang ada ini untuk update blog yang bersawang ni. 😛

Sebenarnya Cik Qila nak sambung cerita mengenai “molar pregnancy” atau kehamilan anggur yang Cik Qila alami pada tahun 2014. Pada yang agak-agak lupa ceritanya, boleh baca di SINI. Seperti juga wanita-wanita lain, tentulah excited gila bila buat pregnancy test naik dua line kan? Masa tu lah dah mula berangan nama anak, baju warna apa, barang apa nak beli, nak decorate bilik semua kan? Tapi, bila angan-angan hanya tinggal angan-angan,tentu hati akan rasa remuk, hancur, menangis tiap-tiap malam kerana zuriat yang ditunggu tak diizinkan Allah untuk lahir ke dunia kan? Macam tu lah jugak yang Cik Qila rasa. Tambah lagi, bila semuanya terpaksa dihadapi seorang diri sebab Encik Zauji tak dapat pulang ke Malaysia waktu itu.

Jadi, macam mana sebenarnya kita nak hadapi kehilangan? Cik Qila percaya, Allah tak jadikan sesuatu itu dengan sia-sia. Walaupun kehilangan itu menyakitkan, tetapi mungkin juga Allah tahu yang kami suami isteri sebenarnya belum bersedia untuk membesarkan anak sendiri. Tambahan lagi, situasi kami ketika itu (pada pendapat peribadi Cik Qila, at least) memang sangat tidak sesuai untuk berkeluarga. 

Anyways, macam yang Cik Qila dah janjikan, hari ini Cik Qila nak kongsi tips untuk elakkan kemurungan selepas kehamilan anggur atau pun keguguran, mengikut pengalaman Cik Qila sendiri. 

the

1. REDHA DENGAN KETENTUAN

Sebagai orang Islam, kita hendaklah yakin dan percaya dengan Qada’ dan Qadar. Apa sahaja yang berlaku adalah di atas kehendak dan izin Allah SWT. Kita, sebagai hamba perlu percaya akan hikmah di atas setiap segala yang berlaku.

Ucapkanlah kalimah istirja’ iaitu

Innalillahi wa inna ilahi rajiun.

Kita ini milik Allah, dan kepadaNya kita kembali

Kalimah istirja’ ini juga merupakan satu doa yang digalakkan baca apabila ditimpa musibah. 

Dalam Shahih Muslim, disebut Bab Doa Ketika Ditimpa Musibah, salah satu hadithnya ialah:

Dari Ummu Salamah, aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda, “Tidaklah seorang muslim ditimpa musibah, lalu dia mengucapkan doa yang diperintahkan oleh Allah,

إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ. الَّهُمَّ أَجُرْنِي فِي مُصِيبَتِي وَأَخْلِفْ لِي خَيْرًا مِنْهَا.

Inna lillahi wa inna ilaihi roji’un. Allahumma ajurni fi mushibati wa akhlif li khairan minha
(Sungguh kami hanya milik Allah dan kepada-Nya kami kembali. Ya Allah, berilah aku pahala kerana musibah yang menimpaku ini dan gantikanlah untukku dengan sesuatu yang lebih baik daripadanya.)

melainkan Allah akan menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik dari yang hilang.”

2. MENANGIS

Wanita ni memang terkenal dengan drama air mata. Tambahan lagi dengan hormon semasa hamil yang tidak stabil. Bila alami keguguran, perasaan sedih mesti ada. Jadi, menangislah sepuasnya. Suarakan kesedihan dan rasa hati pada suami. Elakkan duduk berseorangan dan melayan perasaan yang sedih seorang diri. 

3. ZIKIR

Sentiasa basahkan lidah dengan zikrullah. Ingat Allah sepanjang masa. Dalam Surah Ar-Rad ayat 28 pun dah sebut, “Dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.” Bila tiba-tiba rasa sedih, ambil masa tenangkan diri sekejap dan teruskan berzikir. 

4. MAKAN MAKANAN SEIMBANG

Sepanjang proses berpantang, pastikan makanan-makanan berkhasiat diambil untuk memastikan keperluan nutrien tubuh dipenuhi. Banyak menu-menu sihat yang sesuai diambil oleh wanita keguguran semasa berpantang. Sebaiknya sebagai orang Melayu, ambillah petua-petua lama. Elakkan makanan sejuk dan berangin.

5.  DAPATKAN TIDUR DAN REHAT  YANG CUKUP 

Ambil kesempatan sepanjang waktu pemulihan ini untuk dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti. Tidur yang cukup mampu membantu stabilkan emosi semasa dalam tempoh berpantang. Jika hospital bagi cuti sakit yang sedikit, pergi ke klinik dan minta cuti sakit lagi. Pastikan badan dapat rehat yang betul sebelum kembali bekerja. 

