Atasi Masalah Kekurangan Nutrisi Dengan Set Optimum Health

Bismillah.

Assalamualaikum semua. Seronok sambut Aidil Adha bersama keluarga? Alhamdulillah tahun ni, Cik Qila sambut Aidil Adha bersama umi ayah dan adik-adik di Sungai Buloh seperi tahun-tahun sebelumnya. Encik Zauji pulak petang raya tu baru bertolak balik dari Johor ke Kuala Lumpur. Dapatlah spend masa sekejap. Hehe.

Anyways, Cik Qila sebenarnya nak share pasal Set Optimum Health Shaklee yang memang Cik Qila amalkan. Ada tiga komponen utama dalam Set Optimum Health ni iaitu VitaLea, B Complex dan Sustained Release Vitamin C.

“Saya rasa okay je Cik Qila. Jarang masuk hospital, jarang pergi klinik. Badan saya okay-okay je. Tak perlu supplement bagai ni.”

Puan A

Cik Qila pasti ada di antara kita yang akan bagi jawapan macam ni. Tapi antara sedar dengan tidak, badan kita telah pun menunjukkan tanda-tanda kekurangan nutrisi tetapi kita yang tidak ambil peduli. Mari kita lihat tanda-tanda kekurangan nutrisi dalam badan.

7 TANDA KEKURANGAN NUTRISI DALAM BADAN

 

Keletihan Melampau

Sesiapa yang letih melampau sebenarnya mengalami kekurangan zat besi yang penting untuk penghasilan sel darah merah. Bila sel darah merah tak cukup, oksigen tak dapat dibawa ke seluruh badan menyebabkan kita akan selalu rasa cepat letih. Cuba check balik, adakah anda susah nak bangun pagi? Pastu sampai office, pukul 10 macam tu dah mula rasa mengantuk? Kalau ya, mungkin anda alami simptom keletihan melampau.

 

Image result for keletihan

 

Rambut Mudah Putus

Rambut akan sangat sihat bila kita cukup protein. Kalau kurang nutrisi, rambut akan mudah patah, kering dan jarang. Kalau rambut selalu gugur dalam kuantiti yang banyak, itu adalah tanda kurang protein, zat besi dan lemak baik.

Image result for rambut gugur

 

Kuku Bergerigi dan ada Bunga Kuku

Kuku yang sihat akan berkilat dan tiada bunga kuku. Ala, yang putih-putih macam bentuk bulan separuh tu. Bila kuku rapuh dan ada bunga kuku, maksudnya kita kurang protein dan zat besi dan mungkin juga ada anemia.

Image result for bunga kuku

 

Mulut Kering

Mulut kering di bahagian tepi mulut dan pecah-pecah juga merupakan tanda kekurangan Vjtamin B12 dan zat besi.

Image result for mulut kering

Cirit birit

Kadang kita tak sedar yang sebenarnya kita dapat cirit birit sebab ketidakmampuan usus untuk serap nutrisi dari makanan ke dalam badan. Tanda-tanda usus tak sihat adalah perut kembung, berangin, kejang atau cramp kat perut, najis terlalu keras dan berat badan menyusut.

Image result for cirit birit

Hilang selera makan

Selalu terjadi pada mereka yang berumur sebab lidah makin tua akam makin hilang kepekaan terhadap rasa makanan. Kurang makan, kuranglah nutrisi.

Image result for hilang selera makan

Kulit kusam tak bermaya

Kulit kering adalah tanda kita kurang lemak baik macam Omega 3 dan 6. Kulit yang mudah dijangkiti dan kurang anjal pulak kurang vitamin C.

Image result for kulit kusam

Sekarang, cuba anda check, adakah anda alami tanda-tanda kekurangan nutrisi ini tanpa anda sedari? Jika ya, Cik Qila sangat-sangat sarankan anda untuk amalkan Set Optimum Health ini.

SET OPTIMUM HEALTH 

dav

Jom kita kenal trio mantap dalam Set Optimum Health atau nama lainnya Set Kesihatan Asas Shaklee.

VITA-LEA IRON FORMULA

Merupakan vitamin pertama yang dicipta di dunia pada tahun 1915 oleh pengasas Shaklee sendiri iaitu Dr. Forrest C. Shaklee. Mengandungi 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Pengambilan Vita-Lea secara harian dapat menggalakkan kecergasan dan kesihatan keseluruhan tubuh badan, menguatkan tulang dan sistem imun, serta melindungi tubuh daripada serangan radikal bebas. Selain daripada itu juga, Vita-Lea turut membantu memelihara jantung, minda dan mata.

Vita-Lea dilengkapi dengan teknologi “salutan mikro asid folik berpaten” yang membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B.  Bukan itu saja, lebih daripada 340 ujian kualiti dijalankan untuk memastikan ketulenan dan potensi produk.

SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS

Sebotol Sustained Release Vita-C Plus mengandungi 180 tablet yang menawarkan manfaat vitamin C tulen melalui kaedah penghantaran proprietari serba semula jadi yang berperanan melepaskan vitamin C secara berperingkat ke dalam tubuh dalam tempoh 5 jam. Seolah-olah seperti kita makan 1.5 biji oren dalam masa satu jam.

Kenapa perlu makan Vitamin C? Kerana Vitamin C adalah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan sistem imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh.