6. BERURUT

Ya, wanita yang keguguran pun perlu berurut. Banyak pakej-pakej rawatan berurut ditawarkan di pasaran. Pilihlah pakej-pakej yang sesuai. Berurut mampu mengembalikan rasa relaks, mengendurkan urat-urat yang tegang dan mengembalikan rahim ke tempat asalnya.

7. AMALKAN SET BERPANTANG DAN SUPPLEMEN

Untuk kembali sihat dan cergas, amalkan Set Berpantang dan Supplemen dan sesuai. Di Shaklee, Set Berpantang Premium terdiri daripada ESP, VitaLea, Vita C, Alfalfa, Zinc Complex, B Complex dan Ostematrix. Made with Square InstaPic

  • ESP – kaya dengan 9 asid amino penting dalam membaiki sel yang rosak. Diperbuat daripada kacang soya non-GMO yang diproses pada suhu rendah. Sangat baik dalam pemulihan ovari dan uterus. Mempercepatkan proses pemulihan luka dan mengurangkan kesan parut.
  • VITA-LEA IRON FORMULA – multivitamin dan mineral pertama yang dicipta di dunia. Memberikan tenaga, mencergaskan tubuh dan membantu daya ingatan. Iron pula sesuai untuk ibu-ibu yang kehilangan banyak darah.
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS – Merangsang pertumbuhan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ia mampu mengurangkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik. Membantu membina sel darah merah dan membantu penyerapan zat besi yang lebih baik. 
  • B COMPLEX – Melawan tekanan, memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, kemurungan dan insomnia. 
  • ALFALFA COMPLEX – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit. 
  • OSTEMATRIX – Menguatkan tulang, mengatasi kekejangan, menggalakkan tidur yang selesa. Juga memperbaiki depresi, sakit kepala dan pitam.
  • ZINC COMPLEX – Mempercepatkan proses pemulihan luka luaran dan dalaman dan luka pembedahan. 

 

Cik Qila doakan sesiapa yang membaca entri ini sekiranya sedang mengalami kesedihan akibat kehamilan anggur atau keguguran atau musibah-musibah lain berkaitan kelahiran, semoga dapat bersabar dan dikurniakan Allah dengan rezeki yang lebih baik. InsyaAllah. 

Jom hubungi Cik Qila untuk dapatkan SET BERPANTANG  anda di:

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Kisah Cik Qila dan “Molar Pregnancy”

Bismillah.

Assalamualaikum. Buat apa semua di hari Sabtu ni? Di hari mendung ni, Cik Qila duduk di rumah saja. Pagi-pagi dah mengemas rumah, salin cadar, mop dan vacuum rumah. Sambil-sambil vacuum, baru perasan vacuum dah mintak ganti. Suction power dah takde. Apa lagi, bukalah Lazada untuk survey harga vacuum baru. Tapi hari ni, bukan nak cerita pasal vacuum tapi pasal baby. Hehe.

babycenter
My 2nd pregnancy

Kenapa tiba-tiba nak bercerita pasal baby ni? Saje je Cik Qila bukak website BabyCenter.com tadi. Rupanya account Cik Qila kat website ni masih ada dan lupa nak log out lepas keguguran dulu. Bukak-bukak, terus terpampang usia “anak” Cik Qila yang patutnya dah 9 bulan usianya. Hehe. 9 bulan jika Allah izinkan dia lahir ke dunia. Tapi, nak buat macam mana, masih belum ada rezeki untuk Cik Qila dan Encik Zauji nak ada zuriat sendiri. Buat masa ni, Cik Qila tumpang main-main dengan anak-anak Encik Zauji dan Kak Honey lah dulu ye. 🙂

Tapi, tapi, tapi. Bukan pasal baby ini yang Cik Qila nak ceritakan. Cik Qila nak kongsi pasal “Molar Pregnancy”. Ya, masa Cik Qila mengandung kali pertama dahulu, which is pada tahun 2014, di usia kandungan 6 minggu, doktor diagnos Cik Qila kena “molar pregnancy”. Mesti ramai yang tak pernah dengar kan? Okay, jom kita belajar serba sedikit tentang “Molar Pregnancy” ni dan adakah kita berisiko untuk menghidapinya.

APA ITU KEHAMILAN ANGGUR?

Merujuk kepada Babycenter.com, “molar pregnancy” atau bahasa melayunya dikenali sebagai kehamilan molar/anggur adalah komplikasi yang jarang-jarang berlaku. Kandungan molar ini terjadi apabila telur dan sperma bertemu semasa persenyawaan tapi, sel-sel tidak membesar menjadi janin yang sihat. Jika dirujuk dalam blog Dr Sharifah, kehamilan molar/anggur adalah kehamilan yang tidak menjadi di mana uri dan janin tidak membentuk dengan betul dan bayi tidak berkembang sebaliknya menjadi tisu berupa anggur. 

kehamilan-molar1

Kebanyakan wanita yang mengalami kehamilan anggur pada awalnya akan mempunyai simptom-simptom kehamilan yang normal seperti muntah-muntah dan pening. Tetapi, setelah beberapa minggu, pendarahan akan mula berlaku dan tanda-tanda yang tidak sihat akan mula ketara. 

Macam Cik Qila, di awal kandungan selalu rasa seram sejuk. Balik kerja mesti nak kena masuk selimut dulu sebab badan rasa sangat-sangat sejuk. Cik Qila tak alami muntah-muntah tapi pendarahan mula berlaku pada minggu keempat. 

BAGAIMANA KEHAMILAN ANGGUR TERJADI?

Sebenarnya Cik Qila dikesan alami kandungan molar oleh doktor di wad EPAU, Hospital Sg. Buloh. Masa di penghujung minggu kelima kandungan, doktor di klinik swasta kata Cik Qila dah keguguran dan cuma perlu tunggu janin jatuh sendiri. Siap dapat ubat tahan sakit lagi. Tapi bila dah tunggu dua hari masih tiada tanda-tanda nak keluar, Cik Qila decide nak pergi ke hospital bila janin yang dikatakan keguguran tak jatuh sendiri. Minta tolong ayah hantarkan sebab Encik Zauji dah kena berkursus di Jepun waktu itu. 

Nak dipendekkan cerita, Cik Qila dah mula google pasal “molar pregnancy” lepas kena scan dengan doktor di hospital. Ye lah, siapa yang tak berdebar bila doktor kata kehamilan anggur ni ada kecenderungan untuk jadi kanser dan tak boleh mengandung lagi sepanjang rawatan susulan selama setahun setengah. Gigih masa tu Cik Qila google dan wassap panjang-panjang ke Encik Zauji. 

Rupanya kehamilan anggur ni terjadi bila terdapat masalah tertentu dengan kromosom dalam telur yang disenyawakan. Dalam kehamilan normal, ibu akan sumbangkan 23 kromosom, ayah pula akan sumbangkan 23 kromosom lagi, menjadikan 46 kromosom kesemuanya. Tapi, bagi kehamilan anggur, terdapat kelainan di mana kromosom yang bergabung bukanlah 46 seperti yang sepatutnya. 

JENIS-JENIS KEHAMILAN ANGGUR

Ada dua jenis kehamilan anggur.

  1. Complete molar pregnancy (kehamilan anggur lengkap). Untuk jenis ini, telur yang disenyawakan tidak mempunyai kromosom daripada ibu tetapi kromosom dari bapa diduplikasikan. Kehamilan jenis ini tidak membenarkan tumbesaran janin, kantung atau embrio. Sebaliknya jika discan, yang kelihatan hanyalah tisu-tisu cyst yang kelihatan seperti gugusan anggur. 
  2. Kehamilan anggur separa (partial molar pregnancy). Untuk partial molar pregnancy ni, telur yang disenyawakan mempunyai 23 kromosom daripada ibu, tetapi 2 set kromosom daripada ayah. Maksudnya, ada 69 kromosom yang bergabung berbanding 46 yang sepatutnya. Ini boleh terjadi apabila kromosom daripada ayah diduplikasi atau dua sperma mensenyawakan telur yang sama. Beza dengan kehamilan angur lengkap, kehamilan anggur separa ini membolehkan uri untuk membesar. Maksudnya, akan terdapat kewujudan embrio dan kantung. Tapi, keganjilan kromosom masih lagi menyebabkan janin tak berkembang dengan cara yang sepatutnya. 

kehamilan-molar2

Sebenarnya Cik Qila sendiri tak berapa pasti Cik Qila kena partial atau complete molar. Cik Qila assumed it was a partial since scan masa minggu keempat di klinik swasta ada nampak kantung. Hehe. 

TANDA-TANDA KEHAMILAN ANGGUR 

Okay, macam mana kita nak tahu sama ada tanda-tanda kehamilan anggur atau tidak? Jom kita tengok tanda-tanda di bawah ni. 