Lengkap dengan BIOFLAVONOID daripada lemon, buah oren dan limau gedang (grapefruit) yang membantu penyerapan Vitamin C dengan lebih baik.

B COMPLEX 

Tekanan harian, pengambilan alkohol dan sesetengah ubat preskripsi boleh menyumbang kepada risiko kekurangan vitamin B. Vitamin B amat penting dalam keseluruhan fungsi tubuh, daripada sintesis DNA sehinggalah kepada penghasilan tenaga.

B Complex daripada Shaklee mampu membekalkan 8 vitamin B yang lengkap dalam kuantiti seimbang bagi memenuhi masalah kekurangan vitamin B dan menyihatkan tubuh.

Bezanya Shaklee B Complex dengan jenama lain? Teknologi “Sistem Penyerapan BioAktif Berpaten”berupaya untuk meningkatkan penyerapan nutrien penting iaitu asid folik. Kuantiti asid folik yang mencukupi dalam diet wanita hamil telah terbukti berkesan untuk mengurangkan risiko kecacatan otak atau saraf tunjang kepada bayi yang baru lahir.

Berminat nak dapatkan SET OPTIMUM HEALTH ni? Hubungi Cik Qila segera untuk konsultasi eksklusif di:

WHATSAPP : 017-264 4198

Facebook : Aqilah Rohizad

FB Page : In Love With Your Health 

Ingin beli secara online melalui Portal E-Sell? Klik gambar di bawah.

esellshaklee

PENAFIAN : Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit
Advertisements

Berkenalan Dengan Shaklee

Image result for love
Cinta itu buta?

Bismillah.

Tiba-tiba nak bercerita soal cinta.

Eh, bukan cinta yang itu lah. Tapi, cinta pada Shaklee. Cik Qila nak kongsi bagaimana Cik Qila mula berkenalan dengan Shaklee.

Sebenarnya Cik Qila dah dengar-dengar perkataan “Shaklee” itu sudah agak lama. Sejak dari bangku sekolah lagi. Tapi, memandangkan usia yang muda, biasalah, agak tak mengambil tahu perihal supplement atau makanan tambahan. Hanya makan apa yang dimasak di rumah atau ambil vitamin C macam Scotts Emulsion atau Champs yang lebih mudah dibeli di farmasi.

Bila dah menginjak ke alam pekerjaan, produk Shaklee seperti terkenal secara tiba-tiba. Atau mungkin Cik Qila yang sudah lebih cakna dengan produk-produk kesihatan dan makanan tambahan 🙂 Buka FB, ramai yang post pasal keseronokan dan keterujaan makan Shaklee. Dalam hati dah terdetik, “Mungkin bagus produk ini.”

Tapi, hanya sekadar terdetik. Belum lagi berminat nak cuba mana-mana produk. Allah belum izin barangkali. Semuanya berubah sehinggalah Cik Qila melalui proses D&C untuk mengeluarkan janin dari dalam rahim akibat kandungan molar pada penghujung Oktober 2014. Rasanya semua tahu yang rahim menjadi luka selepas proses D&C untuk pastikan tiada sisa janin yang tertinggal. Kandungan molar? Apa tu? Boleh baca di SINI tentang pengalaman Cik Qila dan molar pregnancy.

Nak dipendekkan cerita, Cik Qila mula mencari supplement yang sesuai untuk memulihkan luka rahim. Tak berani nak mencuba jamu yang pelik-pelik menyebabkan Cik Qila memilih Shaklee. Kak Mimie Hezrizah yang georgous yang juga merupakan upline Cik Qila sekarang ni mencadangkan supaya Cik Qila mencuba ESP dan B Complex untuk membantu dalam proses pemulihan.

Tak lama kemudian, Cik Qila tambah pula dengan Sustained Release Vita C. Keperluan tugas hakiki kadangkala memerlukan Cik Qila untuk outstation dan bermalam di hotel yang berhawa dingin. Cik Qila memang gagal bertahan lama dalam cuaca dan keadaan yang sejuk. Mudah diserang demam dan selsema berpanjangan. Dan Alhamdulillah, SR Vita C ni sering menjadi peneman Cik Qila bila mana keperluan untuk outstation tiba. Apa yang Cik Qila perasan, memang dah jarang untuk kena selsema untuk jangka waktu yang lama. Kalau kena sekalipun, hanyalah untuk semalaman sahaja.

Kata orang, tak kenal maka tak cinta. Dari sebotol B Complex dan setong ESP, rutin supplement Cik Qila mula bertambah kepada Zinc Complex sebelum sarapan, Set Optimum Health (B Complex, VitaLea, Vita C) selepas sarapan diikuti 2 biji Alfalfa, sebiji Omega Guard selepas lunch, diikuti 2biji Alfalfa dan 4 biji Ostematrix sebelum tidur untuk kesegaran berpanjangan.

Dan sekarang, Cik Qila menjadi duta kecil Shaklee kepada ahli keluarga.

bcomplex.jpg

Untuk yang berminat atau ada sebarang pertanyaan bagi mendapatkan vitamin Shaklee, bolehlah hubungi Cik Qila melalui:

Facebook : Aqilah Rohizad

Sms / call/ whatsapp:  017-2644198

Pages Facebook : In Love With Your Health