  1. Turun darah. Mungkin berwarna merah terang atau coklat, berterusan atau putus-putus, ringan atau berat. Pendarahan ini boleh berlaku seawal enam minggu kehamilan atau selewat 12-16 minggu. Cik Qila mula alami “brown spotting” semasa minggu keempat/kelima.
  2. Keluar tisu-tisu seperti gugusan anggur bersama darah melalui vagina. 
  3. Loya dan muntah yang teruk.
  4. Kekejangan perut. Kerana rahim berkembang lebih cepat daripada biasa. Cik Qila ada alami sakit-sakit perut. Masa di wad EPAU Hospital Sg. Buloh, doktor yang periksa Cik Qila beritahu yang saiz rahim Cik Qila dah macam orang hamil 12 minggu. Padahal waktu tu, kandungan baru enam minggu.
  5. Preeclampsia. Tekanan darah tinggi yang serius sebelum kandungan mencapai 20 minggu.
  6. Pucat. Kurang darah.
  7. Sindrom hyperthyroid. Berpeluh, menggigil, panas badan, berdebar jantung. Cik Qila cuma alami kesejukan.
  8.  Batuk darah semasa mengandung.
  9. Imbasan ultrasound menunjukkan tiada janin dalam kandungandan rahim lebih besar daripada umur kandungan. 
  10. Tahap hormon hCG jauh lebih tinggi dari biasa. Dari ujian darah, paras hormon hCG Cik Qila sebelum D&C adalah dalam 53,000 (kalau tak silaplah).

RISIKO KEHAMILAN ANGGUR

Apakah risiko seorang wanita untuk mengalami kehamilan anggur? Merujuk kepada pakar Babycenter, Dr. Patrick Chia, di Malaysia, statistik kehamilan anggur adalah 2.8 dalam 1000 kehamilan dan lebih cenderung terjadi di kalangan wanita Cina, walaupun tiada sebab yang pasti. 

Risiko untuk mengalami kehamilan anggur sekiranya anda:

  • berusia 40 tahun ke atas
  • mempunyai sejarah kehamilan anggur
  • mempunyai sejarah keguguran
  • tidak mendapat sejenis vitamin A (betacarotene) yang cukup 

Cik Qila tidak tergolong dalam kumpulan di atas tapi masih lagi alami kehamilan molar. Jadi, mungkin kajian ini perlu dikemaskini. 🙂

RAWATAN KEHAMILAN ANGGUR

Apa rawatan yang akan diberikan oleh doktor apabila seseorang itu dah disahkan mengalami kehamilan molar? Pertama sekali, ujian-ujian darah akan dijalankan dan imbasan lanjut akan dilakukan untuk mengenalpasti tahap dan komplikasi kehamilan anggur.

Kemudian, pembedahan minor dipanggil “dilatation & curettage” (D&C) akan dijalankan untuk mengeluarkan tisu-tisu molar daripada rahim. Ada yang kena full bius, ada yang kena epidural. Macam Cik Qila, kena cucuk epidural je. Jadi, I was fully awake throughout the whole process. Risau masa lepas cucuk epidural tu, sebab jari still lagi boleh gerak-gerak. Haha. Rupanya doktor tunggu sampai betul-betul dah kebas baru mulakan prosedur. Selamat. Keke. 

dc

Ada sesetengah kes, sel-sel molar/anggur tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya semasa D&C dan bagi kes yang lebih serius, rawatan perlu disusuli dengan sesi kemoterapi untuk memusnahkan semua sel-sel molar. Penting untuk semua sel-sel molar ini dikeluarkan dari rahim kerana terdapat kemungkinan sel-sel ini boleh merebak ke organ-organ lain melalui darah seperti merebak ke paru-paru, hati dan otak. Walaupun sel-sel ini boleh merebak, keadaan ini dapat dipulihkan hampir 100% setelah kemoterapi. 

Selepas daripada D&C, Cik Qila masih perlu buat rawatan susulan. Perlu ke Klinik Pakar O&G di Hospital Sg. Buloh untuk periksa tahap hormon HcG dalam darah. Mula-mula seminggu sekali, lepas tu sebulan sekali. Bila dah makin turun, perlu check darah tiga bulan sekali, enam bulan sekali dan setahun sekali. Sepanjang tempoh ni, sepatutnya tak boleh hamil sebab akan mengganggu bacaan hormon HcG tu. Makan pil pun tak digalakkan. IUD pun tak boleh pakai. Kata doktor yang rawat Cik Qila, IUD tak sesuai untuk dipakai sebab lepas kena kehamilan anggur ni, rahim sangat lembut. Kalau pakai IUD, ada kemungkinan rahim boleh koyak. Jadi, perlu merancang sendiri lah untuk tidak hamil. 

Masa ni lah Cik Qila mula kenal dengan Shaklee untuk baiki rahim yang luka. 🙂 Nak tahu Cik Qila consume apa dan apa yang Cik Qila buat untuk pulih emotionally daripada molar ni, kita sambung dekat entry lain pulak ye? 

Sampai jumpa lagi. InsyaAllah. 

Ingin dapatkan produk-produk Shaklee sesuai dengan bajet?

Jom hubungi Cik Qila. 

WHATSAPP : 6017-264 4198

FACEBOOK : Aqilah Rohizad

FB PAGE : In Love With Your Health